1 (edytowany przez Bimbol 2009-08-04 04:42:00)

Temat: przystąpienie do protestu

jak formalnie przystąpić do protestu (po stronie Zamawiającego)?
czy w momencie przystąpienia powinnam dostarczyć Zamawiającemu moją odpowiedź na zarzuty z protestu (czyli w ciągu 3 dni od powiadomienia)?
co w przypadku jeżeli Zamawiający jednak będzie chciał uznać część zarzutów, a ja nie zgadzam się ze wszystkimi i na wszystkie chcę przedstawić odpowiedź / dowody - czy odpowiadam na zarzuty sformułowane w proteście niezależnie od Zamawiającego (hmm takiej możliwości ustawa mi nie daje - to Zamawiajacy odpowiada na protesty) czy przesyłam całość Zamawiającemu i jeżeli nie przychyli się do moich wyjaśnień, czeka mnie KIO?

2

Odp: przystąpienie do protestu

wlasnie tak

mozesz odpowiedziec na kazdy zarzut lub na czesc.

powiadamiajac protestujacego o przylaczeniu zgodnie z UPZP

3

W przystąpieniu bronisz swojego interesu i lepij napisz za duzo niz za mało (ale na temat) Twoje dodatkowe argumenty/wyjasnienia itp. moga byc przydatne. Ja od przystepujacego po mojej stronie oczekuje właśnie dodatkowych argumentów anie tylko "suchego" przystapienia. W praktyce zdaża sie ze przystepujacy dołacza czasami dodatkowe dokumenty/oswiadczenia itp.

4

wiesz, nie obraź się ale oczekiwać to Ty sobie możesz...
nie ma nigdzie zapisu w ustawie, który by mówił o obowiązku zawarcia w przystąpieniu uzasadnienia prawnego i faktycznego postawionego żądania odnośnie zarzutów zawartych w proteście...
ja wiem, że zamawiającemu np to pomaga, ale bardzo często wykonawcy przystępują do protestu tylko po to, żeby wiedzieć co się będzie działo w sprawie (szczególnie jeśli jest już po złożeniu ofert czy wniosków) i dochodzi do absurdalnych sytuacji przystąpienia do protestu po stronie przeciwnej mimo że widać że protest jest zasadny...

5

Kochani, jestem początkująca w zamówieniach i mam następujący problem:
firma X która brała udział w przetragu złożyła protest na to że firma Y którą wybraliśmy złożyła ofertę niezgodną z SIWZ. Firma X złożyła druk oferty (był to załącznik do siwz) i nie wpisali nic w rubryce "gwarancja" a przy wykazie sprzętu wpisali że zgodne z załącznikami ..... a załącznikami była specyfikacja techniczna (taka wydrukowana ze strony producenta). W tej specyfikacji był wypisany każdy sprzęt i ich parametry a przy wpisaniu gwarancja było napisane że ograniczona roczna gwarancja ale że można ją przedłużyć (dokupić). Do oferty dołączyli wzór umowy i podpisali go (w umowie było że na wszystkie sprzęty jest 2 letni okres gwarancji). Przeglądając oferty stwierdziliśmy że skoro nic nie napisali to jest 2 letni okres gwarancji (bo tam nie było przekierowania że zgodnie z załącznikiem..) Firma składająca protest chce abyśmy wykluczyli tą ofertę ponieważ jest niezgodna z SIWZ. Zwróciłam się z zapytaniem do firmy czy rzeczywiście jest roczny okres gwarancji ale oni potwierdzili że dwuletni a te specyfikacje są standardowe a oni oferują  2 letni. co ma zrobić? przystąpić do protestu czy co? i co w razie czego mam napisać?

6 (edytowany przez Bimbol 2009-08-04 18:44:32)

responder: odpowiedź jest na 5 stron A4, argumentacja poparta wyrokami KIO, ma nadzieję, że wystarczy

Agula 1242: czy gwarancja była jednym z czynników oceny oferty? tzn czy za gwarancję można było dostać dodatkowe punkty?

7

do Bimbol - i bardzo dobrze ułatwiasz Zam. zycie a sobie zwiększasz szanse na wygranie zamówienia.
do Hamerek - Ty chyba czasami lubisz kogoś skrytykować tylko dla zasady. Oczywiście sa to tylko moje oczekiwania/pobożne zyczenia, jednak takie przystapienie (jak np. Bimbola) ułatwia nam/im zycie i moze przyspieszac procedurę.

8

Bimbol napisał/a:

responder: odpowiedź jest na 5 stron A4, argumentacja poparta wyrokami KIO, ma nadzieję, że wystarczy

Agula 1242: czy gwarancja była jednym z czynników oceny oferty? tzn czy za gwarancję można było dostać dodatkowe punkty?

Gwarancja nie była jednym z czynników oceny ofert i punktów za to nie było. my chcieliśmy laptopy i napisaliśmy że muszą posiadać minimum 2 letnią gwarancję.

9

a jakie było wymaganie siwz?
żądaliście gwarancji producenta sprzętu na okres 2 lat, czy mogła to być również gwarancja wykonawcy??

do responder - nie miałam zamiaru nikogo krytykować, zresztą krytyka bym tego nie nazwała, pokazałam tylko jaka jest rzeczywistość i tyle...
sama jestem wykonawcą, czasami robię za zamawiającego i zgadzam się z Tobą, że to bardzo ułatwia i strasznie wkurza, jak ktoś składa przystąpienie bo tak

10

tak na dobra sprawę w SIWZ nie było słowa o gwarancji producenta.
napisaliśmy tam tylko ze potrzebujemy laptopy i wyszczególniliśmy co powinny zawierać (jaki procesor, pamięć napęd, dysk twardy....) Zrobiliśmy to w tabeli i na końcu napisaliśmy gwarancja min. 24 miesiące. Obok elementów jakie powinny posiadać zostawiliśmy miejsce na uzupełnienie oferentów jakie parametry oferują. Firma którą wybraliśmy uzupełniła wszystkie miejsca (napisała patrz zał nr....)  oprócz miejsca w którym było napisane gwarancja - tam zostawili puste miejsce. Rozmawiałam z tą firmą i oni przysłali mi pismo ze w umowie jest zapis że ?wykonawca udziela gwarancji na przedmiot umowy na okres 2 lat? oraz że w specyfikacji technicznej jest mowa o rozszerzonej 24 gwarancji dla zaoferowanych urządzeń firmy HP (dostępne są rozszerzenie gwarancji sprzedawane oddzielnie) i ze tak gwarancji została zaoferowana.

11

no to jest okej moim zdaniem
problem byłby gdybyście żądali gwarancji producenta sprzętu na 2 lata, bo z tego co mówisz wynika, że producent daje rok
skoro jednak był zapis, że wykonawca ma udzielić 2 letniej gwarancji to wszystko jest okej
ofertę czytasz jako całość, więc skoro zaakceptowali warunki umowy,  w której jest napisane, że wykonawca udziela 2 letniej gwarancji to przyjąć należy, że warunek jest spełniony

12

tak tez zrobiliśmy. podpowiedz proszę co napisać w rozstrzygnięciu tego protestu.

13

W świetle powyższego Zastanawiam się czy nie powinnać zastosować 87/2/3.

14

dokładnie to co pisałam, tzn.,że oferta ma być zgodna z siwz co do treści a nie formy
nie wpisanie okresu gwarancji w formularz nie przesądza jeszcze o niezgodności oferty z siwz
ponieważ wykonawca zaakceptował warunki umowy, która to umowa stanowi załącznik do oferty, które zobowiązują go do udzielenia 2 letniej gwarancji przyjąć należy, że zaoferował wymagany termin gwarancji

15

responder napisał/a:

W świetle powyższego Zastanawiam się czy nie powinnać zastosować 87/2/3.

hmmm
moim zdaniem należy właśnie udowodnić, że to nie jest niezgodność, a stosując 87/2/3 potwierdzasz twierdzenie protestującego...

16

hamerek napisał/a:

dokładnie to co pisałam, tzn.,że oferta ma być zgodna z siwz co do treści a nie formy
nie wpisanie okresu gwarancji w formularz nie przesądza jeszcze o niezgodności oferty z siwz
ponieważ wykonawca zaakceptował warunki umowy, która to umowa stanowi załącznik do oferty, które zobowiązują go do udzielenia 2 letniej gwarancji przyjąć należy, że zaoferował wymagany termin gwarancji

Dziękuje za podpowieź. Jesteś "wielki"!

17

zastanawiam sie i zastanawiam i rozdrabniając włos na czworo to świadome nie wypełnienie pola- okres gwarancji (wielokrotnie) też nie można potraktować jako omyłki !?!?
Gwarancja nie jest raczej uchybieniem co do formy oferty, TAK OGÓLNIE -WYKONAWCY NIE RÓBCIE TAKICH "GŁUPICH" ZAPISÓW/BRAKÓW w ofertach to wszystkim komplikuje życie

18

P.S. -HAMEREK jest płci pięknej

19

responder napisał/a:

upsss! w takim razie "Wielka" :-)

20

responder napisał/a:

zastanawiam sie i zastanawiam i rozdrabniając włos na czworo to świadome nie wypełnienie pola- okres gwarancji (wielokrotnie) też nie można potraktować jako omyłki !?!?
Gwarancja nie jest raczej uchybieniem co do formy oferty, TAK OGÓLNIE -WYKONAWCY NIE RÓBCIE TAKICH "GŁUPICH" ZAPISÓW/BRAKÓW w ofertach to wszystkim komplikuje życie

nie tak
mi chodziło o to, że 87/2/3 mówi o omyłce polegającej na niezgodności oferty ze specyfikacją i jeśli byś go zastosował, potwierdziłbyś że taka niezgodność miała miejsce, a tu moim zdaniem, nie ma takiej niezgodności

a niezgodnością co do formy będzie nie wpisanie gwarancji w miejsce do tego wyznaczone w formularzu w sytuacji, gdy jest akceptacja warunków umowy z wpisaną gwarancją, a nie nie podanie jej wogóle

21 (edytowany przez hamerek 2009-08-05 07:46:34)

Agula1242 napisał/a:
responder napisał/a:

upsss! w takim razie "Wielka" :-)

ojjj bez przesady smile
ale wierz mi, jest tu kilku wielkich smile

22

podpowiedzcie czy treść protestu (to co mi dostarczono) mam wysłać do wszystkich oferentów? a później odpowiedź tez do wszystkich?

23

Wezwanie do przystapienia oraz protest do wszystkich. rozstrzygnięcie- protestujacemu i przystepującym

24

wezwanie do przystąpienia?  co to takiego i z czym to się je?

25

art 181/3 -w skrócie kto, kiedy w jakimpostepowaniu wniósł protest, Wzywasz do przystapienia (protestującego nie) , pouczasz że uczestnikiem moze byc zgodnie z 181/4 i ewentualnie o 181/5. Nie zapomnij w tym wezwaniu  (ja robie to jednym pismem) o zawiadomieniu zawieszenia TZO.