1

Temat: zdolność kredytowa i stan posiadanych środków - mozna sumować?

Startuję w przetargu i brakuje mi na koncie dosłownie 50 tys złotych do spełnienia warunku udziału w postępowaniu, mamy zdolność kredytową na dużą kwotę. Czy jeśli załączę oba dokumenty, to czy ich wartość się zsumuje? Logicznie rzecz biorąc moim zdaniem tak - mamy przeciez potwierdzić , że mamy środki na realizacje zadania. Jak buduję dom prywatnie to przecież dostępne środki na budowę to gotówka i kredyt razem a nie jedno z nich.
Jesli są jakies orzeczenia w tej materii to bardzo prosiłabym o nie..

2

Odp: zdolność kredytowa i stan posiadanych środków - mozna sumować?

oczywiście ze dodajesz srodki +zdolność kred.

3

wykonawca spełnia powyższy warunek jeżeli kwota powstała w wyniku skumulowania posiadanych przez niego środków finansowych i środków w stosunku do których posiada zdolność kredytową, jest większa od wymaganej przez zamawiającego-  wyrok ZA z 2006-09-18 UZP/ZO/0-2473/06

4

oczywiście, liczy się stan konta na dany dzień + zdolnoiść kredytowa

5

Dziękuję. Wyrok który podałeś nie dotyczy kumulowania się zdolności kredytowej  i stanu posiadanych srodków.  Może ktoś mi poda jakiś wyrok? chciałabym się czymś podeprzeć w swoich twierdzeniach i dyskusji która się dziś wywiąże jak mniemam.......

6

zdziwiłabym się gdyby był taki wyrok - to zbyt oczywiste . Z zamawiających na pewno każdy wie że sumuje się

7

Właśnie nie każdy. Rozmawiałam ze znajomym Zamwiającym i nie wiedział...:(

8

Pewnie jakiś początkujący - zapewniam cię że to wiedza podstawowa

9

oczywiście że to nie jest ksiazkowy przykład, ale ten wątek z uzasadnienia nie powinien budzić jakichkolwiek watpliwośći, i tak jak pisze danaug -sumowanie to jest oczywista oczywistość

10

Dziękuję

11

A co w przypadku gdy:
1. Wykonawca posiada zaświadczenie o posiadanych środkach w wys. 500 tyś z dnia 10 stycznia 2010 oraz o zdolność kredytowej w wys. 400 tyś z dnia 15 grudzień 2010;
2. Wykonawca posiada zaświadczenia z 4 różnych banków, wydane w 4 różnych datach, na łączna kwotę ponad 800 tyś;

termin składania ofert 15 luty, wymagana przez Zamawiającego zdolność kredytowa lub środki fin w wys. min. 800 tyś.

Czy w pierwszym i drugim przypadku W spełniają warunki udział w postępowaniu? Z góry dziękuję za pomoc.

12

Moim zdaniem się sumują....

Ale nie jestem pewna czy liczą sie daty wystawienia zaświadczeń czy tez to na jaki dzień obrazują stan. Bo może wystawione sa w dniu 10 luty a poswiadczają stan na 10 pażdziernika?

13

Doprecyzuje, że każde z tych zaświadczeń potwierdza posiadanie środków na inny dzień, tzn. że w banku X posiadał środki w wys. 500 tyś w dniu 10 stycznia 2010, a w banku Y miał zdolność kredytową na 400 tyś w dniu 15  grudnia 2009, analogicznie jest w drugim przypadku, gdzie W posiada środki w różnych bankach i na różne dni.

14

Ja bym uznał i tak bym proponował.
Trudno wymagać, by 4 banki wystawiły swoje dokumenty w 1 dacie.