1

Temat: przedwczesne wszczęcie postępowania

Witam i proszę o podpowiedź.
Przymierzam się do PN na roboty budowlane, na które wymagane jest pozwolenie na budowę. Szef nalega, żeby ogłaszczać przetarg niezwłocznie po otrzymaniu dokumentacji projektowej od projektanta. Niestety w tym dniu nie będzie jeszcze pozwolenia na budowę.
Jak oceniacie ryzyko takiej decyzji? Czy pozwolenie na budowę może zmienić coś w dokumentacji projektowej?
Czy przed terminem składania ofert mogę zmienić dokumentację projektową? Czy muszę przedłużyć termin składania ofert?

2

Odp: przedwczesne wszczęcie postępowania

Musiałaby być bardzo skopana ta dokumentacja, żeby zmieniło coś pozwolenie:). Przed terminem możesz zmienić....

3

Załóżmy, że w trakcie postępowania (przed terminem składania ofert) Wydział Architektury nie wyda pozwolenia na budowę (termin im się przesunie, albo będa mieli takie widzimisię), co wtedy?
- czy mogę unieważnić postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7?

4

Możesz ogłosić przetarg, bez pozwolenia, ale dla bezpieczeństwa zapisż w SIWZ że nie masz pozwolenia

5

A jeśli na skutek decyzji Wydziału Architektury będę musiała zmienić projekt, to czy w tym przypadku dochodzi do zmiany SIWZ, która prowadzi do zmiany treści ogłoszenia?

Moim zdaniem nie, bo przecież w ogłoszeniu jest tylko określenie przedmiotu oraz zakresu lub wielkości zamówienia (to chyba nie to samo, co opis przedmiotu zamówienia).

6

zmiana siwz owszem ale nie koniecznie zmiana ogłoszenia - zmieniasz siwz bo dokumentacja stanowi cz. siwz i dlatego konieczne byłoby wydłużenie terminu - ja już ogłaszałam bez pozwolenia, miałam pozolenie przed podpisaniem umowy

7

zapewne zmiana DP skutkuje przedluzeniem terminu. brak pozwolenia oczywiscie zapisz w siwz. ewentualnie uwzglednij w umowie ze na skutek pozniejszego wydania pozwolenia wydluzysz termin realizacji o czas przesuniecia.

8

jak to? sugerujesz żeby podpisała umowę bez pozwolenia?

9

sugeruje zeby to zapisala w siwz. mysle ze nalezy podpisac umowe juz po uzyskaniu pozwolenia lub zobowiazac wykonawce do jego uzyskania, w ostatecznosci przewidziec to w umowie. sadzisz ze nie jest to mozliwe?

10

podpisanie umowy bez pozwolenia to bym raczej nie ryzykował. Wsczęcie postepowania można. Też to przeprabiałem, ale w siwz ( w warunkach umowy też) zastrzegliśmy sobie prawo do  1...2...3... jesli nie uzyskamy pozwolenia ostatecznego w terminie do ....