1

Temat: Kosztorys-zmiana podstawy wyceny!!!

Witam,

Proszę o radę w takiej sprawie:

Złożylismy ofertę przetargową, mieliśmy najniższą cenę(660tyś o 30tyś. mniej od drugiej)
Po rozpatrzeniu ofert przez Zamawiającego, komisja odrzuciła nas z powodu niezgodnośći kosztorysu ofertowego z przedmiarem:

-"Brak krotności wywozu za każdy nastepny 1km do 5 km" 
powinna być 4 krotność           
-"zmiana podstawy wyceny:
jest:NNRNKB 2-02 0541-02   piwinno być:NNRNKB 2-02 0541-01

Zmiany nie powodują istotnej zmiany ceny ofertowej(ok. 100zł), prosze o radę, czy może ktos miał podobną sprawę?
Na czym sie opierać się w proteście? Może ktoś zna jakieś orzeczenia KIO?

Za każdą pomoc będe bardzo wdzięczny.

2

Odp: Kosztorys-zmiana podstawy wyceny!!!

Vassago napisał/a:

Na czym sie opierać się w proteście?

Na obowiązku poprawienia przez zamawiającego niezgodności treści oferty z siwz (art. 87.2.3)

3

dokladnie smile

i zaznacz na "obowiązku"

4

Marko napisał/a:
Vassago napisał/a:

Na czym sie opierać się w proteście?

Na obowiązku poprawienia przez zamawiającego niezgodności treści oferty z siwz (art. 87.2.3)

Tez mi się tak wydaje, ale juz wcześniej zamawiający poprawił 3 poz. w kosztorysie jako oczywiste omyłki rachunkowe....a tych juz nie chciał... sad

Oczywiście będe pisał protest w oparciu o art. 87.2.3 ale może jeszcze jakiś orzecznictwo KIO? Zawsze to lepiej by było jakby zamawiający wiedział, że w podobej sprawie KIO orzekła na kożyść, dałoby to Im do myslenia...

5

Wyroków jest od groma. UZP zrobił takie zestawienie ale, że sie przeprowadzają to FTP nie działa. Daj maila albo odezwij sie na priv to Ci wyśle

6

Rozumiem oczywiście cena jest kosztorysową? Co do podstawy nakładów w kosztorysie to kwestia tylko opisu robót w tabeli a nie samej podstawy, co do krotności to jednak nie uważam tak jednoznacznie bo jednak jest to zmiana warunków - Zamawiający chce wywieźć na 20km a Wykonawca oferuje tylko 5,0 km. Ale próbować mozna:)

7

cbud napisał/a:

Zamawiający chce wywieźć na 20km a Wykonawca oferuje tylko 5,0 km.

No i właśnie po to jest 87.2.3 smile
Niezgodność jest ewidentna, da sie poprawić bez udziału wykonawcy bo zamawiający ma podst. do wyceny a zmiana nawet nie haczy o istotną smile

8

Nie mogę się zgodzić. Niezgodność z siwz wprawdzie jest pojęciem bardzo ogólnym, ale jakby kierować się, iż jest to warunek wywozu na 20km bo bliżej nie można?! Przecież spełnienia warunków nie poprawisz? Wg. Mnie przy cenie kosztorysowej nie wolno zmieniać zakresu (to jest własnie zakres) robót. Innymi słowy mówiąc jest to odmienny przedmiot zadania...

9

Czemu utożsamiasz to z jakimiś warunkami? Tak podchodząc do sprawy to nic by sie nie kwalifikowało do poprawki bo każdy materiał lub ilość robót stanowiłaby "warunek" a przecież tak nie jest.
Generalna zasada płynąca z KIO (oprócz kuriozalnego 70/09) jest taka, iż można poprawić niezgodność o ile: zamawiający jest zdolny sam to poprawić (czyli w kosztorysie ofertowym ma dane niezbędne do tego) i zmiana nie jest istotna - 100 zł przy 66 tys to nie jest istotna zmiana.

10

nie wiem czy zmianę można kwalifikować istotną albo nie kierując się tylko kwotą? Przy cenie kosztorysowej - kosztorys ofertowy jest intencją i wolą wykonawcy na wykonanie jakiegoś zadania (w zakresie i cenie). Nie jestem pewny czy można traktować to jako omyłkę do porawienia.

11

Zawsze poprawiam oczywiste omyłki rachunkowe w kosztorysie (obmiar x cena jednostkowa = wartość), ale jest ich zwykle kilka. Co zrobić z wykonawcą który na około 400 pozycji w kosztorysie popełnia omyłki rachunkowe w +/- 490 pozycjach.
Nie ma w tym temacie jakiegoś precedensowego wyroku?

12

czytem te posty i zastanawiam się dlaczego w większości wszyscy stosujecie cenę kosztorysową (same kłopoty) ja zawsze stosuję cenę ryczałtową i nie mam takich problemów a i na budowie jest prościej , nikt nikogo nie naciąga
może się mylę to wyprostujcie mnie

13

Cena kosztorysowa, służy tylko temu, aby było łatwiej Zamawiającemu znaleźć coś na firmę, której nie chce smile...takie jest moje zdanie...Ja tez wolę robić jak jest ryczałt..prościej i szybciej.

14

Dokładnie jak danaug i Vassago. Też nie wiem dlaczego stosują wynagr. kosztorysowe. Może jest to przydatne przy dużych budowach??? My robimy tylko małe do 5 mln.zł

15

responder napisał/a:

Dokładnie jak danaug i Vassago. Też nie wiem dlaczego stosują wynagr. kosztorysowe. Może jest to przydatne przy dużych budowach??? My robimy tylko małe do 5 mln.zł

...przy dużych jestem w stanie to zrozumieć, że chcą kosztorysy...ale jak np. robię przetarg za ok. 50 tyś zł i do tego jest kosztorys na 30 pozycji(a przetarg dotyczy wyłącznie wymiany okien)....to mnie śmiech ogarnia....

16

lukazs napisał/a:

Zawsze poprawiam oczywiste omyłki rachunkowe w kosztorysie (obmiar x cena jednostkowa = wartość), ale jest ich zwykle kilka. Co zrobić z wykonawcą który na około 400 pozycji w kosztorysie popełnia omyłki rachunkowe w +/- 490 pozycjach.
Nie ma w tym temacie jakiegoś precedensowego wyroku?

Może  KIO/UZP 157/09 .  397 błędów na  ok 900 pozycji kosztorysowych.

17

wyrok KIO 157/09 dotyczy art. 87.2.3. a moi chodzi o art 87.2.2 omyłki rachunkowe
np. w kosztorysie mam tak:
44 szt x 20,00 zł = 880,08 !?!?,   ........i tak 90% kosztorysu

18

lukazs napisał/a:

wyrok KIO 157/09 dotyczy art. 87.2.3. a moi chodzi o art 87.2.2 omyłki rachunkowe
np. w kosztorysie mam tak:
44 szt x 20,00 zł = 880,08 !?!?,   ........i tak 90% kosztorysu

Lukazs  Pzp nie stanowi ile omyłek rachunkowych Zamawiający ma obowiązek poprawić ,zatem....myślę ,że poprawienie  nawet 100% kosztorysu w zakresie omyłek rachunkowych  o niczym nnie przesądza.

19

Wiem, ale zawsze chce mieć 100% pewności a wyroki UZP / KIO są czasem dziwne w teoretycznie oczywistych sprawach.

20

Nawet z "precedensowym" wyrokiem KIO w jakiejś podobnej sprawie nigdy nie będziesz pewny,że w Twojej -będzie taki sam wink

21

Bywają jeszcze bardziej skomplikowane sprawy - teraz mam na tapecie PN, cena ryczałtowa ale zamawiający zażyczył sobie dodatkowo kosztorysu uproszczonego, popoprawiał błędy zgodnie z 87/2/3 i w związku z tym cenę ryczałtową też..
po ogłoszeniu wyniku inny wykonawca znalazł dodatkowe błędy w kosztorysie (zamiast na 12 zł wycenione dwie pozycje na 0 ł) i żąda odrzucenia naszej oferty jako niespełniającej SIWZ - pytanie czy jeśli zamawiający opisał cenę jako ryczałtową ale poprawiał ją zgodnie z kosztorysem to należy to naprawdę jako ryczałt potraktować..

22

Zadać może przy ryczałcie kosztorysu, ale poprawienie ceny ryczałtowej na podstawie kosztorysu -cos nie tak. My jesli już zadamy/zalecamy złożenie koszt. uproszczonego zawsze podajemy że jest potrzebny do..... ale nie podlega ocenie/badaniu. Ocena jednego i drugiego mija sie z istotą wyng. ryczłt.

23

ano, to by było logiczne.. a tak mamy problem..
niepotrzebnie zgodziłam się na poprawienie ceny ryczałtowej, trzeba było zgodzić się tylko na poprawki w kosztorysie...
ceny w kosztorysie miały służyć do zlecenia prac dodatkowych..

24

cieszę się że wywołany został ten temat - dziwiłam się czytającv posty o co chodzi z poprawianiem tych kosztorysów teraz sądzę że niektórzy Z nie rozróżniaja ceny ryczłtowej od kosztorysowej z tąd te dziwaczne porawianie kosztorysów - to jest nie tylko że głupie ale nie dopuszczalne
jeżeli W pisze że zrobi wszystko zgodnie z dokumentację za cenę X to jakim sposobem może byc dopuszczlne zmienianie ceny podanej przez W
Może sobie każdy interpretować wykroki kio róznie ale żaden nie dopuszcza takiej możliwości
jest zdecydowana róznica w podejściu do oferty z ceną kosztorysową a ceną ryczałtową