1

Temat: równowartość kwoty 6 000 euro

Zamawiający nie stosuje ustawy Pzp, jeżeli wartość zamówienia nie przekracza kwoty 6.000 euro - brutto czy netto?

2

Odp: równowartość kwoty 6 000 euro

Izabella napisał/a:

brutto czy netto?

Bramka nr 2 tongue

3

Marko widze ze dzisiaj jestes w dobrym nastroju czyżby zblizajace sie swieta tak cie nastrajały pozytywnie:)????

4

Marko napisał/a:
Izabella napisał/a:

brutto czy netto?

Bramka nr 2 tongue

Wykonawca przedłoży fakturę z podatkiem Vat za wykonanie zamówienia i wartość przekroczy 6.000 euro - będzie w porządku?
A skąd taka interpretacja?

5

Izabella napisał/a:

Z art. 32.1 Izabello wink
Dorotko ktoś mnie dzisiaj rozbawił do łez i już mi tak zostało tongue

6

Marko napisał/a:
Izabella napisał/a:

Z art. 32.1 Izabello wink
Dorotko ktoś mnie dzisiaj rozbawił do łez i już mi tak zostało tongue

Ok. Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałam:
Ja ustaliłam szacunkową wartość zamówienia (netto) i nie przekracza ona 6.000 euro.
Wykonawca przedstawił mi swoją ofertę - 6.000 euro ale netto. i pytanie czy zgodnie z art. 4 pkt.8 nie muszę stosować ustawy Pzp?

7

Wartość oferty nie ma znaczenia (ani w netto ani w brutto). Znaczenie ma wartość szacunkowa ustalona przez Ciebie - jak mniemam ustalona z należytą starannością smile

8

Dla mnie nie ma to sensu.
ustalam szacunkową wartość zamówienia poniżej 6.000 euro,a wykonawcy zlecam robotę za 40.000 PLN? Dobrze to rozumuję?

9

Izabella napisał/a:

ustalam szacunkową wartość zamówienia poniżej 6.000 euro,a wykonawcy zlecam robotę za 40.000 PLN?

Dobrze rozumujesz o ile wartość szacunkowa jest starannie obliczona. Zdarzają sie sytuacje że szacunek (netto) jest poniżej 6000 tys euro  a oferta (brutto) jest powyżej 6 tys smile
W podanym przez Ciebie przypadku różnica jest spora ale to nie przesądza że coś jest nie tak

10

Pyt. do Marko - znalazłam artykuł (Nowe Przetargi - Artykuły) pod nazwą "CZY ZANIŻENIE WARTOŚCI ZAMÓWIENIA MOŻE PROWADZIĆ DO ZAWARCIA NIEWAŻNEJ UMOWY" - myślę, że analogicznie zasada ta dotyczy  zamówień do 6.000 euro?

11

Ależ ja pisałem o należytym ustaleniu wartości zamówienia - jeżeli takowe miało miejsce to umowa jest ważna smile

12

Masło maślane - należycie ustalam wartość zamówienia, a wykonawcy płacę więcej niż 6.000.
Ok. już nie marudzę i kończę temat z wartością zamówienia do 6.000 euro

13

Izabella - to na przykładzie spróbujmy wink :
Organizujesz PO, wartość ustalona z należytą starannością wyniosła w euro 50 tys - czyli ogłaszasz PO w wartości podprogowej. Wpływa jeden wniosek - jest ok i zapraszasz wykonawce do złożenia oferty. Wykonawca mając świadomość że jest jedyny może sobie cene wywindować powyżej 60. tys euro. Oczywiście ryzykuje że zamawiacz może nie mieć tyle kasy i unieważni ale może być też tak że to zbyt ważne zamówienie i zamawiający dołoży do interesu byleby tylko zamówienia udzielić. Czy dalej uważasz to za masło maślane? smile

14

Ok. przekonałeś mnie. A teraz idę na urlop,może moje szare komórki po urlopie będą lepiej funkcjonowały.
Ps. Nie przeprowadzasz czasami szkoleń z zakresu Pzp?