1

Temat: brak oferty w ofercie

PN , Zamawiający w siwz żąda :
1) aktualnego odpisu z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do
ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub
zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawionego nie wcześniej niż 6
miesięcy przed upływem terminu składania ofert,
2 ) wypełniony załącznik Nr 1 .
2) oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych
w art. 22 ust.1 pkt.1-3 ustawy Prawo zamówień publicznych ? Załącznik Nr 2,
3) oświadczenia Wykonawcy, że akceptuje wzór umowy i SIWZ ? Załącznik Nr 3,
4)oświadczenie o podwykonawcach ? załącznik Nr 4
5)oświadczenie o okresie stałości cen ? załącznik Nr 5
6) pełnomocnictwo do reprezentowania, o ile ofertę składa pełnomocnik.
załanczając do siwz załączniki o których mowa.
Załącznik nr 1  o którym mowa w siwz ma tytuł: wykaz artykułów.
Wykonwacy składają w/w zbiory dokumentów przy tym w żadnym z nich nie pada iz jest to oferta, i że dotyczą one tego postępowania,na dodatek w żadnym z nich Wykonawcy nie okreslaja terminu związania ofertą etc.
Czy według  Was są to poprawnie złożone oferty w zamówieniach publicznych ?
Pozdrawiam

2

Odp: brak oferty w ofercie

smile a ten zalacznik to nie oferta?

3

jak pisałem nie, tytuł to: wykaz artykułów poza tym niejest w nim ujęte np. data , jakiego postępowania dotyczy, kto jest zamawiającym, brak terminów płataności, okresu związania ofertą itp.
Pozdrawiam

4

Pytanie poza konkurrsem czy pytasz jako zamawiacz czy wykonawca??? Rozumiem że ten wykaz artykułów jest z cenami -czyli oferta. W SIWZ musi być TZO (art 36/1/9) natomiat w ofercie wykonawca nie musi pisać ze jest związany ofertą X dni - to wynika z SIWZ.

5

Wykonawca co ty kombinujesz???? Chcesz oprotestować SIWZ??? Twoje wątpliwości dotyczą SIWZ czy złożonych ofert????

6

Oczywiście jak widać jestem wykonawcą smile
natomiast według mnie w postęaniu nie zostały złożone oferty a jedynie zbiory dokumentów art. 66 KC - ponadto jak można się odwołac do siwz skoro załącznik nie ma nazwy postępowania ?- więc do jakiego siwz mają się odwołac ?
oczywiście protestuje oferty złozone w postępowaniu smile
hmm a tak nawiasem mówiąc nigdy nie zdarzyło się Zamawiaczom że wpłyneły do nic oferty adresowane do kgoś innego ? smile bo mi się i owszem zdarzyło raz pomylić koperty smile
Pozdrawiam

7

Wykonawcy składali oferty zgodie ze SIWZ, a więc złozyli tak jak wymagał zamawiający
z tego wniosek że należało oprotestować SIWZ jeśli miałeś watpliwości. Natomiast czy na każdym załączniku musi być nazwa postępowania???? My akurat tak robimy ale spotkałem wiele azłączników do SIWZ gdzie się tych wszystkich danych (np. nazwa postepowania) nie umieszcza.

8

Resonder to nie ten tok myslenia, zgodnie z pzp do specyfikacji nie musisz dołączać żadnych załączników- nie w tym rzecz. Jednak złożona oferta musi się legitymować określonymi cechami które wyżej wymieniłem zresztą oprócz tego w formularzu cenowym jeden z Wykonawców podał stawkę VAT na jeden z produktów 300 % a jego oferta nie została odrzucona - nie dziwi Cie to ? smile
Pozdrawiam

9

Może inny tok myślenia w końcu jestem częsciej zamawiającym. Mając całą dokumentację  masz pełny obraz sprawy Natomiast co do 300% to zalezy na czym to polega. Czy wykonawca wpisł 300% i taki Vat wyliczył (błąd) czy wpisał 300% ale wyliczona Vat/cena jest ok. W drugim przypadku kwalifikuje się to pod 87/2

10

a jak opisali koperty - tez bez nazwy post byly ? smile

11

no cóż w ferworze walki nie zwróciłem uwagi zresztą odnosze wrażenie że Zamawiający "nie zbierał makulatury" Postępowanie o tyle ciekawe że miał wygrac " z góry upatrzony Wykonawca " - protest napisany i wysłany zobaczymy co z tego będzie smile
dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

12

Postępowanie do unieważnienia "2) oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt.1-3 ustawy Prawo zamówień publicznych ? Załącznik Nr 2" powinno być"2) oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, określonych w art. 22 ust.1 pkt.1-43 ustawy Prawo zamówień publicznych ? Załącznik Nr 2" Wykonawca musi złożyc również oświadczenie, że nie podlega wykluczeniu z postepowania o udzielenie zamówienia.

13

martynka napisał/a:

Postępowanie do unieważnienia

eee... tam... zaraza do unieważnienia wink

14

Martynko
to akurat było smile
jednak nie oznaczone nazwą postępowania.
Protest odrzucony mimo iz protestowałem także nie istniejącą stawkę VAT -300%
konkretnie podany był wzór w jaki sposób należy wyliczyc cenę pozycji wyliczenia się nie zgadzały nie był to jednak też wynik ze stawką Vat 300 %
Zamawiający odrzucił protest powołując się na poprawienie pomyłki smile
natomiast w świetle wyroków KIO jest to błąd w obliczeniu ceny .
Ech zastastanawiam się czy nie zainteresowac  Prezesa postępowanie wink
Pozdrawiam