1

Temat: Interpretacja indywidualna a VAT

Klient ma INTERPRETACJĘ INDYWIDUALNĄ. Panie z Izby Skarbowej twierdzą, że jeżeli ktoś ma taką interptretację na "zdarzenie przyszłe", to odpowiedzialność spada na urząd, który wydał taką opinię.
Mam właśnie taką sytuację, 8 ofert na 22% a jedna na 0% z interpretacją indywidualną...

I co wtedy? :-)))))) :-)))))))) :-)))))))))

2

Odp: Interpretacja indywidualna a VAT

wydaje mi sie ze Pani nie klamala smile tez o tym slyszalem ... czesto US wydaja sprzeczne opinie indywidualne smile

3

Proponuję zajrzeć i poszukać na stronie Ministerstwa Finansów w zakładce Interpretacje i Orzeczenia

4

chyba nie o to chodzi
Ja już nie jeden raz zwracałam się do US (w b. szczególnych przypadkach) o opinię podającj moje stanowisko w sprawie zastosowania określonej stawki VAT i US udzielał odpowiedzi - ta odpowiedź był wiążąca
Gdyby zamawiający zadbał o to jaka wb. stawka nie byłoby problemu a teraz to należy sprawę wyjaśnić
zapoznać się z tą opinią, a jeżeli wydał ją US z innego rejonu lub nie dotyczy ona tego konkretnego postępowania to należy wystąpić do US podając wszystkie szczegóły

5

w temacie ustalania stawki vat napewno wiążąca jest opinia urzedu skarbowego ,choc bywaja rozbieznosci co do prawidlowej stawki vat, tak sie np zdarza w sluzbie zdrowia przy zakupie asortymentu ktory raz jest wyrobem medycznym a raz nie jest a stawki vat sa podawane rozbieznie co do tego sprzedawanego towaru. Kto faktycznie decyduje o stawce vat KIO wypowiedzialo sie w wyrokach 203 i 209/09.

6

Słuchajcie, ale jakie konsekwencje. Księgowy obstawiał 22%, Radca Prawny 22%, a teraz mamy kontrolę właśnie Izby (;-) i Panie mówią, że zero%, aczkolwiek potrzebowały jednego dnia na taką opinię.
Może po kolei:
1) na podstawie opini księgowego odrzuciłam ofertę z 0% VAT-u.
2) wpłynął protest
3) firma z interesem prawnym nie przystąpiła do protestu
4) i teraz w założeniu kwoty jaką Zamawiający chciał przenaczyć na druk była kwota z VAT-em 22%, mam 8 ofert z 22% i jedną z 0%+interpretacją indywidualną
5) jak rostrzygnąć protest
6) uznam 0% tego wykonawcy i tyle, czy tych z 22% mam jednocześnie odrzucić czy ich nie ruszać?

P O M O C Y
zaraz mija mi termin na rozsrzygnięcie protestu, ten VAT śni mi się po nocach :-(