1

Temat: Przepadek wadium a uzupełnianie dokumentów

Witam

I mam jeszcze jesen problem... Chcę wystartować w przetergu jednak wymagania dotyczące wykonanych prac budowlanych są takie , że jak załączę dokumenty to moim zdaniem mój wykaz i referencje są ok, ale Zamawiający może róźnie interpretować... jeśli wezwie mnie do uzupełnienia, to czy mogę uzupełnić czymś innym co posiadam, nawet jeśli znów nie do końca będzie identyczne z wymaganiami? jest wiele przetargów gdzie po prostu boję się wystartować, ze względu na to, że nie wiem jak Zamawiający potraktuje wykaz robót. Inne dokumenty to nie problem - wiedomo zawsze są albo nie. ale te referencje i wykaz... proszę o wskazówki i może też wyroczek jakiś?

2

Odp: Przepadek wadium a uzupełnianie dokumentów

Przeczytaj np. 590/09 ale wnioski wyciągaj z treści uzasadnienia KIO a nie z argumentacji zamawiającego/odwołującego. Na wezwanie do uzupełnienia musisz dostarczyć żadany dokument, może on nadal nie spełniać warunku zamawiajacego./możesz wykazać że to nie z twojej winy.

3

Zebyś do końca miał jasność tematu -o słuszności  zatrzymania wadium  będzie rozstrzygał generalnie sąd.

4

Hm... ale jeśli w  dobrej wierze załączam refrencje i uważam że potwierdzają spełnianie warunku, to czy Zamawiający  zabiera mi wadium jeśli uzna że nie spełniają? a może odpisać na wezwanie, że ja uważam że potwierdzają czy to wystarczy aby mi nie zabrać wadium?

5

Trochę to dziwne, (te wątpliwości czy spełniają) ale jak na ewentualne wezwanie odpowiesz że nie dysponujesz innym doświadczeniem itd - to Z. nie zatrzyma ci wadium
brak reakcji na wezwanie byłoby podstawą do zatrzmania w

6

karaas napisał/a:

Hm... ale jeśli w  dobrej wierze załączam refrencje i uważam że potwierdzają spełnianie warunku, to czy Zamawiający  zabiera mi wadium jeśli uzna że nie spełniają? a może odpisać na wezwanie, że ja uważam że potwierdzają czy to wystarczy aby mi nie zabrać wadium?

to protestuj wezwanie do uzupełnienia i tyle (ostatnio KIO znów potwierdziło że trzeba)... samo wyjaśnienie może nic nie dać (w końcu w ustawie jest mowa o uzupełnieniu dokumentu, wystarczy fizyczne), a potem będziesz się musiała tłuc po sądach jeszcze