1

Temat: Opis przedmiotu zamówienia w Kosztorysie.

Mamy taką sytuację:

Złożyliśmy ofertę w przetargu, do oferty załączyliśmy kosztorys zrobiony na podstawie przedmiaru, problem polega na tym, iż w przedmiarze było "Okna PCV itd....analogia Okna Drewniane" a My w Kosztorysie wpisaliśmy "Okna PCV...analogia." bez pisania okna drewniane...

Zamawiający nie prosząc Nas o wyjaśnienia, odrzucił naszą ofertę, jak powód podając właśnie niezgodność oferty z SIWZ.

Chciałbym napisać protest, więc proszę o podanie jakiegoś orzecznictwa KIO w podobnych sprawach. Jestem pewien, że Zamawiający powinien wezwać nas do wyjaśnienia gdyż miałem już taki przypadek z Kosztorysem i wtedy Zamawiający wezwał Nas do wyjaśnienia.

Prosze o Wasze opinie na dany temat. Za wszystkie posty serdecznie dziękuję.

2

Odp: Opis przedmiotu zamówienia w Kosztorysie.

A to co za łażenie na łatwizne smile

to że jeden Cię wezwał nie oznacza że drugi również musi, więcej, jeśli zamawiający jest pewien niezgodności, bo wynika to wprost z tego co jest napisane, to wcale nie musi, więcej nawet nie powinien, bo może to być odczytane jako negocjowanie treści oferty, co jest zabronione

napisz dokładniej o co chodzi, bo z Twojego opisu ciężko coś stwierdzić

3

Nie wiem jak to jaśniej napisać.....Zamawiający dał przedmiar, My zrobiliśmy kosztorys, KNRy się zgadzają, jedyne co to skróciliśmy Sobie opis przedmiotu zamówienia pisząc tylko ANALOGIA, bez wpisywania "okna drewniane".

Ja uważam, że jest jasne, że zamówienia wykonamy zgodnie z SIWZ czyli w drewnie, tym bardziej, że zaakceptowaliśmy i parafowaliśmy umowę w której jest napisane, że wykonawca ma wykonać zamówienie z okien drewnianych...
..niestety Zamawiający twierdzi inaczej i wybiera ofertę o 30 tyś droższą.

4

a powiedz jeszcze czy wynagrodzenie jest ryczałtowe?

5

danaug napisał/a:

a powiedz jeszcze czy wynagrodzenie jest ryczałtowe?

Wynagrodzenie kosztorysowe...ale jeszcze raz zaznaczam, iż w KNR mamy ten sam co w przedmiarze...jedynie ten nieszczęsny opis...

6

wpisaliscie okna pcv w miejsce drewnianych? stosujac jednoczesnie rozne knry?

7

lolilap napisał/a:

wpisaliscie okna pcv w miejsce drewnianych? stosujac jednoczesnie rozne knry?

Nie, w przedmiarze było "Okna PCV..analogia okna drewniane.."
A My wpisaliśmy " Okna PCV...analogia.." i tyle , nie dopisaliśmy "okna drewniane"

A KNR mieliśmy takie same jak w przedmiarze Zamawiającego.

8

zartujesz chyba ze za to was odrzucili....??? smile co to wogole za opis pozycji??

9

Moim zdaniem powinni wykorzystać art. o poprawianiu omyłek w treści oferty lub prosic o wyjaśnienia.
I nie powinni was odrzucać - czyli tu pomyślłabym o proteście na zaniechanie zamawiającego.

Pozdrawiam
pakinsia

10

lolilap napisał/a:

zartujesz chyba ze za to was odrzucili....??? smile co to wogole za opis pozycji??

Ja tez nie mogłem uwierzyć, ale biorąc pod uwagę, że firma którą wybrali jest z tego samego miasta i już u nich robiła kiedyś przetarg to wszystko robi się jasne smile

11

no to dzialaj. po to sa odpowiednie procedury.

12

Moim zdaniem powinni wykorzystać art. o poprawianiu omyłek w treści oferty lub prosic o wyjaśnienia.
I nie powinni was odrzucać - czyli tu pomyślłabym o proteście na zaniechanie zamawiającego.

Pozdrawiam
pakinsia