1

Temat: dokumenty potwierdzające posiadanie uprawnień

Witam,
czy ktoś mógłby mi udzielić informacji czy na potrzeby postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (potwierdzenia spełniana przez osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia uprawnień do pełnienia samodzielnych funkcji w budownictwie) żądacie decyzji o wpisie do centralnego rejestru osób posiadających uprawnienia budowlane prowadzonego przez Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

Czy ten dokument wogóle jest potrzebny do potwierdzenia spełniania warunku udziału w psotępowaniu?

Z góry dziękuje za odpowiedź i przy okazji podanie namiarów na opinie, orzecznictwo itp.

2

Odp: dokumenty potwierdzające posiadanie uprawnień

Oferent nie ma na to wpływu więc w zupełności wystarczy dokument potwierdzający uprawnienia i przynależność do izby zawodowej.

3

nie żąda się decyzji o wpisie ... kwalifikacje potwierdza decyzja o nadaniu uprawnień  (skąd takie pomysły)

4

Z ustawy Prawo budowlane, z tego co widze to zamawiający żądają tej decycji o wpisie do cenralnego rejestru.... GINB, w mojej isntytucji też tego żądają ale mam wątpliwość czy to jest wogóle potrzbne. (chociaż na stronie głownego urzędu nadzoru budowlanego jest, komunikat że podstawą do wykonywanie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie stanoiw
1) decyzja o wpisie....
2) zaświadczenie organu samorządu zawodowego o wpisaniu na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego.

Tylko tak jak wspomniałam w pierwszym poście mam wątpliwość czy na potrzeby postępowania przetargowego jest potrzbne żądanie złożenia takeigo dokumentu.

Prónuje przekonać moje szefostwo, że jednak nie ale potrzebne mi są do tego soliden podstawy.

Pozdrawiam

5

Na przestrzeni lat troche sie to zmieniało (kto wydaje) ale uprawnienia np kierownika budowy to jest własnie DECYZJA  organu uprawnionego do nadawania uprawnień do pełnienia samodzielnych funkcji w budownictwie

6

Tylko, że obecnie decyzje o nadaniu uprawnień budowlanych wystawia wojewoda, a decyzja o wpisaniu do centralnego rejestru osób posiadających uprawnienia budowlane to co innego i wydaje ją główny inspektor nadzoru budowlanego.

Drąże ten temat, bo tak naprawdę musze jak na razie tego żądać, a wykonawcy tego nie składają i non stop bawie się w uzupełnienia.

7

Rozporz PRM w sprawie rodzajów dokumentów jakich moze żądać zamaw........par. 1 /2/6 możesz żądać dokum potwierdz. posiadane uprawnienia (jesli ustawy nakładaja taki obowiazek) czyli jesli złoza decyzje wojewody/okręgowej komisji kwalif. OIIB to musi to wystarczyć bo to te decyzje nadaja odpowied. uprawnienia. Decyzja o wpisie do centr. rejestru.......GINB to chyba jest tylko ewidencją/rejestrem a nie nadaniem uprawnień ????

8

Zgadzam się w 100%, tylko co na to przepisy ustawy Prawo budowlane, której jasno mówią iż "podstawą do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie stanowi wpis, w drodze decyzji, co centralnego rejestru osób posiadających uprawnienia budowlane prowadzonego przez GINB, oraz - zgodnie z odrębnymi przepisami - wpis na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, potwierdzony zaświadczeniem wydanym przez tę izbę z określonym w niej terminem ważności" ??

9

ja się tam nie znam na prawie budowlanym ale skoro wykonywanie jakiejś funkcji jest uzależnione od wpisu potwierdzonego zaświadczeniem, to moim zdaniem jest to dokument potwierdzający posiadanie uprawnienia do pełnienia tej funkcji.

Ale to tylko zdanie laika, więc może się mylę

10

przeczytaj  wyrok KIO/ZA 778/06 może cos rozjasni

11

to  nie powinno podlegać dyskusji - uprawnienia to uprawnienia a nie jakiś wpis do rejestru - i rozporządzenie o rodzajach dokumentów i prawo budowlane stanowią identycznie (czym innym jest przynależność di Izby, ale o tym nie mówimy)

12

to napewno dobra sygnatura sprawy?

13

wyrok zespołu arbitrów 778/06. Tez żadali tego co ty ale wykonawca nie dostarczył ponieważ w 1999 roku nie było takiej decyzji (a uprawnienia kierownika były z 99)- wykluczyli wykonawcę , KIO uwzględniło odwoałanie -nie mogli dostarczyc czegoś czego w stanie prawa obowiazujacym w tamtych latach nie wydawano (wtedy szło to z automatu -uprawniwenia=wpisowi do rejestru GINB) więc nie komplikuj sobie życia i poprzestań na uprawnieniach