1

Temat: oświadczenia innych osób

siwz na przeprowadzenia audytu zewnętrznego projektu unijnego - wymóg instytucji zarządzającej: aby osoby uczesniczące w przeprowadzeniu audytu spełniały wymóg bezsrronności czyli wykonawca w postaci jego firma na pewno no i biegły rewident oraz audytor wewnętrzny. Pytanie: oświadczeni o spełnianiu wymogu przez firme podpisze wykonawca pozostale powinny podpisac osoby dokonujące czynności audytorskich ale musza miec upoważnienie wykonawcy do podpisywania czy skladaja oświadczenie jako pracownicy wykonawcy i nie potrzebuja żadnych pełnomocnictw do podpisywania akurat tego oświadczenia - nie wiem czy sie jasno wyraziłam

2

Odp: oświadczenia innych osób

A jak zdefiniowano ten "wymóg bezstronności"?

3

osoby uczestniczące w przeprowadzeniu audytu powinny spełniać wymóg bezstronności i niezależnosci od Zamawiającego. nastepnie wyliczono przypadki kiedy ten wymóg nie jest zachowany. ja wnioskuje ze chodzi zarowno o wykonawce jako podmiot jak i osoby ktore beda dokonywaly bezposrednio audytu (z imienia i nazwiska) i wydaje mi sie ze beda musiały odpowiednio przygotowane oświadczenia podpisac pytanie czy mogą?

4

dorota26 napisał/a:

osoby uczestniczące w przeprowadzeniu audytu powinny spełniać wymóg bezstronności i niezależnosci od Zamawiającego. nastepnie wyliczono przypadki kiedy ten wymóg nie jest zachowany.

tzn?

5

tzn. :
1.    nie posiadam udziałów, akcji lub innych tytułów własności w jednostce pełniącej rolę beneficjenta, w jednostce z nią stowarzyszonej, dominującej lub współzależnej;
2.    nie jestem oraz nie byłem w ostatnich trzech latach przedstawicielem prawnym (pełnomocnikiem), członkiem organów nadzorczych, bądź zarządzających lub pracownikiem jednostki stowarzyszonej, dominującej, zależnej lub współzależnej;
3.    w ostatnich trzech latach nie uczestniczyłem w sporządzaniu dokumentów stanowiących przedmiot audytu;
4.    nie osiągnąłem chociażby w jednym roku w ciągu ostatnich pięciu lat co najmniej 50% przychodu rocznego z tytułu świadczenia usług na rzecz danej jednostki, jednostki wobec niej dominującej lub jednostek z nią stowarzyszonych, jednostek od niej zależnych lub współzależnych. Nie dotyczy to pierwszego roku działalności podmiotu przeprowadzającego audyt;
5.    nie jestem małżonkiem, krewnym lub powinowatym w linii prostej do drugiego stopnia lub nie jestem związany z tytułu opieki, przysposobienia lub kurateli z osobą zarządzającą lub będącą w organach nadzorczych jednostki albo zatrudnia przy prowadzeniu audytu takie osoby,
6.    nie jestem oraz nie byłem zaangażowany w planowanie, realizację, zarządzanie projektem, który z innych powodów nie spełnia warunków bezstronności i niezależności;
7.    spełniam wymóg bezstronności i niezależności od Instytucji Wdrążającej, Instytucji Pośredniczącej oraz Instytucji Zarządzającej ZPORR (w szczególności nie pozostaje w stosunku pracy z wyżej wymienionymi instytucjami).

6

Myśle, ze oba powyzsze posty wystarczy wkleic do umowy o przeprowadzeniu audytu i sprawa z głowy.

7

tylko ze w ofercie wykonawca wskaze mi kto bedzie wykonywał audyt a wiec wydaje ki sie ze juz na tym etapie powinna to byc osoba spełniajaca powyższe wymogi

8

Wymogi stawiane osobom mogą dotyczyc tylko ich kwalifikacji zawodowych, doswiadczenia i wykształcenia, a także uprawnień ustawowych. Tylko wtedy jeśli postawisz takie wymogi, możesz żądać wskazania osób, które beda wykonywac zamówienie.

9

tak masz racje i tak zrobie

10

i osoby te musza być bezstronne i niezalezne a skad mam wiedziec ze takie są ? - z oświadczenia zawierajacego powyższą treść - pytanie czy maja one je podpisac czy wykonawca ?

11

to oswiadczenie ma sie znalezc w umowie i podpisze je (wraz z reszta umowy) wykonawca

12

oki rozumiem dzieki