1

Temat: Problemy z upoważnieniem

Jako pracownik zostałem pisemnie upoważniony przez swojego pracodawcę do reprezentowania go m.in. w przetargach. Upoważnienie takie zostało napisane na komputerze, następnie opieczętowane firmową oraz imienną pieczęcią właściciela i wreszcie zostały przyklejone na tymże upowaznieniu znaczki skarowe o wartości 15zł zgodnie z ustawą o opłatach skarbowych.Pierwsze pytanie dotyczy waznożci tego upoważnienia: czy jest ono ważne z punktu widzenia prawa czy też musi być ono potwierdzone przez notariusza czy wręcz sporządzone w obecności notraiusza? Pytanie drugie: dołączając kopie tego upoważnienia do dokumentacji przetargowej jak ma wyglądać forma potwierdzenia zgodności z oryginałem - czy wystarczy odpowiednia pieczatka plus podpis właściciela czy też konieczna jest pieczęć notarialna czy zupełnie inna forma. Prosiłabym o odpowiedź na te dwa pytania?

2

Odp: Problemy z upoważnieniem

Kodeks Cywilny: Art. 99. § 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.
Do złożenia oferty nie jest wymagana jakaś szczególna forma, tym bardziej potwierdzenie przez notariusza. Pełnomocnictwo, o którym piszesz może mieć formę którą opisałaś i zamawiający musi je przyjąć. Ważne jest aby w pełnomocnictwie znalazła się informacja do kiedy jest ono ważne (data, do odwołania, czas konkretnego postępowania, inne). Dobrze jest razem z takim pełnomocnictwem przedkładać dokument z którego wynika upoważnienie osoby podpisującej to pełnomocnictwo do jego wystawiania w imieniu podmiotu/firmy (KRS, wypis z rejestru, itp.). Dołączając kopie takiego pełnomocnictwa (kserokopię) dla mnie wystarczające jest potwierdzenie przez osobę upoważnioną. Druga szkoła mówi o tym że potwierdzać to pełnomocnictwo może jedynie wystawca, a trzecia szkoła mówi że pełnomocnictwa powinny być dostarczone w oryginale. Tak naprawdę to forma pełnomocnictwa załączanego do oferty zależy od tego co zamawiający zapisał w SIWZ. Jeśli nic nie zapisał to warto go o to dopytać żeby uniknąć nieporozumień.

3

robert napisał/a:

Do złożenia oferty nie jest wymagana jakaś szczególna forma

Czy aby nie jest wymagana forma pisemna pod rygorem niewaznosci?

4

Robercie. Czy Zamawiający ma prawo żądać notarialnego pełnomocnictwa, jeżeli z ogólnych przepisów wynika, że pełnomocnictwo nie musi być notarialne, aby było ważne?

5

Moim zdaniem nie może bo wykraczałby poza zakres ustawy.

6

Ja też tak uważam. Zamawiający ma prawo żądać ważnego pełnomocnictwa, a odpowiednie przepisy mówią jak powinno wylądać ważne. Z tego co ja wiem jeżeli uzyskałam od kogoś pełnomocnictwo to mogę je skserować, podpisać za zgodność, opłacić - i jest ważne.