1

Temat: Kierownik budowy

Jeszcze jeden problem. Ządalismy Kierownika bud. z uprawnieniami bez ograniczeń. Wiekszość ofert złozyła z uprawnienia Kierowników wydane miedzy rokiem 1975-1994.
Jest w nich napisane :upoważniaja do kierowania..... budową budynków, budowli o powszechnie znanych rozwiązaniach konstrukcyjnych..... (ossby te są technikami budowl.). Nie ma definicji powszechnie znane rozw. konstr. Nasza budowa to nic niezwykłego. Uznac takie uprawnienia?????

2

Odp: Kierownik budowy

Nie chcial byc Ci psuc weekendu moja wypowiedzia...

3

MIRAS wal z ciezkiej artylerii , człowiejk uczy sie na błędach, przy drugim przetargu nie wkręce sie przy SIWZ..

4

jak dobrze poszukasz (stare dokumenty) to znajdziesz definicje smile bez ograniczen to bez ograniczen. stare uprawnienia "utrzymuja" zakres na jaki zostaly wydane i zaden inny.

pozostaje pytanie czy takie zadanie bylo uprawnione zakresem zamowienia?

5

1. Żadalas "bez ograniczen". A wykonawcy przedstawili Ci z ograniczeniami: "upoważniaja do kierowania budową budynków, budowli o powszechnie znanych rozwiązaniach konstrukcyjnych",

2. Piszesz: "Nasza budowa to nic niezwykłego" - zatem powstaje pytanie, jakie zadał lolilap (patrz wyżej). Jesli odpowiedź brzmi: NIE - to moze trzeba bedzie uniewaznic postepowanie hmm

6

Spędziłem pół weekendu na drążeniu powyższego tematu. Znalazłem trochę opinii prawnych, komentarzy oraz kilka wyroków KIO (w tym jeden b. podobna sprawa). Na tą chwile wyrobiłem sobie triszke inne zdanie od Waszych. Na 100% nie ma def  powszechnie znane rozwiazania konst. (potwierdza to KIO w wyroku) Generalnie nie można porównywac uprawnień za starej i obecnej ustawy Prawo budowlane. Jeszcze nie mam ostatecznego poglądu ale nad tym dzis popracuję. Pozdrawiam

7

no to popracuj jeszcze....