1

Temat: Rozstrzygniecie protestu

Jest protest na Wykonawce X-zarzut wadliwy jeden z dokumentów. protestujący żąda 1. unieważnienia wyboru najkorz. oferty. 2. Wykluczenia X.-3. Odrzucenia oferty X- 4. Ponownej oceny i wyboru oferty najkorzyst. Jesli chcę uznac protest i wykluczyc X to czy moge/musze wezwać go teraz do uzupełnienia wadliwego dokum. (nie był jeszcze wzywany) skoro nie ma takiego ządania w proteście??????????
Jeśli go nie wezwę to złozy mi protest że nie zastosowałem 26/3? Jak to wszystko poukładać

2

Odp: Rozstrzygniecie protestu

Jeśli nie zrobiłaś tego wcześniej (wyjasnienia lub złożenia dobrego dokumentu) - Twój błąd. Zeby ratować postepowanie przyjmujesz protest w części (pkt1 i 4) Teraz żądasz uzupełnień z 26 i ponownie oceniasz oferty. Moze wyjdzie...

3

Troche mnie wystraszyłeś tym "ratować postepowanie" aż tak żle??? Właśnie wyczytałem (niestety na jakies str. internetowej)  "....Jeżeli więc firma, której oferta nie została wybrana, stwierdzi, że oferta wybranego wykonawcy zawiera braki w zakresie oświadczeń i dokumentów, o których mowa wyżej, to przedmiotem protestu winno być naruszenie przez zamawiającego właśnie art. 26 ust. 3 pzp, czyli zaniechanie wezwania wybranego wykonawcy do ich uzupełnienia. Nie możemy w takim wypadku domagać się w proteście wykluczenia takiego wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 pzp,.......
Jeśli mimo istnienia przesłanek zobowiązujących zamawiającego do żądania uzupełnienia oświadczeń i dokumentów, w proteście zarzucono by zaniechanie wykluczenia wybranego wykonawcy, czyli naruszenie art. 24 ust. 2 pkt 3 pzp, skutkiem tego byłoby oprotestowanie niewłaściwej czynności zamawiającego i w konsekwencji upływ terminu na oprotestowanie czynności właściwej, czyli naruszenia art. 26 ust. 3 pzp" koniec cytatu. Czy to ma racje bytu???

4

magi napisał/a:

Troche mnie wystraszyłeś tym "ratować postepowanie" aż tak żle??? Właśnie wyczytałem (niestety na jakies str. internetowej)  "....Jeżeli więc firma, której oferta nie została wybrana, stwierdzi, że oferta wybranego wykonawcy zawiera braki w zakresie oświadczeń i dokumentów, o których mowa wyżej, to przedmiotem protestu winno być naruszenie przez zamawiającego właśnie art. 26 ust. 3 pzp, czyli zaniechanie wezwania wybranego wykonawcy do ich uzupełnienia. Nie możemy w takim wypadku domagać się w proteście wykluczenia takiego wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 pzp,.......
Jeśli mimo istnienia przesłanek zobowiązujących zamawiającego do żądania uzupełnienia oświadczeń i dokumentów, w proteście zarzucono by zaniechanie wykluczenia wybranego wykonawcy, czyli naruszenie art. 24 ust. 2 pkt 3 pzp, skutkiem tego byłoby oprotestowanie niewłaściwej czynności zamawiającego i w konsekwencji upływ terminu na oprotestowanie czynności właściwej, czyli naruszenia art. 26 ust. 3 pzp" koniec cytatu. Czy to ma racje bytu???

dokładnie!!!
protest powinien być na zaniechanie wezwania tego wykonawcy do uzupełnienia dokumentu, a nie na jego niewykluczenie

5

Ciekawy przykład i można sie go trzymać. Ostatecznie to Ty zdecydujesz i pamiętaj, że każda sprawa jest idywidualna nawet w orzeczeniach ... niestety....
W takim wypadku, żeby być spokojny rozstrzygnij protest oczywiście negatywnie z odpowiednim uzasadnieniem jak wyżej

6

Uff! Kamień spadł mi z serca, bardzo mi sie podoba taka interpretacja. Aha cbud-magi to FACET (i skromnie dodam przystojny)!! Dzięki!!

7

interesująca/odważna interpretacja, jak ją zastosujesz to napisz co z tego wynikło

8

protestujący nie ma interesu prawnego w tym aby zamawiający wezwał wykonawcę, którego oferta wygrała do uzupełnienia dokumentów, ma natomiast interes prawny w odrzuceniu oferty wybranej i ponownym wybraniu z pozostałych ofert..

9

A co w przypadku gdy, Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust 2 pkt 3 uzupełnił referencje, które zamawiający uznał, a w wyniku protestu okazało się, że mają błąd o którym zamawiający nie wiedział i dowiedział się o nim z protestu? Protestujący podnosi naruszenia art 24 ust 2 i 3. Z przyłączeniu się do protestu oraz własnego "śledztwa" wiemy już skąd się wziął ten błąd w referencjach. I czy teraz ponownie wezwać do uzupełnienia lub może do wyjaśnień z art 26 ust 4 (na dobrą mamy już wyjaśnienia z innych źródeł niż Wykonawca)?