1

Temat: podpisanie umowy a nieprzedstawienie umowy konsorcjum

Czy Waszym zdaniem zamawiający ma prawo odstąpić od podpisania umowy z winy wykonawcy, z wykonawcą, który do momentu podpisania umowy nie przedstawił umowy konsorcjum.

Wydaje mi się, że czytałam gdzieś wyrok, który mówi, że nie przedstawienie tej umowy nie ma żadnego wpływu na fakt podpisanie umowy o zamówienie publiczne, ale tylko mi się wydaje, więc jestem ciekawa Waszego zdania.

Z góry dzięki za odpowiedź

2

Odp: podpisanie umowy a nieprzedstawienie umowy konsorcjum

a żądałaś umowy? art 23 ust 4

Pieróg w komentarzu stawia tylko pytanie (identyczne z Twoim) nie udzielając odpowiedzi..

3

tak

4

jest wyrok sądu, który mówi, że za uchylenie się od zawarcia umowy należy rozumieć tylko bezpodstawną odmowę jej zawarcia. Za odmowę podpisania umowy uznac można tylko oświadczenie woli wykonawcy zawierające negatywne stanowisko w przedmiocie zaproszenia go przez zamawiającego ewentualnie takie działanie, z którego wynikałaby dla zamawiającego informacja, iż takiego rodzaju oświadczenie woli skarżący rzeczywiście złożył.
czyli wynikałoby z tego, że nie złożenie umowy konsorcjum nie jest równoznaczne z uchylaniem się od podpisania umowy, a tym samym zamawiający nie ma prawa odstąpić od umowy z winy wykonawcy

5

zapytam inaczej: a jezeli takowa umowa wogole nie zostanie zawarta to czy jest podstawa do ządania jej zawarcia skoro kwestie odpowiedzialnosci reguluje art 141 pzp wink
IMO brak przeslanek wynikajacych z art 89 i 93 a sama umowa konsorcjum reguluje wiele istotnych kwestii chociazby mozliwosc przenoszenia praw i obowiazkow stron umowy .