1

Temat: jak pogrupować dostawy - środki czystościowe????

Mam wątpliwości co do podziału środków czystościowych. Jedna grupa to środki czystościowe powszechnie dostępne typu Ajax, które kupujemy w każdym sklepie. Druga grupa to środki specjalistyczne do higieny wnętrz typu Turbo Plus, kupowane w specjalistycznych sklepach z takimi produktami. Żadna z grup nie przekracza u nas 6 tys. euro wiec nie robimy przetargów. Ale zastanawiam się czy nie powinnam jednak zrobić 1 przetargu z możliwością składania ofert częściowych - 2 części. Nie chciałabym jednak wychodzić przed szereg, jeśli nie ma takiej potrzeby. pomożcie, powinnam robic przetarg czy nie?

2

Odp: jak pogrupować dostawy - środki czystościowe????

a Ajax do kafelek nie jest do higieny wnętrz?

3

Jest, ale problem polega na tym, że Ajax kupisz wszędzie, a specjalistyczne środki nie. Więc robiąc przetarg na całość wykluczam tych Wykonawców, którzy nie posiadają specjalistycznych środków jak Turbo Break czy Turbo Plus.

4

Moje pytanie brzmi więc, w przypadku gdy mam do czynienia z 2 grupami środków czystościowych /różni Wykonawcy/ czy powinnam zrobic przetarg z 2 pakietami czy nie powinnam zawracać sobie tym głowy, skoro każda z tych grup oddzielnie nie przekracza 6 tys. euro?

5

Nie wiem co to są za środki Turbo Break czy Turbo Plus. Czy ich dostawcy nie posiadają w swojej ofercie Ajaxu? Jeśli tak to na pewno należy zrobić przetarg z dwoma pakietami.

6

Ale każda z tych części nie przekracza 6 tys. euro!

7

A wykonawcy posiadający specjalistyczne środki typu Turbo Break nie muszą posiadać zwykłych środków typu Ajax i odwrotnie.

8

Ja tłumaczę to w następujący sposób: dostawy tego samego rodzaju /bo w ten sposób szereguję po nowelizacji/ to takie, które może zrealizować ten sam krąg potencljalnych wykonawców. W moim przypadku jest to niemożliwe, bo jedna grupa /mimo iż są to w obywdwu przypadkach środki czystościowe/ jest powszechnie dostępna, druga - realizowana tylko w sklepach specjalistycznych. Dlatego też nie robię przetargów, bo każda z tych grup nie przekracza 6 tys. Ale czy wlaściwie? Mam wątpliwości......

9

Twoje tłumaczenie jest logiczne, ale nie odpowiedziałaś na pytanie: Czy dostawcy Turbo Break nie posiadają zwykłych środków czy tylko "nie muszą"?

10

Marto,
utarła się teza, iż przez pojęcie "rodzaj" w kontekście szacowania wartości zamówienia należy uwzględniać cel, jakiemu ma służyć przedmiot zamówienia oraz potencjalny krąg wykonawców, który jest w stanie zrealizować nasze zamowienie. Istotą sprawy jest by dowieść, że dochowałaś nalezytej staranności przy szacowniu wartości zamówienia. Wg. mojej oceny jeżeli jeden z Twoich produktów ma charakter specjalistyczny i jest ograniczony krąg wykonawców tego Turbo coś tam..., to nie można dochodzić, czy u niego można dostać Ajax lub innych powszechnie dotępny środek czystości. Takie pojmowanie rodzaju doprowadzi nas do hipermarketów, bo tam jest bez mala wszystko.
Kupuj oddzielnie - specjał od powszechnego. Pamiętaj jednak, o celu jakiemu te środki służą. Jeżeli jeden jest myjący, a drugi dezynfekująco- myjący, to cel dla osiągniecia rezultatu jest inny.
pozdrawiam

11

Moim zdaniem w hipermarketach sa same rzeczy ogólnodostępne. Niestety sformułowanie "tego samego rodzaju" jak pokazuje życie nie jest jednoznaczne. Nie lubię popadać w skrajność ale wg Twojwj definicji Noro materiały biurowe też należałoby kupować oddzielnie ponieważ każdy służy innemu celowi (np. długopisy,  flamastry, zszywacze). A chyba nie o to ustawodawcy chodziło.

Ja się nie upieram, że te środki należy kupować razemw jednym postępowaniu. Każdy przypadek należy traktować indywidualnie - stąd moje szczegółowe pytania.

12

Środki specjalistyczne czystościowe dostepne są w specjalistycznych sklepach, które specjalizują się w sprzedaży tylko takich srodków.

13

A ja nadal nie wiem, czy kontrola nie zarzuci mi dzielenia zamówienia na części w celu uniknięcia stosowania ustawy.....

14

Ustawodawca pominął szereg interpretacji - czasami jest to na korzyść, czasami wręcz przeciwnie. Stoję jednak na stanowisku, że wydatkowanie środków publicznych, a także ściśle związane z tym szacowanie wartości zamówienia powoduje, iż inaczej czytamy ustawę. Jeżeli ustrawodawca usunął zapis w treści art. dot. szacowania wartości zamowienia, iż dokonuje się je w oparciu o kody CPV, nie widzę związku w szacowaniu wspólnym dla artykułów,które mogą być w tej samej grupie CPV, ale służą do zupełnie czegoś innego. Skoro mamy sie domyslać o co chodziło ustawodawcy, proszę wskazać który przepis łamię, gdy dokonuję wydatków osobno na dziurkacz i osobno na flamastry.

15

Ja także nie widzę powodów łączenia artykułów , które są w tej samej grupie CPV, ale służą do czegoś innego (np. gumka do mazania i opona). Nie mam pewności jednak jeżeli chodzi o przypadek Marty, chociaż jeżeli te specjalistyczne środki mają tylko specjalistyczne sklepy to bym to spokojnie podzieliła.
Nie znajdę przepisu, który łamiesz kupując osobno dziurkacz i flamastry (a kupujesz?), ale ja kupowałabym to wspólnie bo moim zdaniem ogólnie rzecz biorąc służą do jednego celu tj. do pracy biurowej i kupując je razem uzyskam korzystniejszą cenę.