1

Temat: oferty częściowe?

Witam i mam gorącą prośbę o podpowiedź.
Ze względów praktycznych (rozszerzenie kręgu wykonawców i możliwość uzyskania niższej ceny) chcę dopuścić w postępowaniu na dostawę składanie ofert częściowych. Ponieważ nigdy wcześniej tego nie praktykowałam mam wątpliwość:
- czy wykonawca (ten sam( chcąc wziąć udział w całości przetargu składa jedną ofertę na 2 części, czy też dwie odrębne oferty osobno oceniane?
- czy jeśli wykonawca złoży jedną ofertę na całość, a inny złoży ofertę na część i w tej części będzie tańszy od pierwszego wykonawcy, to da się "uratować" choć część oferty całościowej? Jednym słowem: czy w przypadku jednej oferty na całość oceniam całą ofertę razem, czy też poszczególne części tej oferty i w zależności od wyniku oceny klasyfikuję poszczegolne części oferty?????
- czy w SIWZ mogę zastrzec, że wykonawcy mają obowiązek na poszczególne części złożyć osobne oferty (wtedy nie byłoby wątpliwości)??
Będę wdzięczna za pomoc.

2

Odp: oferty częściowe?

mon.de napisał/a:

Ze względów praktycznych (rozszerzenie kręgu wykonawców i możliwość uzyskania niższej ceny) chcę dopuścić w postępowaniu na dostawę składanie ofert częściowych. Ponieważ nigdy wcześniej tego nie praktykowałam mam wątpliwość

Rozszerzysz krag wykonawców nie watpie - ale, czy uzyskasz niższa cene to mam watpliwosci. Zasada bowiem jest taka: W PAKIECIE TANIEJ smile

3

mon.de napisał/a:

czy w SIWZ mogę zastrzec, że wykonawcy mają obowiązek na poszczególne części złożyć osobne oferty (wtedy nie byłoby wątpliwości)??

MOŻESZ

4

Ten watek był niedawno poruszony(powertuj forum max 1 m-c wstecz) W skrócie jeśli nie zażadasz/ograniczysz inaczej -to wykonacy składaja/mogą  na każdą część osobną oferte i tak też (części) oceniasz. Nie ma oferty jednej/całościowej na cały przedmiot zamówienia.

5

Zgadzam się z MIRAS, wykonawca robiac od A_Z zamówienie prawdopodobnie zrobi taniej. Wyjątkiem są sytuacje gdy ze względu na specyfuikę zamówienia "aż się prosi" zeby je podzielić na cżęsci

6

Tu mam szansę na wydzieloną część uzyskać niższą cenę, ponieważ Wykonawca, który ma prawdopodobnie największe szansę zostać wybranym na część większą (wieloletnie doświadczenie porównania ofert tego wykonawcy z innymi), niestety na tę, którą chcę wydzielić nie ma większych szns, bo jest związany umowami dystrybucyjnymi z konkretnym producentem. Natomiast inny (polski) sprzęt, który spokojnie zadowoli naszego speca moze dwa razy taniej zaoferować producent sprzętu, który też swój sprzęt dystrybuuje.
Moje pytanie brzmi: czy wykonawca, który będzie chciał złożyć ofertę na wszystkie części zamówienia, do każdej z nich dołącza wszystkie dokumenty i oświadczenia potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu? Czy też moze złożyć jeden pakiet dokumentów i oświadczeń, a do tego formularze cenowe na poszczegolne części??????

7

mon.de napisał/a:

Czy też moze złożyć jeden pakiet dokumentów i oświadczeń, a do tego formularze cenowe na poszczegolne części??????

Tak właśnie i nie zmusisz go (skutecznie) by zrobił inaczej.
Różnicujesz warunki w zależności od ilości częsci na które chce złożyć oferte?

8

Brdzo, bardzo dziękuję! Dużo mi Wasze wypowiedzi rozjaśniły.

9

Co do jednego "pakietu dokumentów i oświadczeń" należy brać pod uwagę czy warunki dla poszczególny części były równe/różne!!

10

Będą takie same, bo dajemy minimalne, tj. dokumenty tylko z ZUS i US + wypis z rejestru, na resztę wymogów oswiadczenia, że spełniają wymogi Pzp.

11

hmm jestem Wykonawcą i cóż na 2 baka wrózyła smile
z czysto praktycznych powodów czasami lepiej nie dzielić - potem problemy z zamawianiem zwłaszcza sukcesywne dostawy smile
co do cen jest różnie : jeśli sensownie podzielisz na pakiety możesz dostać ceny lepsze niż w przypadku całości natomiast jeśli podzielisz kodami CPV wychodzą bzdury.
W spożywce w jednej grupie są : pieczywo, pyzy mrożone i makarony.
a w zsadzie jeśli chodzi o te rzeczy winny to byc 3 różne pakiety: mrożonki, pieczywo i tzw. suche.
nasensowniej zrobisz próbując zorientować się jak mają skonstruowane oferty potencjalni Wykonawcy smile
Pozdrawiam

12

acha widzisz w pośpiechu nie dodałem .
w zasadzie wszystkie te trzy grupy muszą jeżdzić osobnym transportem - to tez jest przesłanka do grupowania pakietów - no chyba że ktos lubi mrożony chleb smile