1

Temat: zamówienia a projekty unijne

moja jednostka występowała o środki unijne na stypendia dla uczniów - przyszedł czas na rozliczenie projektu i przeprowadzenie audytu zewnętrznego. jednostka audytująca ma zostać wyloniona zgodnie z pzp (zapis w projekcie) w trybie zaytanie o cenę. jednak wartość szacunkowa przedmiotu zamówienia wynosi 10.000,00 zł brutto dla mnie bezsensu robić postepowanie, ale koleżanka ktora to prowadzi mowi ze skoro w projekcie  o środki byl zais ze posteownaie zostanie przeprowadzone zgodnie z pzp w trybie zoc to musimy sie tego trzymac. co wy na to mieliście podobne przypadki?

2

Odp: zamówienia a projekty unijne

dorota26 napisał/a:

moja jednostka występowała o środki unijne na stypendia dla uczniów - przyszedł czas na rozliczenie projektu i przeprowadzenie audytu zewnętrznego. jednostka audytująca ma zostać wyloniona zgodnie z pzp (zapis w projekcie) w trybie zaytanie o cenę. jednak wartość szacunkowa przedmiotu zamówienia wynosi 10.000,00 zł brutto dla mnie bezsensu robić postepowanie, ale koleżanka ktora to prowadzi mowi ze skoro w projekcie  o środki byl zais ze posteownaie zostanie przeprowadzone zgodnie z pzp w trybie zoc to musimy sie tego trzymac. co wy na to mieliście podobne przypadki?

Z jednej strony logika wskazuje, iż należałoby wyłonić wykonawcę audytu na mocy art. 4 pkt. 8, z drugiej strony obowiązują Państwa rygory w postaci zawartej umowy na realizację projetu z wykorzystaniem srodków unijnych i dla zachowania tego bezpieczeństwa wypełniłabym zobowiązanie wynikające z projektu. Niestety, ale kontrole w zakresie wykorzystania środków unijnych sprawdzają przysłowiowo "śrubka po śrubce" brak więc "podkładki" do niej może skutkować nakazem zwrotu przyznaych i wykorzystanych już środków unijnych.
ZOC jest stosunkowo szybkie i proste, trzeba niestety zrobić trochę papierów.
powodzenia

3

Odp: zamówienia a projekty unijne

Zgadzam się tutaj z nora4 rzeczywiście musicie wypełniać zapisy wiążącej was umowy.