1 (edytowany przez hamerek 2009-06-22 09:36:23)

Temat: tajemnica przedsiębiorstwa

Witam
Co byście zrobili, gdybyście musieli wezwać wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług, który został przez niego zastrzeżony. Zakładamy, że zastrzeżenie jest zasadne.
Napisalibyście ogólnie o co chodzi tak żeby nie wskazywać informacji podanych w wykazie, czy może szczegółowo ale nie udostępnili potem tego wezwania wykonawcom przeglądającym oferty?

Ja bardziej skłaniam się ku rozwiązaniu nr 2 ale chciałabym poznać Wasze zdanie.

Z góry dzięki.

2

Odp: tajemnica przedsiębiorstwa

Jezeli zalezy Ci na tym zeby zminimalizowac ryzyko wykluczenia wykonawcy to opcja 2 wink

3

hamerek napisał/a:

Witam
Co byście zrobili, gdybyście musieli wezwać wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług, który został przez niego zastrzeżony. Zakładamy, że zastrzeżenie jest zasadne.
Napisalibyście ogólnie o co chodzi tak żeby nie wskazywać informacji podanych w wykazie, czy może szczegółowo ale nie udostępnili potem tego wezwania wykonawcom przeglądającym oferty?

wezwanie powinno zostac tak sformuowane aby wykonawca nie musial sie domyslac o co chodzi zamawiającemu  bo moze sie to skonczyc jak w wyroku 1530/08 gdzie zabrano wadium a wezwanie bylo mało precyzyjne wink

4

madziulek napisał/a:

wezwanie powinno zostac tak sformuowane aby wykonawca nie musial sie domyslac o co chodzi zamawiającemu

... tak jest, ma być bardziej precyzyjne od ogłoszenia i SIWZ wink

5

madziulek napisał/a:
hamerek napisał/a:

Witam

wezwanie powinno zostac tak sformuowane aby wykonawca nie musial sie domyslac o co chodzi zamawiającemu  bo moze sie to skonczyc jak w wyroku 1530/08 gdzie zabrano wadium a wezwanie bylo mało precyzyjne wink

Wiem madziulku, dlatego właśnie skłaniam się ku opcji 2 smile

dzięki

6

MIRAS napisał/a:
madziulek napisał/a:

wezwanie powinno zostac tak sformuowane aby wykonawca nie musial sie domyslac o co chodzi zamawiającemu

tiaaa
i wtedy protest z zarzutami rozszerzenia wymagań oraz zmiany siwz i ogloszenia ;p

7

hamerek napisał/a:
MIRAS napisał/a:
madziulek napisał/a:

tiaaa
i wtedy protest z zarzutami rozszerzenia wymagań oraz zmiany siwz i ogloszenia ;p

precyzja nie zawsze oznacza więcej a często po prostu -jasniej wink

8

madziulek napisał/a:
hamerek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

tiaaa

precyzja nie zawsze oznacza więcej a często po prostu -jasniej wink

z mojego doświadczenia niestety wynika (częściej robię jako wykonawca niż zamawiający), że zwykle jest to więcej wink

9

popros o wyjasnienie np pktu 1 lub pozycji 1 - nie wymieniajac nazw a wyjasniajac jednoznacznie o co chodzi.

10

lolilap napisał/a:

popros o wyjasnienie np pktu 1 lub pozycji 1 - nie wymieniajac nazw a wyjasniajac jednoznacznie o co chodzi.

nad tym też się zastanawiałam, bo nie byłam pewna, czy wolno mi nie udostępnić pisma wzywającego do złożenia uzupełnienia lub wyjaśnień napisanego przeze mnie
ale skoro zastrzeżenie jest zasadne, to moim zdaniem takiego pisma również nie mogę udostępnić, nawet jeśli sama je przygotowałam, w końcu będzie zawierać informacje zastrzeżone
Dlatego też, jak pisałam skłaniam się do zastosowania opcji 2
Niemniej bardzo dziękuję za radę smile