Temat: ochrona mienia
Czy uznalibyście ochronę mienia jako usługę ciągłą?
Znacie jakeiś ciekawe interpretacje lub wyroki dotyczące tego pojęcia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy uznalibyście ochronę mienia jako usługę ciągłą?
Znacie jakeiś ciekawe interpretacje lub wyroki dotyczące tego pojęcia?
czytałam kiedyś opinie Instytutu Zamówień Publicznych (nie pamiętam czy pisał to Wicik, czy Wiśniewski), który właśnie ochronę mienia podał jako przykład usługi ciągłej.
Ech, no właśnie. Prowadzę postępowanie na usługę ochrony- było już otwarcie ofert. Na potwierdzenie jednego warunków udziału w postepowaniu żądałam dokumentów potwierdzających, że usługi zostały WYKONANE należycie. Oczywiście paru wykonawców dołączyło referencje w trakcie potwierdzające wykonywanie usług. No i mam dylemat.
http://www.forum.prawnikow.pl/61800.htm?lofi=1
Już to czytałam
Ale żądałam usług wykonanych, a nie wykonywanych. Stąd mój dylemat- czy powinnam wzywać do uzupełnienia referencji, czy przymknąć oko i je uznać. Dwie pierwsze oferty są ok.
to nic
usługi są prawidłowe
To co radzisz?
uznać
a argumentacja w przypadku protestu?
odwołanie do rozporządzenia i tyle, przy czym zaznaczam, że to dotyczy tylko usług ciągłych i powtarzających się okresowo, w przypadku pozostałych nie możnaby było tego uznać, chyba żeby zamawiający napisał wprost, że wykonawcy muszą wykonać lub wykonywać (ale to już inna bajka również jeśli chodzi o wartość projektu w momencie ogłoszenia postępowania).
To że ktoś nie dopisał czegoś co wprost wynika z rozporządzenia nie oznacza, że jego zapisy nie mają być respektowane.
Początkowo sporządziłam pisma z wezwaniem do uzupełnienia- ale nie mam do tego przekonania. A co z wykonawcami którzy zastosowali się do zapisów siwz i złożyli referencje potwierdzające wykonanie usług- nie będzie to utrudnianie uczciwej konkurencji, gdy uznam i wykonywane, chociaż o nich nie wspomniałam? Wykonawcy w końcu mieli możliwość oprotestowania zapisów w siwz w odpowiednim momencie.
w przypadku ciągłych wartość projektu musi spełniać wymóg na dzień ogłoszenia postępowania tak samo, jak przy wykonanych, muszą załączyć papier potwierdzający ich należytą realizację itd, a więc warunki, poza tym że jedna usługa już jest zakończona a druga trwa, są identyczne...
no tak, ale czy zamawiający nie jest tak samo jak wykonawcy ograniczony zapisami SIWZ? nie może sobie ich dowolnie interpretować, skoro chciał potwierdzenia należytego wykonania robót zakończonych..
a tak na marginesie - było wadium?
to jest rzecz oczywista... jest po prostu nie dopisanie czegoś co wynika bezpośrednio z rozporządzenia
to tak samo jakbyś pisał w siwz że zabierzesz wadium jeśli...i tu wymienił przypadki z 46.5 ale nie dopisał zatrzymania w przypadku nieuzupełnienia dokumentów... i co w takim przypadku - nie zabrałbyś wadium bo nie zapisałeś tego konkretnego przypadku w siwz albo uznał gwarancję, która go nie zawiera???
te rzeczy wynikają bezpośrednio z ustawy i aktów i nawet jeśli nie są napisane wprost trzeba się do nich stosować
no tak, ale czy zamawiający nie jest tak samo jak wykonawcy ograniczony zapisami SIWZ? nie może sobie ich dowolnie interpretować, skoro chciał potwierdzenia należytego wykonania robót zakończonych..
a tak na marginesie - było wadium?
Było- przetarg powyzej 133 000 Euro.
Już to czytałam
Ale żądałam usług wykonanych, a nie wykonywanych.
a rozporzadzenie uznaje takze do oceny uslugi o charakterze ciągłym
wiec wypadaloby oceniac w przedziale czasowym wraz z wykonaną wartoscia zamowienia
wg mnie okreslilas jednoznacznie warunek i zapis nie pozostawia marginesu do interpretacji. jesli zmienisz podejscie to masz racje nierowno potraktujesz wykonawcow, ktorzy np wykonuja uslugi.
to nie jest sytuacja tozasama z przywolanym wadium...
wg mnie okreslilas jednoznacznie warunek i zapis nie pozostawia marginesu do interpretacji. jesli zmienisz podejscie to masz racje nierowno potraktujesz wykonawcow, ktorzy np wykonuja uslugi.
to nie jest sytuacja tozasama z przywolanym wadium...
Własnie tez mi się tak wydaję. Powinnam wezwać do uzpełnienia. Nauczka na przyszłość- dwa razy się zastanowić przy formułowaniu warunków A tak na marginesie, dwie najkorzystniejsze cenowo oferty mają w porządku referencje.
Tak też zrobię. Dziękuję za pomoc.
patrycja_w napisał/a:Już to czytałam
Ale żądałam usług wykonanych, a nie wykonywanych.a rozporzadzenie uznaje takze do oceny uslugi o charakterze ciągłym
wiec wypadaloby oceniac w przedziale czasowym wraz z wykonaną wartoscia zamowienia
dokładnie
ale zwykle słucha się rad tego, kto myśli podobnie więc jakbyśmy nie pisały i tak będzie źle... bez komentarza
Rad słucha się wszytskich, ale decyzję jakąś trzeba podjąć. Jakbym nie miała wątpliwości, to bym nie poruszała tego wątku na forum.
Zamawiający postawił warunek i sam się do niego nie będzie stosował, hmm....
już mówiłam mylisz usługi ciągłe ze zwykłymi, gdybyś zwykłą chciała tak rozszerzyć byłby problem, w przypadku ciągłej nie jest to rozszerzenie, tylko coś co wynika bezpośrednio z rozporządzenia... inaczej nie potrafię tego wyjaśnić...
oczywiście zrobisz jak uważasz...
pozdrawiam
Pomyliłam na etapie sporządzania siwz I stąd mój dylemat. Szczerze mówiąc dalej nie jestem przekonana co zrobić- otwarcie ofert miałam już jakiś czas temu i dalej stoję w miejscu.
ja nie ale madziulek z tego co mi się wydaje jest prawnikiem, więc może posłuchaj prawnika, skoro mnie nie chcesz
Przeciez nie naisałam, że nei chcę Napisałam tylko, która wersja ciut bardziej mnie przekonuje.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc