1

Temat: doświadczenie podwykonawcy

Witam,
Wykonawca złożył mi wraz z dokumentami do negocjacji (zamówienie z wolnej ręki)wykaz wykonanych zamówień, natomiast referencje wystawione przez podmiot, który realizował zadanie dla pewnej Gminy.Okazało się, że Wykonawca ten realizował tę część zamówienia jako podwykonawca. Czy przyjęlibyście takie referencje?Będę wdzięczna za odpowiedź

2

Odp: doświadczenie podwykonawcy

realizowal ta wymagana przez Ciebie czesc?

3

Tak realizował i w wykazie wpisał właśnie wartość tej części

4

czyli ma takie doswiadczenie. ok.

5

dzięki za odpowiedź, ale zawsze mi tkwiło w głowie, że nie uznaje się doświadczenia, które zdobyto jako podwykonawca,a jeżeli już to referencje wystawia inwestor, a nie podmiot , u którego był podwykonawcą...

6

rzeklbym nawet ze bylo odwrotnie.
nie powinno sie uznac doswiadczenia wykonawcy w zakresie ktory wykonal silami podwykonawcow lub innych czlonkow konsorcjum.

co na to pozostali forumowicze?

7

lolilap napisał/a:

nie powinno sie uznac doswiadczenia wykonawcy w zakresie ktory wykonal silami podwykonawcow lub innych czlonkow konsorcjum.

ja się zgadzam w całej rozciągłości
szczególnie jeśli chodzi o tych członków konsorcjum smile

8

wink

9

dzięki smile

10

lolilap napisał/a:

Słuszne jest to co napisałeś smile

pzdr

11

mam dokładnie odmienne zdanie - to wykonawca podpisał umowę i to on odpowiada za całość zamówienia i i to on dostaje od zamawiającego referencje, protokół odbioru, ewentualne roszczenia zamawiającego również są kierowane do wykonawcy nie zaś do podwykonawców, ten wykonawca wykonał zamówienie, w danej chwili może mieć 100% innych pracowników, inną kadrę ale to co wykonał wcześniej musimy mu zaliczyć jako jego doświadczenie

12

nie powinno sie uznawac.... ale niestety zycie pokazuje ze jest inaczej....... i danaug ma racje. wink
choc prawde mowiac to o czym pisalismy wczesniej ma swoje uzasadnienie w doswiadczeniu wykonawcy ale zycie swoje a KIO swoje smile

KIO/UZP 297/08

13

lolilap napisał/a:

Nie koniecznie. Wykonawcy tez nalezy sie chwala za to ze dobral sobie odpowiednich podwykonawcow, ktorzy wykonali nalezycie zamowienie - to tez sztuka wink