1

Temat: uzupełnienie-wykaz robót

wezwaliśmy do uzupełnienia wykazu robót i referencji. Wykonawca przesłał nowy wykaz w którym potwierdza w 100% spełnienie naszych warunków. Natomiast w załaczonych referencjach -oprócz potwierdzenia należytego wykonania robót- są rozbieznosci z tym co w wykazie. Np. w wykazie napisał ze wykonał budynek o np 1000m powierzchni natomiast z referen. wynika że były to dwa budynki o łącznej pow. 1000m. Powierzchnia  1000m co do  budynku jest naszym wymaganym minimum. Czy mogę opierać sie co do powierzchni tylko na wykazie a zreferencji odczytac tylko "że nalezycie wykonane"?? Czy powinienem wykluczyć?

2

Odp: uzupełnienie-wykaz robót

nie
referencja potwierdza usługę z wykazu, skoro z jej treści wynika, że był to nie jeden budynek a dwa, a waszym wymaganiem było wykonanie jednego budynku o wymaganej powierzchni, to warunek nie jest spełniony.

W referencji oczywiście nie muszą być podane informacje na temat wymaganych przez was rzeczy ale jeśli już są to nie mogą zaprzeczać temu co jest napisane w wykazie. Jeśli więc są rozbieżności a Wy nie jesteście pewni jak jest naprawdę poproście o wyjaśnienia. Jeśli jesteś pewny to wykluczasz (nie wiem dokładnie jaki był warunek i co jest napisane w referencji więc gdybam)
Jednocześnie radze samemu sprawdzić jak jest naprawdę i spytać o to odbiorcę usług, ewentualnie, jeśli to zam. publ. poprosić o umowę.

3

Mam pewność ze nie spełnia, z uzupełnionych tylko jedna spełnia, pozostałe  j.w.. Ale mam pytanie. To jest wykonawca ostatni w klasyfikacji jak go wykluczę czy będzie miał tzw. interes prawny aby sie odwoływać??? (postepowanie ponizej progów) Musiałby 5 innych zakwestionowac aby był najkorzystniejszą ofertą. Na teraz (dzis mija termin uzupełnień) jeden z tej piątki w 100% spełnia warunki podmiotowe i przedmiotowe.

4

jeśli go wykluczysz, to ma prawo do odwołania
ile ofert musiałby zakwestionować żeby mieć interes prawny okaże się po uzupełnieniu i ogłoszeniu wyników (może być 1 a mogą być wszystkie 5).

5

Kolejne pytanko Żadalismy środ. finansowych lub zdol. kredyt. 800 tys. Wykonawca uzupełnił opinię banku-cyt. "....Obroty z ostatnich 3 m-cy na rachunku bieżącym firmy XYZ wyrażały się kwotą 7-cyfową po stronie uznań i 7-cyfr. po str. obciążeń.." Dla mnie to nie spelnia warunku i do wykluczenia???

6 (edytowany przez hamerek 2009-07-08 12:34:37)

neeee
najpierw wyjaśnienie, z tych zapisów nie wynika że nie spełnia
jest tak napisane, że do końca nie wiadomo ale na tej podstawie jeszcze bym nie wykluczała, bo może być np. tak że wpływów ma 5 mln (kwota 7-cyfrowa) a obciążeń 3 mln (też kwota 7 cyfrowa) zostają więc 2 mln, a wy żądaliście 800 tys, więc warunek byłby spełniony

7

brawo smile

8

hehe, juz poprawiłam ;p

9 (edytowany przez hamerek 2009-07-08 12:53:29)

lolilap napisał/a:

brawo smile

jesteś innego zdania?
to podziel się z nami, chętnie poznam opinię innych
wszakże nikt nie jest nieomylny smile

10

brawo oznacza (w tym przypadku i pewnie kilku innyuch) uznanie smile tak samo uwazam!