Temat: Gwarancja wadialna w konsorcjum
Pomóżcie.
Duży przetarg na rooboty budowlane (poniżej art 11 pkt 8 PZP). Żądam złożenia gwarancji w wysokości 100.000 zł. W SIWZ piszę tylko, że wadium ma być w jednej z wymienionych w PZP form i ma być na czas, tzn. przed terminem składania ofert.
Ofertę składa konsorcjum złożone z lidera i firmy X. Gwarancja wadialna zawiera zapis, że w związku ze złożeniem przez firmę X oferty przetargowej na roboty budowlane (podany numer sprawy, nazwa zadania) bank "udziela jako zabezpieczenia wadium, gwarancji wadialnej do kwoty 100.000 na następujących warunkach, jeśli:
1. Wykonawca, którego oferta została wybrana:
a) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie,
b) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, lub
2. zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się iemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, którego oferta została wybrana.
Bank zobowiązuje się nieodwołalnie do zapłaty Państwu określonej powyższej kwoty, na pierwsze pisemne żądanie stweirdzajace, że Wykonawca nie spełnił jednego lub więcej z w/w warunków i wskazujące ten warunek lub warunki."
Po 1 - czy Gwarancja wadialna jest ważna - złożył ją w swoim imieniu jeden z członków konsorcjum i nie jest to lider?
Po 2 - czy taka Gwarancja zabezpiecza w pełni ofertę? Muszę wezwać konsorcjum do uzupełnienia. Czy jeśli nie złożą dokumentów mogę zatrzymać wadium?
Po 3 - Oferta jest najkorzystniejsza - mogę ją przyjąć czy mam odrzucić, bo nie zabezpiecza w pełni moich interesów?
Czytam drugi dzień i co krok to wyrok, ale odpowiedzi brak. Pomoże ktoś?