1

Temat: roboty budowlane podobne

Przygotowuję SIWZ na roboty budowlane. W wymogu doświadczenia wykonawcy chcę wskazać, że wykonawca ma wykazać się realizacją w przeszłości 2 podobnych robót. W jaki sposób określi, co rozumiem przez podobne? Nie jestem budowlańcem i żadnego nie mam pod ręką. Czy istnieje jakiś akt prawny (rozporządzenie?), które mogłoby mi pomóc w tej sprawie???

2

Odp: roboty budowlane podobne

Zbyt ogólne sformułowanie utrudni potem weryfikacje spełnienia warunku. Ja nie znam oprócz Prawa budowlanego jakiegos innego aktu. zawsze staramy sie okreslić w miarę szczególowo spełnienie warunku. zależy co budujesz. Droge, boisko, most, budynek, budynek uzutecz publiczn  podaj jakiś parametr np. wysokość, długość, powierzchnie, kubaturę, ewent kategorie obiektu

3

Przeczytaj wyrok ZA 2151/05 jest tam takze o podobnych robotach

4

Dzięki!

5

dla robót kubaturowych wskazujesz doświadczenie w tych robotach o zakresie np. 80% ceny oferowanej, dla liniowych podobnie w branzy np. wodociągów czy kanalizacji

6

80% ceny oferowanej z taki postawionym warukiem bym polemizował (KIO zresztą też) warunek ten utrudnia uczciwą konkurencje-równe traktowanie, dla jednego to będzie np 1 mln dla dugiego 1,2 mln .
W SIWZ podaj konkretną kwotę/m2/m3