1

Temat: Przetarg na kredyt - błędy w ofercie

Witam,
Organizuję Przetarg na kredyt na etapie sprawdzania ofert, w dwóch ofertach znalazłam błędy w sposobie obliczenia ceny.
W jednym przypadku Wykonawca nie uwzględnił roku przestępnego, w wyniku czego oferta jest zaniżona o odsetki za jeden dzień. W kolejnym w oferciebłędy typowo rachunkowe w obliczeniu ceny.   
Czy tego typu błędy kwalifikują się do poprawki?

dziękuję
Ola

2

Odp: Przetarg na kredyt - błędy w ofercie

Trochę dziwne - po pierwsze to nie wiem jak podałaś "sposób obliczenia ceny oferty" po drugie to banki dysponują programem, do którego wprowadzasz dane (to czego sobie życzy klient - czyli twoje uwarunkowania, dane, to co podałaś) i program sam wyliczy cenę - więc dziwi mnie to że znalazłaś błędy

3

Też  szię zdziwiłam, jednak tak sie stało. Błędy sa na tyle poważne, ze najprawdiopodobniej będę musiała ofertę drzucić.
Co do sposobu oblicznia ceny wykonawcy mieli podać oprocentowanie kredytu i prowizję banku w procentach oraz wyliconą na ich podstawie cenę oferty.

4

Uzywając okreslenia błędy sama dyskwalifikujesz te oferty. Jednak w obu przypadkach jest to raczej omyłka. W przypadku 2 zastosuj 87/2/2-omyłka rachunkowa. W przypadku 1 przemyśl 87/2/3. Skoro sama wyłapałas ten błąd?/omyłkę i nie powoduje istotnej zmiany oferty to może mieć zastosowanie ww. art. Myslę że brak odsetek za jeden dzień zmieni cene oferty o 0,0X %. Na stronie UZP jest komentarz z orzecznictwem do art. 87/2 poczytaj

5

Co do pierwszej oferty, myślę, że można potraktować to jako pomyłkę (art.87 ust.2 pkt 3). Druga oferta ma błędy, które w żaden sposób nie można określić jako oczywiste. Kwalifikuje się raczej do odrzucenia.

6

piszesz "dosc" enigmatycznie.... jesli oczekujesz pomocy kawa na ławę...

7

z tego co napisałaś na wstepie nie wynika odrzucenie 2, a 1 jednak 87/2/2, ale daj wiecej info