1

Temat: dokument potwierdzający należyte wykonanie zamówienia

Mam mały problem
Jeden z wykonawców złożył referencję, w której nie ma zapisane, że usługa została wykonana należycie (jest tylko że dany wykonawca wykonał). Moim zdaniem nie mogę uznać takiego dokumentu, ponieważ mówi on tylko o tym, że zamówienie zostało wykonane, nie wiadomo zaś czy należycie.
Pewnie ktoś powie, że w końcu dokument został wystawiony więc skoro zamawiający zdecydowała się na jego wystawienie, to należy uznać, że usługa została wykonana należycie. Ja jednak nie zgadzam się z takim twierdzeniem, bo widziałam już sytuacje, gdy zamawiający wystawił dokument, mimo tego że usługa wcale nie została należycie wykonana.
Może w tym przypadku fakt, że nie znalazła się tam informacja o należytym wykonaniu jest skutkiem takiej właśnie sytuacji.
Niestety muszę na potwierdzenie moich słów przywołać jakiś wyrok. Może ktoś z Was wie o takim wyroku i coś podsunie?
Z góry dzięki.

2

Odp: dokument potwierdzający należyte wykonanie zamówienia

nie znam żadnego wyroku w tym temacie ale zapewniam cię że przegrałbyś gdybyś nie uznał tych referencji, swoją drogą to że ktoś napisze że dane rohboty zostały wykonane "należycie" to wcale nie znaczy że wszystko naprawdę było ok.
uznaj te referencje

3

Skoro nie znasz wyroku skąd twierdzenie, że bym przegrała?
Dla mnie nie jest to dokument potwierdzający należyte wykonanie zamówienia, a jedynie dokument, który potwierdza wykonanie zamówienia, a to różnica.
Ja nie wymagam, żeby, w tym wypadku referencja, zawierała jakieś szczególne, wymyślone przeze mnie rzeczy, a jedynie żeby potwierdzała należyte wykonanie zamówienia, zgodnie z zapisami Rozporządzenia.

4

hmm

5

Z tym jednoznacznym potwierdzeniem "należytości" jest różnie. Na szkoleniu prowadzący podkreślał aby było to jednoznaczni e okreslone, ale czytajac rózne interpretacje, wyroki róznie to wygląda. Jeśli Ci sie nie spieszy poszperam po południu w wyrokach cos mam na ten temat zapisane . Ewentualnie na stronie uzp jest tematyczny indeks wyroków KIO za 2009 i według niego szybko odszukasz interesujace Cie wyroki

6

responder napisał/a:

Z tym jednoznacznym potwierdzeniem "należytości" jest różnie. Na szkoleniu prowadzący podkreślał aby było to jednoznaczni e okreslone, ale czytajac rózne interpretacje, wyroki róznie to wygląda. Jeśli Ci sie nie spieszy poszperam po południu w wyrokach cos mam na ten temat zapisane . Ewentualnie na stronie uzp jest tematyczny indeks wyroków KIO za 2009 i według niego szybko odszukasz interesujace Cie wyroki

szukalam ale nic nie znalazlam tam niestety
moze źle szukałam?
sprawdzę jeszcze raz i będę bardzo wdzięczna za informacje

7

wiem, że nie oczekujesz opinii potwierdzających moją teorię ale jednak pokuszę się jesze o  dodanie patu słów - protokół odbioru robót jest też dokumentem potwierdzającym należyte wykonanie robót chociaż nic tam nie musi pisać o należytym wykonaniu

8

zastanawiałam się, kiedy poruszysz temat  smile

zauważ, że protokół odbioru (niekoniecznie robót) ma swoją określona funkcję, ma za zadanie stwierdzić, czy pewne określone prace zostały wykonane zgodnie z zamówieniem, jeśli nie, powinny znaleźć się w nim uwagi na ten temat
to na jego podstawie jest później wystawiana faktura za wykonane prace (w przeciwieństwie do referencji np)
jeżeli więc zamówienie nie zostało wykonane zgodnie z umową (czytaj należycie) to w protokole pojawią się uwagi na ten temat, jeśli ich nie ma przyjąć należy, że wszystko jest okej
referencja takiej funkcji nie pełni

9

z referencji jednak wynika że robota została wykonana więc wcześniej był protokół odbioru, robota została zapłacona itd. - nie twierdzę że referencje to dowód na to że rb zostały należycie wykonane , ale nie ma takich dowodów a fakt wystawienia referencji potwierdza że dana robota została wykonana i zapłacona
po drugie - nie ma żadnych określonych zasad, kryteriów ... jak powinne wyglądać referencji - nazwa sugeruje że polecam tego wykonawcę ponieważ wykonal dla nas dobrą robotę, dlatego właśnie uważam że choć referencja twoja nie jest przekonywująca to jednak bym ją przyjęła

10 (edytowany przez hamerek 2009-06-25 06:33:20)

no dobra, starczy
poszperałam i znalazłam
KIO 216/09 i 223/09
co prawda dotyczy usług ciągłych ale skoro potwierdzenie należytego wykonania musi być w przypadku usług w trakcie realizacji, to tym bardziej w przypadku usług wykonanych

A tak poza tym, to rozporządzenie mówi, że dokument ma potwierdzać należyte wykonanie, skoro w jego treści nie ma ani słowa o tym, że usługa została wykonana należycie, zgodnie z umową, została zaakceptowana itd, to nie jest to dokument potwierdzający należyte wykonanie zamówienia

11

... ale są też takie wyroki:
(KIO/UZP 11/07) - ?Odwołujący wskazał, że z treści załączonych do oferty referencji nie wynika wprost, aby wskazane prace były wykonane należycie, a tylko tyle, że zostały wykonane. Odwołujący tym samym wskazuje, że nie został wypełniony wymóg SIWZ oraz przepisów rozporządzenia w sprawie dokumentów o konieczności wykazania się należytym wykonaniem zamówienia. Nie można zgodzić się z tym zarzutem. Jeżeli bowiem treść referencji wskazuje, że dane zamówienie zostało wykonane, bez jednoczesnego wykazywania przez podmiot, na rzecz którego dana praca była wykonywana jakikolwiek nieprawidłowości, czy wad w realizacji tego zamówienia, brak jest podstaw do postawienia twierdzenia, że dana praca została wykonana wadliwie, co oznacza, że została wykonana należycie?.
KIO/UZP 338/09 09 ??Referencje nie muszą zawierać wprost sformułowania, iż dostawy zostały wykonane należycie. Niemniej jednak muszą w sposób nie budzący żadnych wątpliwości wskazywać, iż wykonawca posiada wskazane w SIWZ doświadczenie.?

12

Dodatkowo w jednym z wyroków KIO uznało, że  referencja w której było zapisane  "......usługę wykonano w miarę rzetelnie..." potwierdza nalezyte wykonanie.
czyli nie masz racji hamerek i uznaj taką referencję

13

O ile poprzedni post może przekonywać, choć jak to zawsze jest w przypadku KIO, na dwoje babka wróżyła, to Twój jakoś nie bardzo
Poczytaj dobrze ten wyrok

14

A zresztą, mam chyba prawo nie zgadzać się z KIO, nikt nie powiedział, że są nieomylni...

15

Emtebe napisał/a:

... ale są też takie wyroki:
(KIO/UZP 11/07) - ?Odwołujący wskazał, że z treści załączonych do oferty referencji nie wynika wprost, aby wskazane prace były wykonane należycie, a tylko tyle, że zostały wykonane. Odwołujący tym samym wskazuje, że nie został wypełniony wymóg SIWZ oraz przepisów rozporządzenia w sprawie dokumentów o konieczności wykazania się należytym wykonaniem zamówienia. Nie można zgodzić się z tym zarzutem. Jeżeli bowiem treść referencji wskazuje, że dane zamówienie zostało wykonane, bez jednoczesnego wykazywania przez podmiot, na rzecz którego dana praca była wykonywana jakikolwiek nieprawidłowości, czy wad w realizacji tego zamówienia, brak jest podstaw do postawienia twierdzenia, że dana praca została wykonana wadliwie, co oznacza, że została wykonana należycie?.

ok, jest wyrok, ale, czy usługa która została wykonana po wielu przepychankach, płaceniu kar umownych jest Twoim zdaniem usługa wykonana należycie?
a przecież wykonana została i można dostać na to papier, prawda?

KIO/UZP 338/09 09 ??Referencje nie muszą zawierać wprost sformułowania, iż dostawy zostały wykonane należycie. Niemniej jednak muszą w sposób nie budzący żadnych wątpliwości wskazywać, iż wykonawca posiada wskazane w SIWZ doświadczenie.?

tu jest tylko mowa o sformułowaniu "dostawy zostały wykonane należycie"
nie ma zaś mowy o tym, że nie muszą potwierdzać należytego wykonania (mam na myśli to, że to potwierdzenie może być sformułowane w inny sposób, nie koniecznie przy użyciu sformułowania "dostawy zostały wykonane należycie")

16

Jako że we wtorek upływa TSO na najważniejszy dla nas PN w ostatnich latach, chętnie wysłucham twoich argumentów (najlepiej popartych KIO lub sądem) że to Ty masz rację.
Ale w rozporządeniu jest napisane, że można żadać ".... oraz załączeniem DOKUMENTÓW potwierdzających, że roboty te zostały wykonane należycie..." czyli nie muszą to być referencje gdzie napisano "wykonanno należycie. Spotkałem sie z przypadkiem, że zamawiajacy uznał potierdzenie nalezytej roboty- protokól końcowy poparty zwrotem zabezpiecxzenia należytego wykonania umowy. Jest to przykład z życia-nie mam na to wyroku.

17

ależ oczywiście
pamiętaj jednak, że protokół odbioru ma swoją określoną funkcję (już o tym pisałam)

ojjj... nie twierdzę, że mam rację, twierdzę tylko, że nie zgadzam się z tym wyrokiem (wyrokami) a gdybym miała wyroki na poparcie mojej tezy (więcej niż jeden który udało mi się znaleźć już po utworzeniu tego wątku) nie prosiłabym o pomoc... za którą zresztą wszystkim bardzo dziękuję

a drążę temat bo taką mam naturę smile
jeśli do czegoś nie jestem przekonana to tak długo dyskutuję aż albo przekonam do swoich racji albo mnie ktoś przekona do swoich i tyle

18

Mówiąc szczerze podoba mi się pomysł udokumentownia nalezytego wykonania umowy zwrotem kwoty zabezpieczenia należytego wykonania umowy. Przecież Zamawiajacy nie wypłaci ustalonej w umowie kwoty NZU jesli zamówienie zostanie wykonane w sposób nienależyty. W naszych postępowaniach nie mielismy takiej sytuacji ale pewnie bym to uznał.

19

Właśnie mam podobną sytuację- 1. przetarg na ubezpieczenia- wykonawca załączył referencje, że firma wykonuje usłguę od 2006 r. i została wybrana w drodze przetargu i to wszystko. Też chyba bym się skłaniałą do tego, żeby takiej referencji nie uznać.
2 przypadek- to samo postępowanie- referencje wystawione w listopadzie 2007 r o treści ze usługa jest wykonywana należycie od 2003 r do 2008 r. (czyli referencje wystawione w trakcie realizacji usługi), a pod spodem napis wielkimi literami napis "Rekomendacji udziela się na okres jednego roku". Co o tym sądzicie?
3 przypadek w tym samym przetargu- usługa wykonywania jest nalezycie od trzech lat- ale znowu referencje wystawione w trakcie wykonania robót.
Referencje można uznać, jeżeli usługa już się zakończyła. Tylko kwesia, czy to jest jedno zamówienie, które cały czas trwa, czy np dwa zamówienia, w tym jedno już zakończone, a drugie w trakcie realizacji?

20

slusznie zauwazylas iz referencje MUSZA potwierdzac nalezyte wykonanie danego zamowienia. zapewne nie moga byc wystawione "na zapas" (w 2007 za 2008)! byc moze Zamawiajacy jest w stanie zapewnic, iz na dzien x dana usluga jest wykonywana nalezycie LECZ TYLKO ZA OKRES W KTORYM BYLA WYKONANA.

co do potwierdzenia iz dana usluga zostala wykonana - osobiscie temat bym wyjasnial - gdyz jak zauwazyliscie brak tu informacji o nalezytym zrealizowaniu zamowienia.

21

Czyli w 2 i 3 przypadku powinnam wezwać do uzuupełnienia dokumentów, a w 1 przypadku do wyjaśnień?

22

w sumie to nie wiem jak brzmial warunek smile

23

"......wykażą się odpowiednim doświadczeniem tj. w przypadku Wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia w ciągu ostatnich 3 lat przed dniem wszczęcia postępowania, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, zrealizowali należycie co najmniej 2 usługi odpowiadające swoim rodzajem i wartością (minimum 70 000,00 zł brutto każda) usłudze stanowiącej przedmiot zamówienia;
a na potwierdzenie: " Wykaz wykonanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, zrealizowali należycie co najmniej 2 usługi odpowiadające swoim rodzajem i wartością (minimum 70 000,00 zł brutto każda). Za usługę odpowiadającą swoim rodzajem Zamawiający uzna usługę ubezpieczenia od pożaru i innych zdarzeń losowych budynków, w tym mienia wraz z ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej oraz dokumenty potwierdzające, że usługi te zostały wykonane  należycie. smile

24

wynika z tego iz zadasz jedynie uslug wykonanych a nie wykonywanych.

25

Zgadza się.
Dlatego ja bym zrobiła tak:
Ad. 1- wykonawca załączył referencje, że firma wykonuje usłguę od 2006 r. i została wybrana w drodze przetargu i to wszystko - wezwałabym do uzupełnienia (referencja wystawiona w trakcie trwania usługi i brak informacji, że została wykonana należycie);
Ad. 2- referencje wystawione w listopadzie 2007 r o treści ze usługa jest wykonywana  należycie od 2003 r do 2008 r. z adnotacją na dole, że dokument jest wystawiony na jeden rok- wezwałabym do uzupełnienia (referencje wystawione w trakcie realizacji usługi oraz nie potwierdzają, że usługa ostatecznie została wykonana należycie).
Ad. 3- usługa wykonywania jest nalezycie od trzech lat- ale znowu referencje wystawione w trakcie wykonania robót- wezwałabym do wyjaśnień.
Co o tym sądzicie?