1

Temat: pelnomocnictwo - ksero poświadcczenia przez notariusza

witam,
wiem, że już watek pełnomocnictw był wielokrotnie poruszany ale mam mały dylemat.

w siwz żądałem żeby pełnomocnictwo było w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie.

wykonawca załączył do oferty kserokopie pełnomocnictwa z 2006, które jest poświadczone przez notariusza, tzn. że wykonawca zrobił ksero ztego pełnomocnictwa poświadczonego przez notariusza i to ksero za zgodność z oryginałem poświadczył pełnomocnik.

z treści pełnomocnictwa nie wynika, że pełnomocnik może sam poświadczyć kopię pełnomocnictwa, jest upoważniony do składania oświadczeń, podpisywania dokumentów.

chyba powinienem wezwać do złożenia pełnomocnictwa w prawidłowej formie?

pozdrawiam

2

Odp: pelnomocnictwo - ksero poświadcczenia przez notariusza

napewno

3

szad napisał/a:

z treści pełnomocnictwa nie wynika, że pełnomocnik może sam poświadczyć kopię pełnomocnictwa, jest upoważniony do składania oświadczeń, podpisywania dokumentów.

nawet gdyby wynikało to co z tego?
albo oryginał albo kopia potwierdzona notarialnie, nic innego, no chyba ze kopia ktora jest potwierdzona za godność przez osoby, które miały prawo podpisać takie pełnomocnictwo smile

4

też tak myślałem, ale zawsze warto się upewnić smile

5

jeszcze jedno.

jak wykonawca nie dostarczy prawidłowego pełnomocnictwa to jego oferta podlega odrzuceniu  na podstawie którego pkt art. 89 ust. 1?

6

kwestie pelnomocnictwa reguluje KC wiec w tym przypadku odzucenie na podstawie 89.1.8 -oferta niewazna na podsatwie odrębnych przepisow.

7

to, że KC to wiem.
często w tym przypadku zamawiający powołują się łącznie na art. 89 ust. 1 pkt 1, 2 i 8.

skoro w siwz miałem zapis o formie pełnomocnictwa to też chyba można dołożyć pkt 2. a skoro pełnomocnictwo jest nieważnie to oferta nie ma formy pisemnej wiec pkt 1 też chyba można dołożyć?

8

nie kombinuj...

9

oki smile