1

Temat: pełnomocnictwo

Hej
Mam pytanie.
Prawidłowo umocowany lider konsorcjum (wykonawca X) udzielił pełnomocnictwa osobie o następującej treści:

Wykonawca X działając jako pełnomocnik wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, tj. wykonawcy X, wykonawcy Y i wykonawcy Z i korzystając z prawa do udzielania dalszych pełnomocnictw zawartego w udzielonym pełnomocnictwie, udziela pełnomocnictwa panu ..........  do samodzielnego reprezentowania Wykonawcy X ubiegającego się wspólnie z Wykonawcom Y i Wykonawcom Z o udzielenie zamówienia publicznego na .....

Czy Waszym zdaniem, tak ustanowiony pełnomocnik ma prawo do reprezentowania konsorcjum (w tym podpisania oferty, poświadczania dokumentów itd) w postępowaniu??

Z góry dzięki za podpowiedź.

2

Odp: pełnomocnictwo

a czy w tej ofercie jest również to pełnomocnictwo dla X?

3

Pełnomocnictwo udzielone liderowi konsorcjum przez członków konsorcjum powinno w zasadzie zawierać m.in zapis, że pełnomocnik / lider konsorcjum ma ma prawo do udzielania dalszych pełnomocnictw smile

4

Przejżyj sobie  wyrok KIO : KIO/UZP 986/09 z 01-10-2008

5

skoro ma prawo do udzielania dalszych pełnomocnictw to nie ma sprawy - jest ważne

6

rzeczywiscie zapis jest troche zagmatwany....

X reprezentuje Y i Z i korzystajac z prawa do udzielania pelnomocnictw w imieniu konsorcjum udziela go osobie XXX jednakze do reprezentowania tylko smile X skladajacego oferte z Y i Z.

mam watpliwosci. wydaje sie jednak ze ktos przekombinowal w tym pelnomocnictwie z zapisami ale powolanie sie na udzielone pelnomocnioctwo dla lidera k. wskazuje (niejednoznacznie) ne to że pelnomocnictwo dotyczy reprezentacji lidera smile

...nie wiem czy jasno sie wyrazilem smile heh

7

lolilap napisał/a:

rzeczywiscie zapis jest troche zagmatwany....

X reprezentuje Y i Z i korzystajac z prawa do udzielania pelnomocnictw w imieniu konsorcjum udziela go osobie XXX jednakze do reprezentowania tylko smile X skladajacego oferte z Y i Z.

no właśnie...

mam watpliwosci. wydaje sie jednak ze ktos przekombinowal w tym pelnomocnictwie z zapisami ale powolanie sie na udzielone pelnomocnioctwo dla lidera k. wskazuje (niejednoznacznie) ne to że pelnomocnictwo dotyczy reprezentacji lidera smile

...nie wiem czy jasno sie wyrazilem smile heh

jasno jasno
pełnomocnik lidera konsorcjum jest jednocześnie pełnomocnikiem konsorcjum

8

hamerek napisał/a:

pełnomocnik lidera konsorcjum jest jednocześnie pełnomocnikiem konsorcjum

... pod warunkiem ze pelnomocnik ma prawo ustanawiania dalszych pełnomocnictw. Musi to wynikać z pełnomocnictwa udzielonemu przez członków konsorcjum temu pełnomocnikowi (liderowi).

9

hamerek napisał/a:

...... i korzystając z prawa do udzielania dalszych pełnomocnictw zawartego w udzielonym pełnomocnictwie, udziela pełnomocnictwa ...........