1

Temat: data oraz niska cena

witam,
2 sparawy

1) zaświadczenie z ZUS wystawione 28.04.09 a otwarcie ofert 28.07.09. czy dzień otwarcia wchodzi w termin 3 miesięcy, czy należy już traktować jako 1 dzień po?

2) mam jedną ofertę za 100 tys. reszta oscyluje między 200-400 tys. chcę wezwać do złożenia wyjaśnień odnośnie ceny. co powinienem w takim piśmie ująć? macie może jakiś wzór? czy wystarczy jak poproszę o podanie czynników czy składników, które mają wpływ na cenę? czy wykonawca powinien mi pokazać jak obliczył cenę?

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

2

Odp: data oraz niska cena

a. ok

b. a jaki byl wasz szacunek?

3

lolilap napisał/a:

a. ok

na pewno?

4

lolilap napisał/a:

a. ok

a) mój radca prawny twierdzi też, że jest ok. gdyby otwrcie było 29.07. to już nie było by oki

b) 375.000 zł brutto

5

szad napisał/a:
lolilap napisał/a:

a. ok

a) mój radca prawny twierdzi też, że jest ok. gdyby otwrcie było 29.07. to już nie było by oki

...podzielam. A skad Twoje watpliwosci???

6

bo myślałem że te 3 miesiące kończy się 27.07.

jeszcze jedna sprawa.
jeden wykonawca dołączył do oferty, zamiast zaświadczenia o wpisie do ewidencji gospodarczej, zaświadczenie wystawione przez wydział komunikacji i ewidencji działalności gospodarczej urzędu miejskiego potwierdzające że wykonawca figuruje w ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez prezydenta miasta.

czy taki dokument wystarczy?

7 (edytowany przez hamerek 2009-07-28 12:56:38)

ja sugerowalam sie sposobem liczenia terminu na zlozenie wniosku o wyjasnienie tresci siwz...

8

szad napisał/a:

jeden wykonawca dołączył do oferty, zamiast zaświadczenia o wpisie do ewidencji gospodarczej, zaświadczenie wystawione przez wydział komunikacji i ewidencji działalności gospodarczej urzędu miejskiego potwierdzające że wykonawca figuruje w ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez prezydenta miasta.

czy taki dokument wystarczy?

Organem ewidencyjnym jest wójt, burmistrz lub prezydent miasta. Jaki to wydzial wystawi to kwestia drugorzedna. Wazne jest, czy zostalo wydane przez któregos z powyzszych. Jest?

9

w nagłówku zaświadczenia jest Prezydent Miasta a zaświadczenia podpisał z up. Prezydenta Miasta Z-ca naczelnika wcześniej wspomnianego wydziału

10

poszperałam
art. 112 KC
nie miałam racji smile

11

szad napisał/a:

w nagłówku zaświadczenia jest Prezydent Miasta a zaświadczenia podpisał z up. Prezydenta Miasta Z-ca naczelnika wcześniej wspomnianego wydziału

No to ok.

12

smile milo

13

a kiedy można zakładać że mamy do czynienia z nisko rażącą ceną? o ile tak mniej więcej musi odbiegać od wartości zamówienia o szacowanej przez zamawiającego, zakładając oczywiście ze szacunek został należycie wykonany.

14

Pewnie nikt Ci nie udzieli satysfakconującej odpowiedzi na to pytanie,ale jeżeli  cena oferty jest bez mała 4-krotnie niższa niż wartośc szacunkowa-to coś tu nie jest OK.

15

....swoją drogą współczuję Zamawiającym,którzy chcą udowodnic rażąco niska cenę nie znając dokładnie branży Wykonawcy.Kiedyś juz to przerabiałam.....:mad: -"droga przez mękę".

16

Skubidu1 napisał/a:

Pewnie nikt Ci nie udzieli satysfakconującej odpowiedzi na to pytanie,ale jeżeli  cena oferty jest bez mała 4-krotnie niższa niż wartośc szacunkowa-to coś tu nie jest OK.

albo rażąco niska cena albo przeszacowana wartość smile

17

Skubidu1 napisał/a:

....swoją drogą współczuję Zamawiającym,którzy chcą udowodnic rażąco niska cenę

... na szczęście nie muszą smile

18

MIRAS napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

albo rażąco niska cena albo przeszacowana wartość smile

dokładnie...
a dodam, że widziałam nawet wyrok, że badanie należy przeprowadzić już przy 20-25 % różnicy

19

...każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie - nie ma reguły...