1

Temat: wykluczenie

Witam wszystkich!
Wykonawca został wezwany do złożenia wyjaśnień i uzupełnienia dokumentów. Z wyjaśnień wynika, że nie spełnia warunków. Złożył też w ramach uzupełnienia zobowiązanie podmiotu zewnętrznego - była to kopia nie potwierdzona za zgodność z oryginałem (po prostu firma zewnętrzna przysłała mu fax). Poprosiliśmy o oryginał, ale go nie dosłał (gość z firmy zewnętrznej jest na urlopie za granicą, ale nasz wykonawca nie napisał o tym  piśmie, tylko powiedział to przez telefon).
Co zrobić? Wykluczyć i oddać wadium czy wykluczyć i zatrzymać wadium?
Mam zamiar tylko wykluczyć i potrzebuję pewności.
pozdrawiam

2 (edytowany przez hamerek 2009-07-08 08:08:37)

Odp: wykluczenie

hmmm.... a po co prosiliście o oryginał?
skoro miał uzupełnić to zobowiązanie i uzupełnił ale tak że jest niewłaściwe, to moim zdaniem nie mieliście prawa wzywać go do uzupełnienia oryginału (to tak jakbyś prosiła o uzupełnienie tego samego dokumentu po raz drugi, co jest niedozwolone)

a co do zatrzymywania wadiów, to KIO twierdzi że wystarczy fizyczne uzupełnienie dokumentu (ja się osobiście z tym nie zgadzam i wiem, że nie tylko ja smile
a więc albo zatrzymasz wadium i pewnie będzie odwołanie, którego wynik może być taki jak do tej pory albo zupełnie inny (bo tak to już u nas jest, że na dwoje babka wróżyła), albo postąpisz tak jak twierdzi KIO (do tej pory) i nie zatrzymasz wadium

ps. piszę do tej pory ponieważ nie spotkałam się jeszcze z wyrokiem, który twierdziłby że jest inaczej, co nie wyklucza, że takiego wyroku nie ma. Może któryś z forumowiczów dysponuje takim właśnie wyrokiem. W takiej sytuacji chętnie się z nim zapoznam smile

3

Ano tak to jest jak słucha się rad speca, którego szefowie słuchają jak Boga. Ja też uważałam, że należało po prostu wykonawcę wykluczyć i oddać wadium. I tak zrobię mimo wszystko.
Z uzupełnieniem oryginału było tak, że wykorzystaliśmy to, że jeśli zamawiający ma wątpliwości co do kopii to może poprosić o oryginał - zapis w tym stylu jest w rozporządzeniu o dokumentach. Mimo wszystko wydaje mi się, że przegięliśmy. A Wykonawca i tak nie wygrałby przetargu bo nie miał najtańszej oferty. No i nie spełniał warunków.

4

okej, ale ta kopia musi być poprawna, tzn. podpisana za zgodność z oryginałem przez upoważnione do tego osoby, skoro nie była, to tak, jakby nie złożył dokumentu

5

czyli zatrzymuję wadium?

6

a właśnie. a jeśli zatrzymam wadium, a wykonawca dowiezie mi ten nieszczęsny oryginał po terminie?

7 (edytowany przez hamerek 2009-07-08 08:45:58)

jeszcze raz

to o czym pisałaś na temat dostarczenia oryginału
moim zdaniem nie mieliście prawa wzywać wykonawcy do dostarczenia oryginału
żądać dostarczenia oryginału możecie  tylko i wyłącznie sytuacji, kiedy kopia jest złożona prawidłowo, tzn. podbita za zgodność i podpisana przez właściwe osoby ale np. nieczytelna
w sytuacji, o której mówisz tak nie było
dokument, który został złożony był nieprawidłowy, więc ten zapis nie ma tu zastosowania

ponadto, jak wynika z tego co piszesz, wykonawca o którym mowa został wezwany do uzupełnienia m.in. tego zobowiązania, skoro go uzupełnił, ale uzupełniony dokument jest nieprawidłowy nie masz prawa wzywać go po raz drugi do uzupełnienia (w tym przypadku złożenia oryginału) jak również nie możesz narzucić wyk. aby dostarczył oryginał.

co do wadium, to zgodnie z orzecznictwem KIO nie zatrzymujesz wadium (wystarczy bowiem fizyczne uzupełnienie dokumentu, co wykonawca zrobił, mimo że dokument ten jest nieprawidłowy)

to co napisałam potem to moje osobiste zdanie z zastrzeżeniem, że jeśli postąpisz wg niego to możesz się spodziewać odwołania, którego wynik będzie taki jak do tej pory lub może zupełnie przeciwny, bo z naszym KIO to nigdy nie wiadomo

8

już rozumiem - ciężko poszło, ale jestem przed urlopem smile . dzięki

9

asiek nie podpowiem CI co zrobic sam się ucze, ale to co pisze hamerek jest logiczne. Natomiast mam jescze jedna uwagę. Wykonawcy pewnie z niewiedzy wypisuja dostarczja różne głupoty. W ustawie PZP poinien byc jeszcze jeden warunek podmiotowy. Ofertę moze sporzadzic tylko osoba z opowiednim certyfikatem potwierdzającym znajomośc PZP. Dobry pomysł !?!?!?!?

10

Bez przesady, nie jest z tymi ofertami aż tak źle. Poza tym jeśli umieją czytać ze zrozumieniem i nie boją się pytać, to spokojnie dają radę;)

11

Nie jest tak żle???? W przetargu (mój w zasadzie pierwszy ) który teraz mamy wszystkie oferty sa do uzupełnienia lub wyjasnienia (tak jest zawsze??). Np. Wykonawca w wykazie wskazał pięć robót i załaczył 10 referencji ale tylko jedna z nich dotyczyła roboty z wykazu. Wniosek - taki wykonawca powinien byc od razu wykluczony za "olewanie" Dla mnie jest on juz nierzetelny

12

magi napisał/a:

Ofertę moze sporzadzic tylko osoba z opowiednim certyfikatem potwierdzającym znajomośc PZP. Dobry pomysł !?!?!?!?

Bardzo dobry pod warunkiem, że taki sam wymóg wprowadzimy dla przygotowujących SIWZ tongue Ze strony oferenta, codziennie spotykam się z zapisami SIWZ które mało że są niezgodne z obowiązującym prawem to jeszcze dodatkowo są głupie P:) Oczywiście nie można generalizować, ale na palcach jednej ręki mogę wymienić zamawiających którzy potrafią przygotować profesjonalne SIWZ.

pzdr

13

Ikant napisał/a:
magi napisał/a:

Ofertę moze sporzadzic tylko osoba z opowiednim certyfikatem potwierdzającym znajomośc PZP. Dobry pomysł !?!?!?!?

Bardzo dobry pod warunkiem, że taki sam wymóg wprowadzimy dla przygotowujących SIWZ tongue

hehe...brawo smile.

pzdr