1

Temat: Środki finansowe na sfinansowanie zamówienia

Witam,
proszę o opinię w następującej sprawie: ostatnio zetknęłam się z opinią prawną, w której opiniodawca dowodzi, że w momencie wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia zamawiający nie musi posiadać wszystkich  środków na sfinansowanie zamówienia. Środki te musi mieć dopiero od momentu wyboru najkorzystniejszej oferty, ponieważ dopiero od tego momentu można mówić o zaciągnięciu zobowiązania (a nie w momencie wszczęcia postępowania - wtedy nie zaciąga się zobowiązania).
Co o tym sądzicie?
Pytam, ponieważ będę musiała wszcząć procedurę na 5.000.000 zł, a nie posiadamy na razie całej kwoty.

2

Odp: Środki finansowe na sfinansowanie zamówienia

Dokładnie też tak słyszałem.

3

kamila78 napisał/a:

ostatnio zetknęłam się z opinią prawną, w której opiniodawca dowodzi, że w momencie wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia zamawiający nie musi posiadać wszystkich  środków na sfinansowanie zamówienia. Środki te musi mieć dopiero od momentu wyboru najkorzystniejszej oferty, ponieważ dopiero od tego momentu można mówić o zaciągnięciu zobowiązania (a nie w momencie wszczęcia postępowania - wtedy nie zaciąga się zobowiązania).

Wszystko się zgadza

4

No.... prawie wszystko smile Zaciągnięcie zobowiązania nastąpi z chwilą zawarcia umowy a nie wybory oferty. Wybór oferty można ewentualnie traktować jako zawarcie umowy przedwstępnej smile

5

Pytanie z kwietniowego Monitora Zamówień Publicznych:

"Kiedy zamawiający musi posiadać środki na koncie na sfinalizowanie przetargu? Czy w momencie ogłoszenia przetargu, otwarcia ofert, czy w momencie podpisania umowy z wykonawcą?"

Odpowiedź Radcy prawnego "Zamawiający musi posiadać zabezpieczenie środków finansowych w chwili zawierania umowy z wybranym wykonawcą".

6

tylko tak sobie myślę, co w momencie, gdy ogłoszę postępowanie, wybiorę ofertę najkorzystniejszą i ...pieniążków jednak nie dostanę, bo coś tam i co dalej? ja się nie bawię w takie reczy, jak nie mam zabezpieczonych środków, podpisu księgowej nie ogłaszam.

7

i ja tez tak robie,jesli ksiegowa nie podpisuje sie na pelnej kwocie jaka potrzebujemy to nie oglaszam, ale gora nalega oczywiscie...

8

novak napisał/a:

ja się nie bawię w takie reczy, jak nie mam zabezpieczonych środków, podpisu księgowej nie ogłaszam.

Jak sama widzisz bez ryzyka nie ma zabawy big_smile