1

Temat: Odstąpienie od umowy

Wyznaczono podpisanie umowy na dzień 29.07.2009r. W dniu dzsiejszym firma przysłała pismo, że odstępuje od podpisania umowy.Czy muszę dać inf.na stronie internetowej, o zaistniałej sytuacji i czy muszę odczekać 7 dni od dziś na podpisanie umowy z nowym wykonawcą?A co z informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty-robić ponownie, czy zostawić bez zmian?

2

Odp: Odstąpienie od umowy

Powiem szczerze, że interpretacja w tym zakresie nie są jednoznaczne.

Natomiast ja osobiście przygotowałabym informację o tym iż wybrany w postępowaniu Wykonawca odstąpił od zawarcia umowy i zgodnie z odpowiednimi przepisami Pzp, została wybrana oferta następna w kolejności bez dokonywania ponownej oceny ofert i ew. przesłała wykonawcom, którzy złożyli oferty i zamieściła na stronie internetowej.

Zrób tak żeby mieć sumienie spokojne.

Bo naprawde ciężko o jednoznaczną interpretację co zrobić w takiej sytuacji.

3

Na szczęście nie miałam takiej sytuacji (jeszcze...)
Jednak jak czytam zapis art. 94 ust. 2 Pzp jest tam słormułowanie: "...może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert..." dlatego z nową podstawą prawną przesłałabym "nowe" rozstrzygnięcie przetagu i poczekała 7 dni, bo tym razem "ten trzeci" może mieć tym razem interes prawny... (nie mógł "obalić pierwszego" ale teraz może mieć podstawy "obalić" drugiego).

Ciekawe co inni na to...Pozdrawiam

4

1. musisz czekać 7 dni na ew. protesty
2.po wyborze kolejnej ofert (znowu masz wybór) znowu czekaż 7 dni
moim zdaniem tak wynika z przepisu

5 (edytowany przez pakinsia 2009-07-22 12:20:29)

właśnie chyba nie dokońca wynika bo czas na wniesienie protestu na oferty złożone w postępowaniu i wybór minęły skoro miała zostać zawarta już umowa.

Pytanie czy można oprotestować czynność, na którą minął termin do wniesienia protestu - bo minęło już 7 dni od ogłoszenia o wyborze kiedy to wykonawcy mogli siebie oprotestowywać.
Czyli jeśli upłynął termin do wniesienia protestu po wyborze najkorzystnieszej oferty to ocena ofert  zamawiającego jest w tym momencie już ostateczna jak dla mnie.
Mimo wyboru następnej w kolejnośći oferty - ocena ofert dokonana przez zamawiajacego się nie zmienia przecież.