1

Temat: podział uprawnien po 2003r

Witam,
Zamawiajacy żądał: przynajmniej 1 osobę z uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami budowlanymi w branży drogowej.
Wykonawca: w ofercie przedstawił osobę która posiada uprawnienia w specjalności konstrukcyjno budowlanej, decyzja o uprawnieniach  z dnia 7 sierpnia 2003r.
Zgodnie z ustawą o zmianie ustawy- Prawo budowlane, podział na branże (w tym podział uwzgledniajacy branże drogową) obowiązuje od 11 lipca 2003 r.
Na wezwanie do wyjasnienia, wykonawca odp. ze w czasie uzyskiwania uprawnien w prawie budowlanym nie było rozdziału pomiedzy specjalnoci konstrukcyjną i drogową.
Egzamin na pewno zdawany był na podstawie "starych" przepisów, a decyzja jest wydana juz na podstawie nowych. Co mnie wiąze?
Czy w decyzji udzielajacej uprawnienia nie powinno juz byc tego wyszczególnienia ? Strasznie sie nad tym głowimy.
pozdrawiam i czekam na wasze podpowiedzi.

2

Odp: podział uprawnien po 2003r

a czy uznalibyście te uprawnienia jak by były na decyzji sprzed 11 lipca 2003 r.?

3

a chyba bym to uznała jeśli uprawnienia zdobył na podstawie wcześniejszych przepisów

4

Miałem podobny problem z uprawnieniami. Uznaliśmy że są ok. Ale temat zmian w prawie budowlanym i zakresu uprawnień to temat rzeka

5 (edytowany przez pakinsia 2009-07-24 08:54:52)

Dokładnie

a co myślicie, o zwróceniu  się do tego co uprawnienia wydał żeby się w tej kwestii wypowiedział?

6

Myślę że pomysł chybiony. Dokładnie z takim zapytaniem zwrócono się do jednej z Izb Inż Budow. o wydanie opinii co z tymi uprawnieniami (dotyczyło zamów. publiczn) wydana opinia w zasadzie stwoerdzała że jesli są to uznać jesli nie ma to nie uznać. Jako że miałem ten problem przestudiowałem opinie, komentarze, wyroki i nadal na dwoje babka wrózyła.

7

w zasadzie w treści uprawnień pisze do czego ma prawo. Ja bym jednak zwrócił się do nadzoru czy może prowadzić moje roboty - jesli tak to OK. Z drugiej strony jeśli czytać literalnie siwz to powinny być odrzucone bo chciałaś takie a nie inne i miałaś podstawy bo to zakładam roboty drogowe.