1

Temat: Pełnomocnictwa - oryginał czy kopia?

Witam
Mam pytanie dotyczące pełnomocnictw.
Zastanawiam się czy można wezwać wykonawcę do uzupełnienia o oryginał lub poświadczone notarialnie pełnomocnictwo, gdy ten złożył je w formie kserokopii poświadczonej jedynie przez siebie za zgodność z oryginałem.

Dodam, że w SIWZ nie określono szczegółowo formy w jakiej mają być złożone Pełnomocnictwa. czy nie jest to odgórnie narzucone, że wszystkie Pełnomocnictwa muszą być w formie oryginału lub poświadczone notarialnie?

dziękuję i pozdrawiam

2

Odp: Pełnomocnictwa - oryginał czy kopia?

http://www.nf.pl/News/14461/Pelnomocnictwo-zalaczane-do-oferty--w-jakiej-formie/pelnomocnictwo-siwz-zamowienia-publiczne/

3

nie czytałam tego wyroku ale moim zdaniem nie ma żadnych podstaw do żądania poświadczenia nmotarialnego

4

no to radzę przeczytać

5 (edytowany przez Bimbol 2009-08-06 04:34:26)

dla mnie oczywiste jest, że pełnomocnictwo musi być w oryginale lub poświadczonej notarialnie kopii..
a czy oczekujecie, że razem z pełnomocnictwem wykonawca dołączy kopię uiszczenia opłaty za nie (17 zł) ?

6

Dziękuję wszystkim z zainteresowanie.

Marcel znałem ten wyrok, jednak do końca nie rozwiał moich niejasności.

Dodam tylko, że w moim przypadku nie mam mowy o konsorcjum, ofertę podpisał jeden z dyrektorów, (jest wymieniony w KRS?ie).

7

Czy wykluczając wykonawcę powołać się na  art.24 ust. 2 pkt.3?

8

nie wzywasz go wcześniej do uzupełnienia? 26/3 "lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie"

9

sinek napisał/a:

Dodam tylko, że w moim przypadku nie mam mowy o konsorcjum, ofertę podpisał jeden z dyrektorów, (jest wymieniony w KRS?ie).

wyjasnij jeszcze raz o co tu chodzi???

kto podpisal oferte? i czy wystepuje jako upowaznioina do repr. osoba w KRS?

10 (edytowany przez sinek 2009-08-06 07:11:55)

Bimbol napisał/a:

nie wzywasz go wcześniej do uzupełnienia? 26/3 "lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie"

Już wezwałem, jednak bank (przetarg na kredyt) odmówił argumentuje to brakiem takiego wymogu w SIWZ.

11

lolilap napisał/a:
sinek napisał/a:

wyjasnij jeszcze raz o co tu chodzi???

kto podpisal oferte? i czy wystepuje jako upowaznioina do repr. osoba w KRS?

Już nakreślam sprawę.

Przetarg na kredyt, jedna z ofert złożona przez oddział duzego. Oferta podpisana przez jednego z dyrektorów, mającego pełnomocnictwo wystawione przez osobę, która występuje w KRS;ie tego banku. Niby wszystko ok, jedyny fekler to to, że nie jest ono ani oryginalne ani poswiadczone notarialnie.

12 (edytowany przez lolilap 2009-08-06 08:01:30)

no to musisz uzupelnic gdyz forma pelnomocnoictwa jest jasno okreslona. oryginal lub poswiadczone notarialnie.

dodaje (doczytalem) - jesli juz uzupelniali to do odrzucenia.

13

Pełnomocnictwo jest wadliwe. Odpowiedź masz w linku umieszczonym przez Marcela. Wykluczasz 24.2.3) i po sprawie.

14

89.1.8

15 (edytowany przez Katiqq 2009-08-06 08:11:21)

sinek napisał/a:

Już wezwałem, jednak bank (przetarg na kredyt) odmówił argumentuje to brakiem takiego wymogu w SIWZ.

Brak wymogu w SIWZ nie zwalnia ze stosowania przepisów ustawy PZP smile

Lolilap - a tak z czystej ciekawości dlaczego 89.1.8 a nie 24.2.3? Miałam trochę przerwy w swojej przygodzie z zamówieniami i uzupełniam teraz luki w pamięci.

16

dziękuje smile

17

Katiqq napisał/a:
sinek napisał/a:

Brak wymogu w SIWZ nie zwalnia ze stosowania przepisów ustawy PZP smile

Lolilap - a tak z czystej ciekawości dlaczego 89.1.8 a nie 24.2.3? Miałam trochę przerwy w swojej przygodzie z zamówieniami i uzupełniam teraz luki w pamięci.

ad 1 - to zamawiajacy formuluje warunek. w innych przypadkach tez nie masz obowioazku przepisywania calosci tekstu i tego zakresu tylko zadasz....

ad 2 ze wzgledu na to iz pelnomocnictwo jest niewazne na podstawie odrebnych przepisow smile KC

18

lolilap napisał/a:

ad 2 ze wzgledu na to iz pelnomocnictwo jest niewazne na podstawie odrebnych przepisow smile KC

Co nie zmienia faktu, iż zaszła przesłanka do zastosowania 24.2.3. Rozumiem, że prym wiedzie w tym wypadku 89.1.8?

19

pełnomocnictwo nie jest dokumentem potwierdzającym spełnianie warunków udziału w postępowaniu, dlatego m.in.26.3 wymienia je oddzielnie od innych dokumentów, nie może tu więc być mowy o nie złożeniu oświadczenia lub dokumentu potwierdzającego, a więc 24.2.3 nie ma zastosowania

nie złożenie pełnomocnictwa to tylko 89.1.8

20

Chyba ktoś zapomniał wstawić to jedno słówko w art. 24. Znowu utrudnili mi  życie, ale hamerek dziękuję serdecznie za wyjaśnienie. Będę pamiętała na przyszłość. Pozdrawiam!