1

Temat: rezygnacja z podpisania umowy

Mam taką sytację:
- 22.07.2009 r. - zawiadomienie Wykonawców o wyborze oferty
- 23. 07. 2009 r. - rezygnacja wybranego Wykonawcy z podpisania umowy
  (przecież jeszcze go nie zaprosiłam do podpisania umowy)

Co dalej?
Czekam 7 dni i dokonuję ponownego wyboru dopiero 30. 07. 2009 r. z art. 94 ust. 2, czy
jeszcze dziś lub jutro mogę dokonać ponownego wyboru i ponownie rozpoczynam odliczanie 7 dni? 
Przez drugi wariant stracę tydzień czasu na podpisania umowy...

2

Odp: rezygnacja z podpisania umowy

Moim zdaniem musisz czekać 7 dni na protesty, to wynika z ustawy więc raczej tego się nie da przeskoczyć.

Pozdrawiam

3

Ja bym nie czekał bo mozesz się nie zmieścić w terminach związania. Skoro zrezygnował, zabierasz wadium i od razu bierzesz następnego zawiadamiając wykonawców juz po nowemu:)

4

cbud. byloby to logiczne jednak nie wynika to z UPZP.... jednoznacznie. z drugiej strony dokonasz nowego wyboru i wykonawcy maja dopiero teraz wlasciwy obraz sytuacji a moze i nawet interes prawny sie pojawi....

wybieram opcje......

cbud smile

5

uważam że jdnak nie można

6 (edytowany przez lolilap 2009-07-24 07:18:04)

mam tez watpliwosci ale logika (choc nie zawsze w PZP jest) wskazuje iz dokonanie ponownego wyboru  jest wlasciwym ruchem. przeciez wykonawca sam rezygnuje z podpisania umowy, zrzeka sie kontraktu. nie ma uzasadnienia aby czekac na protesty gdyz dopiero po dokonaniu ponownego wyboru moga pojawic sie nowe przeslanki do zlozenia protestu/ow dla wykonawcow.
zastanawiajacym wydaje sie jednak fakt opisany w art 94 ust 2  UPZP, mowiacy o uchylaniu sie od zawarcia umowy. gdyz w omawianym przypadku takowe jeszcze nie mialo miejsca.... dokonano jedynie wyboru najkorzystniejszej oferty...
chetnie poznam opinie innych madrych glow!

7

skoro nie ma powiedziane jednoznacznie  to robimy po uważaniu byle dobrze udokumentować i opisać:)

8

Spotkałam się z takową opinią. Należy odczekać 7 dni, następnie wybrać drugiego "w kolejce", jak się zgodzi to od razu podpisać umowę bez ponownego informowania pozostałych. Następnie udokumentować to w BZP, gdzie jest oferta z ceną najniższą, ceną najdroższą i cena wybranej oferty:/

9

ja uważam, że na protest poczekać trzeba
nie raz się zdarzało, że zamawiający wybrał jednego, a potem po serii protestów i odwołań podpisał umowę z zupełnie kim innym
to, że oferta tego konkretnego wykonawcy w tej chwili jest najkorzystniejsza wcale nie oznacza, że to właśnie z nim byłaby podpisana umowa

a więc, ja bym odczekała 7 dni i dopiero wówczas wybrała następnego

10

edyked napisał/a:

czy
jeszcze dziś lub jutro mogę dokonać ponownego wyboru i ponownie rozpoczynam odliczanie 7 dni?

Właśnie tak.

11

taka opcja wydaje sie najrozsadniejsza!

do edyked: 2009-07-24 15:33:23

nawet o tym nie mysl :0
w takim razie dlaczego nie chcesz zaczekac 7 dni po wyborze nmowego skoro dopiero w takowej sytuacji moga wystapic przeslanki...

12

Wkurza mnie czasami postawa samych Wykonawców. Składają nieaktualne dokumenty, chociaż potem przy uzupełnianiu okazuje się, że je mają, a przecież to opóźnia procedurę. Potem nagle odkrywają, że coś nie do końca im się opłaca... i znowu opóźniają, a my przecież chcemy ruszyć z budową. Uzupełnianie dokumentów - 5 dni, jedn wybór - 7 dni, drugi wybór 7 dni..... Przez takie "zabawy" niektórzy nie mogą spokojnie iść na urlop :-(
Moim zdaniem OK - czekam 7 dni, ale art. 94 ust. 2 powinien brzmieć inaczej: "zamawiający morze podpisać umowę z Wykonawcą, który złożył drugą w kolejniści ofertę najkorzystnieszą" i wtedy wszyscy wiedzą co jest grane, a nie że każdy musi się domyślać co zrobić dalej...
Ponad to sama słyszałam rozmowę  w autobusie Wykonawców, oni o nic się nie muszą martwić. Jak czegoś nie dopatrzą to Zamawiający i tak MUSI ich wezwać. Z tąd nie muszą czytać specyfikacji itd. i ogólnie ....
Lolilap wiesz już o co mi chodzi :-)))

13

ojjj nie do końca się z Tobą zgadzam
są bowiem rzeczy, o które martwić się muszą bo inaczej wylatują z postępowania z głośnym hukiem smile

14

...i traca wadium (jesli zamawiajacy sie zabezpieczył) wink

15

trzeba przyznac ze kjazda kolejna ustawa jest bardziej liberalna, co wykonawcy wykorzyustujka - i przedluzaja w nieskonczonosc postepowania. cos w tym jest.

niedlugo rzeczywiscie zloza formularz ofertowy, a reszte wskaze im do uzupelnienia zamawiajacy...

gdzie te czasy kiedy orez zamawiacza byl lepszy smile choc przyznaje prowadziolo to takze do spraw tzw wroclawskich...  ale bylo przynajmmniej wesolo smile