1

Temat: protest wykluczonego

Potrzebuję aby ktoś rozjaśnił mi nieco sytuację,mianowicie,
1.wykonawca wykluczony z postepowania na podst. art. 24 ust.1 pkt.4 może wnieść protest na to wykluczenie w terminie 7 dni od kiedy dostał pismo o wykluczeniu ( kwota zamówienia poniżej okresl. na podst art.11 pkt.8),
2. po wykluczeniu wykonawcy odrzucam jego oferte, tak? na jakiej podstawie ?
3. czy wykonawca mimo iż jest wykluczony może następnie wnieść protest na odrzucenie jego oferty?

2

Odp: protest wykluczonego

Wykluczasz wykonawcę i jednocześnie uznajesz jego ofertę za odrzuconą na podst. 24.4 Jest jeden termin na oprotestowanie tej czynności

3

Dobrze, a jeżeli np. najpierw wykluczyłabym wykonawcę a tydzień później dopiero rozstrzygnęła ostatecznie przetarg i dopiero wtedy zawiadomiła o odrzuceniu jego oferty? to co też nie może złożyć protestu na odrzucenie oferty?
Wydaje mi się ,że to by było jakieś nielogiczne gdyby wykluczony protestował przeciw odrzuceniu jego oferty

4 (edytowany przez novak 2009-06-08 06:33:38)

Ale wykluczasz wykonawcę oraz odrzucasz jego ofertę w rozstrzygnięciu postępowania. Wysysłasz tylko jedno zwiadomienie i jest jeden termin na złożenie protestu. Nie rozstrzygasz postępowania w etapach. Przynajmniej mnie tak uczono smile

5

No tak, ciekawi mnie co w sytuacji gdy wykonawca został powiadomiony o odrzuceniu jego oferty np. tydzień po tym jak zawiadomiono go o wykluczeniu. najpierw go wykluczono a później odrzucono jego ofertę.Może składać protest na to odrzucenie? teoretycznie chyba może ale to wydaje mi się jakkolwiek dziwne.

6

Termin na wniesienie protestu w tak niecodziennej sytuacji liczyłabym raczej od terminu, kiedy wykonawca został wykluczony, gdyż wtedy jakby trochę z automatu jego oferta jest odrzucona.

7

nie trochę z automatu ale z pełnego automatu - oferta jest odrzucana

8

a może powiesz AnnoZ w jakim trybie było postepowanie????  W PN (nie tylko)  stosujesz art. 92/1.  Z tego co piszesz chyba mocno sie poplątało -wykluczenie i odzrucenie w PN a wykluczenie w PO (tylko skad wtedy odrzucenie w PO???). Pozdro

9

a powiedz na co Tobie zaprotestuje? na odrzucenie zgodnie z art 24?;);)

10

postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego

11

tylko się upewniam, gdyż właśnie mi się wydawało ,że nawet gdyby informacja o odrzuceniu poszła późnej niż o wykluczeniu, to trochę bez sensu był by protest

12

wlasnie