1

Temat: potencjał kadrowy

Roboty budowlane o wartości poniżej progów unijnych:
czy żądanie, aby wykonawca dysponował:
1) kierownikiem budowy,
2) kierownikiem robót ogólnobudowlanych
3) kierownikami robót w poszczegolnych branżach
jest prawidłowe? Jakie uprawnienia powinien mieć kierownik budowy (rozumiem, że on jest głównym kierownikiem ze strony wykonawcy, a pozostali tylko w zakresie swoich branż)???

2

Odp: potencjał kadrowy

Możesz żądać, ale sens takiego żadania jest kiedy zakres robót rzeczywiście wskazuje na taka potrzebę. Nie mnóz niepotrzebnych wymagań. W oczekiwaniach swoich sprecyzuj zakres uprawnień poszczególnych kierowników, pamietajac ze prawo budowlane zmieniało sie i zmieniały sie tez zakresy/uprawnienia kierowników.  Od 94 roku(???) są z/bez ograniczeń wcześniej było to inaczej. Mogę Cipodowiedzieć że jesli zakres RB tego wymaga to sprecyzuj poprzez kierownik z wyzszym wykształceniem/inzynier budownictwa. Kier budowy specjalnośc konstrukcyjno-budowlana. kierownicy branzowi powinni starczyć -technicy. Ale szczególy niech podpowie Wam projektant lub insp. nadzoru

3

zakres odpowiedzialności i wymogów precyzuje dokładnie prawo budowlane. Należy żądać kierownika budowy ale już z branzystami nie jaest do końca tak oczywiste.

4

Czy w takim razie lepiej będzie, jeśli zażądam kierownika budowy z uprawnieniami w specjalności konstrukcyjno - budowlanej, a w pozostałym zakresie zażądam, aby Wykonawca dysponował osobami odpowiedzialnymi za realizację zamówienia w poszczególnych zakresach o uprawnieniach zgodnych z tymi zakresami? Czy to coś merytorycznie zmienia?
Takie zakresy faktycznie występują w naszych robotach budowlanych - to jest adaptacja gołej piwnicy (bez żadnych instalacji) na potrzeby pracowni artystycznej (projekt obejmuje branże: elektryczną, budowlaną, sanitarną).

5

Nie jest to robota bardzo specjalistyczna:) Wg. mnie wystarczy dla Ciebie kierownik budowy z uprawnieniami (zgodnie z pb on i tak odpowiada za całość) i to jego bedziesz rozgrzeszał. Jeśli nie czujesz się na siłach zatrudnij inspektora nadzoru.

6

Wydaje sie że przy tym zkresie branzowi nie sa konieczni, Natomiast co napisał cbud zgadza się Prawo  budowlane to reguluje ale zmieniało sie w tym zkresie. Inaczej uprawnienia były okreslane przed 1964r, inaczej między 1964-1975, inaczej obecnie. Sam wpakowałem sie w taka pułapke, więc lepiej sformułowac warunek w oparciu o wiedzę fachowca. W tym przypadku powinien wystarczyć kierownik budowy-technik

7

Tu też nie do końca sie zgadzam. Nie jest istotne wykształcenie tylko zakres uprawnień. Starsze dawały technikowi również bez ograniczeń i tym się nalezy kierować. W przeciwnym wypadku narzucając wykształcenie a nie zakres narażasz się od razu na protest - nie ma to tutaj nic do rzeczy

8

Ba, żeby to było takie proste - zatrudnić fachowca, żeby napisał SIWZ! Żeby jeszcze szef dał na to pieniądze! Niestety, wszyscy muszą być omnibusami...
OK, zostawiam kierownika budowy z uprawnieniami w specjalności konstrukcyjno - budowlanej bez ograniczeń.
Ale czy wymagać od Wykonawcy przedstawienia papierów osób w pozostałych branżach (nawet jeśli nie nazwiemy ich kierownikami)??? Czy np. napisać w SIWZ, że Wykonawca ma obowiązek wykonać zamówienie zgodnie z przepisami, normami i sztuką budowlaną? To załatwi sprawę???

9

wystarczy te wymogi zgodne z normami i przepisami. Jak pisałem to kierownik budowy odpowiada za wszystko i jego ścigasz:)

10

Wielkie dzięki!

11

Sorki cbud ale nie do końca się z Tobą zgodzę. Mam własnie na biurku kilka  uprawnień kierownikow. Jesli są technikami maja wpisane: do kierowania budową budynków budowli o POWSZECHNIE ZNANYCH ROZWIAZANIACH KONSTRUKCYJNYCH. Uprawnienia wydane w tych samych latach  dla inżyniera nie maja tego zapisu/ograniczenia. Przsledziłem Prawo budowlanwe+ rozporządzenia od 74 r  do tego wyrokiKIO/opinie/komentarze (np. Mazowieck. Izby Inz. Budow.). Wychodzi że żeby wyeliminowac technika trzeba udowodnic że twoje rozwiazanie nie jest powsz. znanym rozwiazaniem.......Są jednak i odmienne poglądy

12

tylko dowód nalezy do Ciebie i nie wiem czy się chcesz w to bawić. Natomiast pisałem pod wzgledem wykształcenia (nie ma znaczenia) a tylko zakres uprawnień - jeśli są wystarczające nie masz prawa ich odrzucić.

13

A jeśli Wykonawca bedzie tymi osobami (np. kierownikiem budowy) dysponował na podstawie pisemnego zobowiązania innego podmiotu, to czy z tego zobowiązania musi wynikać kto to będzie i jakie ma uprawnienia?

14

oczywiście tak. Narzucasz warunki i wymagasz potwierdzenia. Kierownik budowy niezależnie czy wykonawcy czy "dzierżawiony" musi się nimi wylegitymować (patrz RM)

15

adaptujesz piwnicę na pracownię - sądzę że kierownik budowy nie musi byc konstruktorem, wystarczy kierownik z uprawnieniami w branży budowlanej

16

Ale z Prawa budowlanego wynika taka specjalność "konstrukcyjno - budowlana". Moze się mylę, bo raczej humanistką jestem... Doradźcie!

17

chodziło mi o to że przy tak prostej robocie przesadą wydaje mi się stawianie wygórowanych warunków - moim zdaniem wystarczyłaby osoba z uprawnieniami do kierowania robotami budowlanymi (czy bez ograniczeń to też dyskusyjne ale zależy to od ciebie)

18

Przeczytaj sobie jeszcze rozporz.Min. Transp. i BUdown. z 28 kwiec 2006 w sprawie samodz. funkcji tech w budow.  Dz. U Z 2006 83/578. Zgodzę sie z danaug że bez ograniczeń w tym wypadku będzie przesadą, chyba że adaptacja wymaga zmian konstrukcyjnych (usuniecie ścian/słupów nośnych, ingerencje w strop itp)

19

Z tego, co wiem, to projekt ma też uwzględniać jakieś kwestie konstrukcyjne. Adaptacja dotyczy pomieszczenia poniżej poziomu gruntu, które dopiero zostało odgruzowane (nigdy nie było użytkowane). W tej chwili próbujemy zaadaptować pomieszczenia, które leżą pod obecnie używanymi poziomami. Z tego, co się orientuję, to tam są gołe ściany i klepisko (nawet wodami gruntowymi podchodzi). Wydaje mi się, że dla bezpieczeństwa ważne byłoby, aby nad wszystkim czuwał ktoś z uprawnieniami konstrukcyjnymi. Co Wy na to?

20

wydaje sie ze kierownik z uprawnieniami konstrukcyjno-budowlanymi bedzie tu ok. (nie zapisuj bez ograniczen - to wydaje sie bedzie za duzo)

przewaznie kierownik posiada uprawnienia odpowiednie dla wiodacej branzy.

21

Z rozporzadzenia dot. uprawnień budowlanych wynika, że uprawnienia w specjalności konstrukcyjno - budowlanej w ograniczonym zakresie są ważne dla obiektu położonego do 3 metrów poniżej poziomu terenu. Nasze pomieszczenie znajduje się z pewnością głębiej. Czyto automatyczne powoduje, że specjalność musi być bez ograniczeń?