1

Temat: Zatrzymanie wadium

Wykonawca złożył dokument nie potwierdzający spełnienie warunku, na wezwanie do uzupełnienia nie złożył nawet pustej kartki. Zatrzymujemy wadium????

2

Odp: Zatrzymanie wadium

tak

3

To niestety mamy odwołanie, a dla nas ważne sa terminy. Co moze być udowodnieniem że to nie z ich winy i czy mogą to udowodnić po wyborze najkorzystniejszej oferty?

4

KIO nie jest od badania zasadnosci zabrania wadium. Z tym sie idzie do sądu

5

zgadza się, miałem na myśli sytuację gdy wykluczony wykonawca w momencie utraty wadium zacznie na siłę nam udowadniać że wykluczyliśmy go niesłusznie. Bez utraty wadium wykonawca pewnie dałby nam spokój, jego oferta była najdroższa.

6

eeee tam
termin na protest juz minął
jeśli nie zgadzał się z wezwaniem do uzupełnienia powinien był to oprotestować
w tej chwili jest już po terminie na złożenie takiego protestu, no chyba że jeszcze nie minęło wymagane 7 lub 10 dni

7

hamerek napisał/a:

jeśli nie zgadzał się z wezwaniem do uzupełnienia powinien był to oprotestować

Oprotestować wezwanie do uzupełnienia - dobre big_smile

8

nie dobre tylko tak

9

to jest czynność zamawiającego podejmowana w trakcie postepowania jak kazda inna
jesli sie z nia nie zgadzasz, bo na przykład uważasz że twoje papiery są okej, to masz ją prawo oprotestować

nie rozumiem co w tym zabawnego

10

... nie, no fakt wykonawcy rózne czynności oprotestowują wink Ja gdybym był wykonawca, to poczekałbym na wykluczenie mnie z postępowania i wtedy złożyłbym protest.

11

wykluczony jest, termin na protest na wykluczenie jeszcz nie minął. Czy lub kiedy musżę powiadomić go o zatrzymaniu wadium???

12

i dobrze skoro są bezpodstawne
a tak poza tym, jako zamawiający, nie uznałabym we wniesionym na wykluczenie protescie zarzutów, które dotyczyłyby nieuznania złożonego dokumentu jeśli wyk. nie oprotestowałby mi tej czynności w wymaganym terminie  od daty wezwania i tyle

tak czy inaczej wadium zatrzymać trzeba, a co będzie dalej to zobaczymy
magi daj znać co z tym postępowaniem, bo jestem bardzo ciekawa jak to się dalej potoczy

13

hamerek napisał/a:

a tak poza tym, jako zamawiający, nie uznałabym we wniesionym na wykluczenie protescie zarzutów, które dotyczyłyby nieuznania złożonego dokumentu jeśli wyk. nie oprotestowałby mi tej czynności w wymaganym terminie  od daty wezwania i tyle

smile

14

... a słyszałeś kiedyś o czymś takim jak: protest przedwczesny ???

15

magi napisał/a:

wykluczony jest, termin na protest na wykluczenie jeszcz nie minął. Czy lub kiedy musżę powiadomić go o zatrzymaniu wadium???

46.1 i 46.2

16

MIRAS napisał/a:

nie w tym wypadku moim zdaniem
ja mam tu konkretną czynność zamawiającego, która moim zdaniem nie powinna mieć miejsca, bo spełniam wymagania i moje dokumenty są jak najbardziej okej
ja nie protestuję tu wykluczenia, tylko bezpodstawne żądanie uzupełnienia dokumentów

17

Tzn jesli wykonawca nie złozy wniosku, to dopiero po zawarciu umowy wystarczy powiadomić (pozostałe przesłanki z 46.1 nie zakładam takich opcji)

18

hamerek napisał/a:

ja mam tu konkretną czynność zamawiającego, która moim zdaniem nie powinna mieć miejsca, bo spełniam wymagania i moje dokumenty są jak najbardziej okej

... tylko samo wezwanie niczego jeszcze nie przesadza. Chcialby to zobaczyc: skladasz protest -> zamawiajacy oddala -> wnosisz odwolanie big_smile

19

hamerek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

ja nie protestuję tu wykluczenia, tylko bezpodstawne żądanie uzupełnienia dokumentów

Samo wezwanie do uzupełnienia dokumentów nie przesądza jeszcze o tym ,że interes prawny Wykonawcy doznał uszczerbku.Uwazam,ze Miras ma rację.

20

jak to nie?
skoro mnie zamawiający wzywa do uzupełnienia to jakby nie było podejmuje decyzje, że złożony dokument jest nieprawidłowy
skoro ja twierdzę że jest prawidłowy, nie widzę powodu dla którego miałabym czekać z protestem do rozstrzygnięcia, zresztą uważam, że jeśli bym czekała straciłabym szansę na oprotestowanie tej czynności, a w takim wypadku przy składaniu protestu na wykluczenie nie mam prawa stawiać zamawiającemu jakichkolwiek zarzutów dotyczących nieuznania poprawności złożonego dokumentu ponieważ upłynął już czas kiedy mógł to zrobić i nie zrobił.
Skoro nie protestuję zgadzam się z tym, że wezwanie było zasadne, a skoro się zgadzam przyznaję, że dokument był nieprawidłowy i należało go uzupełnić. A wykluczenie potem to już tylko formalność.

21

Skubidu1 napisał/a:
hamerek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Samo wezwanie do uzupełnienia dokumentów nie przesądza jeszcze o tym ,że interes prawny Wykonawcy doznał uszczerbku.Uwazam,ze Miras ma rację.

ustawa mówi o tym że doznał lub że może doznać
a w tym wypadku skoro nie mam innych dokumentów to nie jestem w stanie uzupełnić dokumentu, a w takim wypadku mój interes prawny jak najbardziej może doznać uszczerbku

22

Jakaś logika w tym jest hamerek ale takie podejście doprowadzi  do przetargu trwjących kilka miesięcy (nie tak jest intencjaPZP) czyli byłby przerost formy nad treścią

23

hamerek napisał/a:

jak to nie?
skoro mnie zamawiający wzywa do uzupełnienia to jakby nie było podejmuje decyzje, że złożony dokument jest nieprawidłowy
skoro ja twierdzę że jest prawidłowy, nie widzę powodu dla którego miałabym czekać z protestem do rozstrzygnięcia, zresztą uważam, że jeśli bym czekała straciłabym szansę na oprotestowanie tej czynności, a w takim wypadku przy składaniu protestu na wykluczenie nie mam prawa stawiać zamawiającemu jakichkolwiek zarzutów dotyczących nieuznania poprawności złożonego dokumentu ponieważ upłynął już czas kiedy mógł to zrobić i nie zrobił.
Skoro nie protestuję zgadzam się z tym, że wezwanie było zasadne, a skoro się zgadzam przyznaję, że dokument był nieprawidłowy i należało go uzupełnić. A wykluczenie potem to już tylko formalność.

Moim zdaniem,wykluczenie to nie tylko formalnośc..to jedna z kluczowych czynności w toczącym się postępowaniu roll.
Ale chyba Cię nie przekonam.Odpuszczam.Pozdr.

24

a co mnie interesują intencje ustawodawcy???
my tu mówimy o prawach wynikających z przepisów ustawy

25

Skubidu1 napisał/a:
hamerek napisał/a:

jak to nie?

Moim zdaniem,wykluczenie to nie tylko formalnośc..to jedna z kluczowych czynności w toczącym się postępowaniu roll.
Ale chyba Cię nie przekonam.Odpuszczam.Pozdr.

no dobrze, może to ostatnie zdanie nie było całkiem trafione
ale całą resztę jak najbardziej podtrzymuję