1

Temat: usługi realizowane w konsorcjum

Czy ma ktoś może jakieś orzeczenia, w których byłaby mowa o tym, że jeśli wykonawca wskazuje w wykazie usług usługę, którą wykonał w konsorcjum to wartość takiej usługi i jej zakres ograniczają się do jego części zamówienia którą wykonywał??

Z góry dzięki

2

Odp: usługi realizowane w konsorcjum

Hamerek (dziewczyna o ksywie młoteczek???) mam wyrok ale w drugą stronę poniewaz uważam ze w liczy się "jeden za wszystkich wszyscy za jednego". Sygn 393/09 -"...Zdaniem Izby, w sytuacji gdy roboty te realizowane były przez konsorcjum, w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wykonawca uprawniony był wykazać jako swoje doświadczenie, które nabył w ramach konsorcjum, niezależnie od tego jaką część prac faktycznie wykonywał..." Pozdro

3

całość prac??
nawet jeśli ich nie wykonywał?
uważasz, że to jest okej?
bo ja w żaden sposób się z tym nie zgadzam

4

Ja nie zgadzam się z istnieniem "dziwadła" pod nazwą PZP która najczęściej utrudnia i spowalnia zamówienia, a co do meritum pytania określiłbym, że akceptuję taką wykładnię
Ale jak dobrze pamietam, w dyskusji na forum ktoś podał przykład wyroku/interpretacji odmiennego(??). Pozdro

5

a widzisz, jak poczytasz ten wyrok to zobaczysz, że tam warunek jest tak sformułowany, że rzeczywiście każdy z członków konsorcjum, który brał udział w budowie tej oczyszczalni (wykonywał roboty budowlane) miał prawo wykazać to zamówienie w wykazie, bez względu na to jaką część prac budowlanych wykonywał, bo każdy będzie wykonywał roboty budowlane polegające na budowie oczyszczalni
dlatego wyrok jest taki a nie inny

Natomiast jeśli bierzesz udział powiedzmy w przetargu dotyczącym dostawy i wdrożenia systemu, gdzie w zakres wchodzi dostawa oprogramowania i sprzętu, i robisz to w konsorcjum, w którym jeden członek dostarcza oprogramowanie a drugi sprzęt, uważam, że nie masz potem prawa wykazywać tej usługi na poparcie warunku wykonania usługi dotyczącej dostarczenia i wdrożenia systemu, która swym zakresem obejmuje oprogramowanie i sprzęt, bo nie jest to zgodne z prawdą.

6

moim zdaniem ma prawo

7

no to gratuluje
jak wybierzesz kiedyś wykonawcę do realizacji projektu, który nie ma pojęcia albo słabe jak należy go wykonać, bo wszystkie usługi które wykazał robił w konsorcjum i nie w tej części co trzeba, to może zmienisz zdanie

8

Jesli Ci się uda udowodnic przed KIO swoje racje to chetnie skorzystam (nie tylko ja) z Twojego precedensowego(byc moze) wyroku. Pozdro