1

Temat: Wynagrodz. ryczałtowe a koszrorys ofertowy

Potrzebne mi argumenty. Robimy PN na RB Wynagrodzenie -ryczłtowe. Po to jest ryczłt zeby nie bawić się w kosztorys ofertowy. Niestety są "siły" które domagają sie zapisu żeby kosztorys ofertowy był obowiązkowy do złozonej oferty ale jednocześnie miał tylko charakter informacyjny/pomocniczy i nie był podstawą  do oceny oferty.. Dla mnie to absurd, brakuje mi juz argumentów, żeby im to wybic z głowy. Podrzuccie mi jakieś argumenty że to nielogiczne/bez sensu itp (chyba że ja nielogicznie myslę). Nie ma jakiś konkretnych wskazań żeby tak zrobić. Twierdzą że kosztorys będzie potrzebny do obioru rzetelnego wykonania robót i do faktury częściowej. Faktury częściowe można zrobić na podstawie wpisu inspektora nadzoru w oparciu o harmonogram rzeczowo-finansowy. Pozdro

2

Odp: Wynagrodz. ryczałtowe a koszrorys ofertowy

masz rację przy ryczałcie nie jest wymagany kosztorys ale ja osobiście również proszę o dołączenie kosztorysu który służy do celów informacyjnych jako opis przedmiotu zamówienia, oczywiście jest z tym więcej roboty bo taki kosztorys trzeba później sprawdzać i ewentualnie pytać dlaczego są (rozbieżności na minus)

miałam już sytuację gdy wykonawca nie ujął poważnego elementu robót i gdy zapytałam czy pomimo tego wykona zam. zgodnie z dok. - wycofał się (pomylił się), kosztorys w tym wypadku zapobiegł późniejszym kłopotom

3

Danaug prosisz wykonawcę o kosztorys przy ryczałcie (czyli nieobowiązkowy) czy też MUSI dostarczyć kosztorys???? Ja uważam że wsytuacji gdy kosztorys nieobowiązkowy to nie możemy, w przypadku błędów/ omyłek w takim kosztorysie wyciągać skutków prawnych (tzn. odrzucać/zadać wyjasnień). Pozdro

4

Ja też chcę kosztorysu, ale nie ma on wpływu na cenę ryczałtową i nawet w przypadku błędów w nim ujawnionych nie poprawiam. Służy on mi faktycznie jako element pomocniczy i to wyraźnie zaznaczam w siwz. Natomiast używam go do ewlwentualnych robót dodatkowych

5

mam kosztorys (jako element pomocniczy czy też opisowy) i mogę żądać wyjaśnień i jeżeli np. wykonawca odpisze że nie ujął np. kotła co bo uważał że zamawiający dostarczy ciepło przesyłowo i jego oferta nie obejmuje tych prac - oferta do odrzucenia

6

Mam w takim razie pytanie Czy w SIWZ wymagacie )obowiązek) złożenia kosztorysu  czy wykonawca MOŻE dołączyć kosztorys. Do tej pory przy ryczałcie nie wymagaliśmy kosztorysu(pisalismy zaleca się złożenie KO), ale teraz mamy żądać.

7

ja piszę że "należy" dołączyć
do tej pory nie wszyscy wykonawcy załączali kosztorys ale nie wiem co bym zrobiła gdyby ktoś nie dołączył, nie wiem czy to "należy" byłoby wystarczające dla odrzucenia oferty ( nie spełnia wymogów siwz)

8

dzięki za odp. Pozostanę przy swojej wersji czyli zaleca się złożenie KO. W przypadku nie złożenia nie mam watpliwości- oferta jest ok. Przeczytałem kilka wyrików KIO. Jeśli zrobię obowiązek złożenia KO (z info że pomocniczy i oferta/cena nie będzie badana pod kątem KO) to i tak mogą mi napisać co chcą. Jesli zapisze jak wyżej ale dodam że na podstawie/zgodnie z przedmiarem  wypełnic KO to będę musiał sprawdzić zgodność KO z przdemiarami (czyli dodatkowa praca i ewentualne błędy/omyłi do poprawki). Nam bbbbbbbbardzo zależy na czasie, już jesteśmy spóźnieni z ogłoszeniem a terminy zakończenia RB są bbbbbbbbbbardzo napięte (prawie nierealne). Pozdro.

9

pomimo ryczałtowego wynagrodzenia merytoryczni  wymagają kosztorysu, kórego de facto żadanie jest bezpodstawne, można zapisać w SIWZ ,że tylko Wykonawca z kórym zawieramy umowę ma dostarczyć kosztorys przed jej zawarciem. w ten sposób unikniesz problemu  odrzucania w przypadku  braku dokumentu  na etapie oceny ofert

10

danaug napisał/a:

mam kosztorys (jako element pomocniczy czy też opisowy) i mogę żądać wyjaśnień i jeżeli np. wykonawca odpisze że nie ujął np. kotła co bo uważał że zamawiający dostarczy ciepło przesyłowo i jego oferta nie obejmuje tych prac - oferta do odrzucenia

nie odważyłabym się na taki numer, odrzucasz na podstawie złożnych wyjaśnień czy niezgodności w kosztorysie?