1

Temat: oczywista omyłka pisarksa?

Mam problem- wykonawca złożył ofertę, w formularzu ofertowym zawarta była tabelka, którą nalezało uzupełnić- były ceny jednotkowe brutto za poszczególne zadania i na koncu trzeba było podać cenę oferty brutto (zsumować te poszczególne ceny).
No i wykonawca dobrze je zsumował, tylko się pomylił w zapisie słownym tej ceny..
to było 25 544,50 i on napisał dwadzieściapięćtysięcypięćsetpięćdziesiątcztery 50/100..
Wydaje mi sie że to się kwalifikuje jako oczywista omyłka pisarska? mam racje?
Czyli tylko informuje o poprawieniu na podst. art. 87?

2 (edytowany przez lolilap 2009-02-09 14:21:45)

Odp: oczywista omyłka pisarksa?

tak 87...1

3

Jeśli dziś wyślę pismo zawiadamiające o wystąpieniu omyłki pisarskiej to czy mogę już dziś wysłać zaiwadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty? bo innych błędów ani konieczności uzupełniania nie ma. A on mi też w żaden sposób nie musi wyrażać zgody na tę omyłkę?

4

Rozumiem, ze chodzio omylke z 87.2.1 albo 87.2.2 ??? Jezeli tak, to tak. wink

5

tak, chodzi o 87.2.1 dzięki smile

6

Czy zawiadamiamy jak poprawiamy z art 87.2.1 lub 2 ? czy tylko jak poprawiamy z art 87.2.3 ?

7

lukazs napisał/a:

Czy zawiadamiamy jak poprawiamy z art 87.2.1 lub 2 ?

owszem zawiadamiamy, natomiast w przypadku o ktorym mowa w pkt.3 wykonawca powinien juz zajać stanowisko na tak lub nie ,gdyz brak zgody skutkuje odrzuceniem oferty( art.89.1.7 )

8

tak też myślę, ale z drugiej strony w ustawie myślinik (-) jest tylko przy pkt 3 i właściwie po co zawiadamiać wykonawców o omyłkach rachunkowych i pisarskich skoro i tak nie mają możliwości wyrażenia zgody lub odmowy. ?!?

9

lukazs napisał/a:

właściwie po co zawiadamiać wykonawców o omyłkach rachunkowych i pisarskich skoro i tak nie mają możliwości wyrażenia zgody lub odmowy. ?!?

ale mogą protestowac na czynnosc poprawiania wink

10

lukazs napisał/a:

tak też myślę, ale z drugiej strony w ustawie myślinik (-) jest tylko przy pkt 3 i właściwie po co zawiadamiać wykonawców o omyłkach rachunkowych i pisarskich skoro i tak nie mają możliwości wyrażenia zgody lub odmowy. ?!?

nie prawda, ten myślnik jest pod wypunktowaniami, a nie przy pkt 3, dlatego odnosisz go do wszystkich punktów, a nie tylko jednego, w tym wypadku 3.