1

Temat: Uniważnienie postępowania

Witam. PN 5 ofert wszystkie przekraczają naszą kwotę na zamówienie. Szef mówi, że nie z czego dołożyć więc pozostaje unieważnienie. Jak podchodzicie do sparwy czy od razu jest uzasadnie unieważnienia bez sprawdzania ofert. Czy sprawdzacie wszystkie i dopiero jest Uniważnienie. Bo może się okazać że oferty mają braki i trzeba je uzupełnić. Bo jak w takiej sytuacji rozumieć ofertę najkorzystnieszą (jeśli na 5 ofert 2 najdroższe są dobre 3 najtańsze byłyby do uzupełnienia) to która w tej sytuacji oferta może być najkorzystniejsza - jedna z tych dwóch najtańszych bo pozostałe raczej nie. A przecież wszystkie przewyższają kwotę na sfinansowanie zamówienia. A przepis mówi, że zamawaiający unieważnia postępowanie, jeśli cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę jaką zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Chodzi mi jak to technicznie u was wygląda. Sprawa prosta ale jak się bliżej przyjrzeć to pojawiają się jakiej wątpliwości.

2

Odp: Uniważnienie postępowania

Wybierasz ofertę najkorzystniejszą (pełna procedura, z wezwaniami itd) i dopiero wtedy możesz unieważnić

3

Nie wzywasz do uzupełnienia jeśli postępowanie ma zostać unieważnione art. 26 w pkt 3 wyraźnie o tym mówi...

4 (edytowany przez hamerek 2009-07-02 20:49:20)

jeszcze raz powtarzam, procedurę wyboru oferty najkorzystniejszej trzeba zakończyć
bo inaczej nie ma podstaw do unieważnienia

co do uzupełnień na podstawie 26.3, to mogą być dwie sytuacje:
1) jeśli wszystkie złożone oferty trzeba uzupełniać - w takim wypadku nie widzę innej możliwości wyboru oferty najkorzystniejszej jak wezwanie do uzupełnienia a następnie dokonanie wyboru
2) jeśli jest choć jedna oferta, której uzupełniać nie trzeba - w takim wypadku należy wybrać ją jako najkorzystniejszą, jednocześnie wykluczając pozostałych  i odrzucając ich oferty (w takim wypadku nie trzeba stosować 26.3 bo uzupełnienie nic nie zmieni) i unieważnić postępowanie

przynajmniej takie jest moje zdanie
ale Marko się pewnie z nim nie zgodzi ;p

5

Marko - nie wiem, ja sie zgadzam, KIO nie.

6

do hamerek:

1. TAK nawet jesli nie wszystkie tego wymagaja
2. NIE!!!!!

istnieje mozliwosc smile uniewaznienia bez uzupelniania - 26.3 zd 1 smile

7

lolilap napisał/a:

do hamerek:

1. TAK nawet jesli nie wszystkie tego wymagaja
2. NIE!!!!!

istnieje mozliwosc smile uniewaznienia bez uzupelniania - 26.3 zd 1 smile

chyba nie zrozumiałam, dlaczego 2 nie??

8

tak na szybko: dlatego ze ta oferta nie jest najkorzystniejsza a przynajmniej moze nia nie byc.

9

chyba przekombinowałam smile

po zastanowieniu przyznaję rację lolilap i KIO smile