1

Temat: Doświadczenie-wykaz robót

W PN na RB żądalismy jako warunek wykonania np. 3 RB "..które zostały zakończone do dnia terminu składania ofert.." (cytat ze SIWZ) . TS0 upływał 15 lipca  o godz. 13.00. Wykonawca nie spełniał warunku (brakowało mu 1 roboty) wezwaliśmy do uzupełnienia. Dostarczył teraz nowy wykaz (plus referencje)  z RB zakończoną  własnie 15 lipca. Nasz radca twierdzi że powinien/musi udowodnic ze ta RB została zakończona/odebrana do godz 13.00. Jest w tym logika ale w SIWZ napisaliśmy -zakończone do dnia TSO.  Zaliczyć czy drążyć temat zgodnie z sugestią radcy?????

2

Odp: Doświadczenie-wykaz robót

responder napisał/a:

"..które zostały zakończone do dnia terminu składania ofert.."

-> dnia składania ofert: radca nie ma racji
-> terminu składania ofert: radca ma racje
-> dnia terminu składania ofert: radca nie ma racji/  radca ma racje

3

MIRAS powinienes mieć ksywe -Machiavelli - bardzo "politycznie gadasz" (jak mawiał imć Zagłoba). Ale poważnie skłaniałbym bym sie że skoro Zamawiajacy czegos jednoznacznie/precyzyjnie nie określił to watpliwości powinny byc rozstrzygnięte na korzyśc wykonawcy

4

responder napisał/a:

Ale poważnie skłaniałbym bym sie że skoro Zamawiajacy czegos jednoznacznie/precyzyjnie nie określił to watpliwości powinny byc rozstrzygnięte na korzyśc wykonawcy

... tylko że to nie proces karny smile

5

Jeżeli wykonawca pisze że skończył 15-tego i dołączył pozytywne referencje, no to ja nie wim czemu się czepiać - udowodnić - a to czemu?

6

responder napisał/a:

Zaliczyć czy drążyć temat zgodnie z sugestią radcy?????

Zaliczyć, ale nie dlatego że:

responder napisał/a:

skoro Zamawiajacy czegos jednoznacznie/precyzyjnie nie określił to watpliwości powinny byc rozstrzygnięte na korzyśc wykonawcy

7

Zaliczymy i Dodam że wykonawca sam (nie wzywaliśmy go) sie u nas zjawił , wykorzystalismy ta wizytę i z ostrożności "protestowej",  wykonawca (a jest 1 w klasyfikacji) napisał   dodatkowe oświadczenie/wyjaśnienie że odbiór tej roboty został dokonany prze godziną X. 
Danaug ja sie nie czepiam , nasz radca prawny ma wątpliwości, ale ten temat (znajomość radcy ustawy PZP) to insza inszość.  Pozdrawiam wszystkich.

8 (edytowany przez hamerek 2009-07-30 07:14:01)

a cóż to za konsultacje w trakcie badania ofert, a ???

musisz bardzo lubić tego wykonawce ;p

9

Wykonawca dostarczył dodatkowo osobiście aneks do gwarancji/przedłuzył wadium i zgodę na przedłużenie TZO, i tak przy okazji napisał, traktuje to jako wyjasnienie na podstawie 26/4

10

a wezwales go?

11

oficjalnie czyli na piśmie nie. Najpierw faksem przysły uzupełnienia, a po 3-4 godzinach zjawił sie W. z aneksem i zapytałem sie o te wątpliwości -napisał to oświadczenie

12

Do wyjasnien nie wzywałem, do przedłużenia wadium i TZO oczywiście tak

13

do uzupełnienia dokumentów też wzywałem oczywiście

14

Czy macie zastrzeżenia do tych wyjaśnień/oświadczenia. Skoro były lekkie wątpliwości a wykonawca sam sie zjawił i mógł dokonać wyjasnień od reki to absurdem(??) moim zdaniem byłoby pisanie/wysyłanie wezwania do wyjasnień , czekania na odpow. skoro można było to zrobić od reki i zamknąc sprawnie tą częśc postepowania czyli dokonać wyboru NO i dzieki temu dzis wysyłamy zawiadomienia o wyborze NO.

15

wezwanie do wyjasnien tez moglby podpisac na miejscu:)