1

Temat: Zatrzymanie wadium

Mam wątpliowści do tej pory jeszcze nie zatrzymywałem wadium. Wykonawca złozył w ofercie dokument nie potwierdzający warunku, wezwaliśmy do uzupełnienia nic nie dostarczył, , został wykluczony teraz chce zwrotu wadium, które jest w pieniądzu. Jesteśmy po wyborze najkorzyst oferty, termin na protesty jeszcze trwa. Wydaje mi sie że nalezy zatrzymać wadium  art. 46 ust 4a. Mam rację?

2

Odp: Zatrzymanie wadium

Napiszcie cos, chcę dzisiaj odpisac temu wykonawcy co z tym wadium

3

Jedni Ci powiedza: zatrzymujesz, inni ze to zalezy:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3617

4

Jeszcze dla jasnosci, wykonawce w jednym piśmie wzywalismy do uzupełnienia 2 dokumentów i z tego jeden uzupełnił prawidłowo a na drugi  nic. Zatrzymać wadium  czy jednak potraktować ze na wezwanie chociaż jedno uzupełnił i zwrócić wadium?????

5

Tu jest sprawa jasna - skoro nie złożył nic to chyba najbardziej liberalni przyznają, że wadium zabrać trzeba wink

6

bogaty jest to brac smile (nie wykazal zadnej checi ku temu aby otrzymac wadium back)

7

brać !

8

Dzieki za odpowiedzi. Zabrałem!!!! Ale to nie koniec problemów. Właśnie siedzę nad protestem który mi na koniec dnia wpłynął. Na szczęście jest tylko lub aż jeden zarzut. Pewnie znów się odezwę.

9

Zatrzymaliśmy wadium na podst. 46/4a. Teraz ten wykonawca (termin uzupełnienia minął 6 lipca) złozył dokument (nadal wadliwy)+ udowadnia że to nie z jego winy. Do kiedy może udowadniać że to nie z jego winy ? Umowa jescze nie podpisana

10

olo80 napisał/a:

1. Zatrzymaliśmy wadium na podst. 46/4a. Teraz ten wykonawca (termin uzupełnienia minął 6 lipca) złozył dokument (nadal wadliwy)+ udowadnia że to nie z jego winy. Do kiedy może udowadniać że to nie z jego winy ?
2. Umowa jescze nie podpisana

1. Jezeli uwaza, ze bezpodstawnie zatrzymaliscie wadium - moze skierowac sprawe na droge sadowa.
2. To jest bez znaczenia.

11

olo80 napisał/a:

Zatrzymaliśmy wadium na podst. 46/4a. Teraz ten wykonawca (termin uzupełnienia minął 6 lipca) złozył dokument (nadal wadliwy)+ udowadnia że to nie z jego winy. Do kiedy może udowadniać że to nie z jego winy ? Umowa jescze nie podpisana

Ty weź się tym nie przejmuj i nie martw się żadnym sądem.
Teraz to on sobie może uzupełniać. Miał czas na uzupełnienie, nie zrobił tego w ogóle, więc sprawa jest jasna. Udowadniać to on mógł w wyznaczonym terminie.