1

Temat: Vat w ofercie

Witam!
Wykonawca złożył ofertę wypełniając formularz ofertowy. W rubryce gdzie wpisany był przez Zamawiajacego podatek Vat 22%, Wykonawca wpisał : Vat 7% i podał kwotę X.
Na moją prośbę o wyjaśnienie powodów podania Vatu w wys.7% poinformował mnie, że kiedyś robił podobne prace i opodatkowane to było stawką 7%. Wiem, że podana stawka przeze mnie jest właściwa. Czy w tym wypadku odrzucam jego ofertę na podst. art.89.1.6 "błędy w obliczeniu ceny" czy może art.89.1.2 "treść nie odpowiada treści SIWZ z zastrzeżeniem art.87.2.p.3" ?  I czy w tej sytuacji mogę ją odrzucić?

2

Odp: Vat w ofercie

AnnaMaria napisał/a:

Czy w tym wypadku odrzucam jego ofertę na podst. art.89.1.6 "błędy w obliczeniu ceny"

tak właśnie smile

3

dziękuję smile

4

Madziulek a może pomożesz mi w jeszcze jednej (trudniejszej sprawie, choć wydawała się prosta)
Jeden z Wykonawców (z najkorzystniejszą ofertą) wypełnił rubrykę z Vat 22% nie poprawiając mojej stawki wpisał wynik (ale z rozpędu przemnożył kwotę netto x 7%) i wpisał w moją rubrykę 22%. Potraktowałam to jako inną omyłkę (art.87.2 p.3), na co wyraził zgodę, ale teraz widzę, że w załaczonym kosztorysie dotyczącym tej pozycji też jest kwota 7%. Co mam zrobić.
Błąd w wyliczeniu ofert prawdopodobnie wyniknął z faktu, że jako zarządca lokali mieszkalnych zwykle stosuję VAT 7%, ale akurat w tej jednej pozycji ustawa nakłada podstawową wysokośc Vatu. Co mam zrobić z tą ofertą? Czy Wykonawca, który zgodził sie na poprawki w ofercie z art.97.2.p.3 może zmienić kosztorys?
POMOCY!!!

5

przede wszystkim trudno przyjac do poprawy niewłasciwie podany vat ,jezeli wymagalas zastosowania stawki 22%( z cała pewnościa ze takowy jest odpowiedni) a wykonawca podał 7% to ja osobiscie nie widze mozliwosci poprawy tego na podsatwie 87.2.3

6

czytałam interpretacje poprawek dotyczacych Vat, gdzie było napisane, że tak naprawdę Zamawiającego nie powinno interesować jaką stawkę podatku stosuje Wykonawca, jast to sprawa pomiędzy Wykonawcą a US. A stawka netto została podana i wyliczona prawidłowo. Sama nie wiem co zrobić.

7

AnnaMaria napisał/a:

czytałam interpretacje poprawek dotyczacych Vat, gdzie było napisane, że tak naprawdę Zamawiającego nie powinno interesować jaką stawkę podatku stosuje Wykonawca

a był takowy wyroczek -1514/08 wink

8

O dziękuję!
Ale w takim razie, czy mogę odrzucić wykonawcę, który wpisał zły Vat? Czyli wracam do punktu wyjścia. Myślę o art.89.1.6. błędy w obliczeniu ceny" (patrz wyżej). Odrzucić czy lepiej nie? I tak przegrał.
Pozdr.

9

Odrzucić ofertę. Czytaj post madziulka

10

Dziękuję wszystkim za pomoc!

11

Witam,
podłączę się do tematu, mam sytuację że w ofercie jest podana tylko kwota brutto za wykonanie zadania bez stawki czy wartości podatku vat, dodam jeszcze że wykonawca nie dołączył tzw. formularza cenowego gdzie były pozycje wyszczególnione tj. wartość netto, stawka vat(%), wartość brutto który był jednym z załaczników do SIWZ
Czy mozna traktować brak podania stawki bądż wartości podatku vat jako błąd w obliczeniu ceny??

czytałem kilka opinii ale nie rozjaśniły mi tematu;?
pozdrawiam

12

nie ma załącznika - niezgodność oferty z SIWZ.
Jeżeli Z określa wysokośc Vat - tym bardziej kwalifikuje się do odrzucenia
Oczywiście jest to moje zdanie.

13 (edytowany przez lukas7 2009-08-28 10:13:54)

Nie, wykonawca miał okreslić stawkę podatku vat, którą zresztą miał podać w formularzu cenowym, którego nie dołączył  do oferty.
Czy brak formularza cenowego podciągnąć pod niezgodność oferty z SIWZ??
Ja wyszedłem z założenia że brak stawki czy wartości vat którą miał podać Wykonawca kwalifikuję jako błąd w obliczeniu ceny

14

Czyli Ty jako zamawiający nie określałeś stawki Vat, ale wykonawca zapomniał podłączyć jednej ze stron formularza, w którym było rozbite na kwotę netto, podatek Vat i kwotę brutto? Tak rozumiem!
Wezwałabym do złożenia wyjaśnienia 87.1 i potraktowałabym to jako 87.2.3 inne omyłki.... ( bo rozumiem, że brakujący dokument nie spowoduje isotnych zmian w treści  oferty)

15

Dokładnie tak, stawka po stronie wykonawcy,
tej koncepcji nie wziąłem pod uwagę:) czyli wezwać do wyjasnienia terści oferty i później potraktować to jako oczywistą omyłkę polegającą na niezgodności oferty z SIWZ, niepowodującą istotnych zmian w treści oferty.
Ma to sens:) chyba skorzystam z tej opcji
serdeczne dzięki:)

16

AnnaMaria napisał/a:

Czyli Ty jako zamawiający nie określałeś stawki Vat, ale wykonawca zapomniał podłączyć jednej ze stron formularza, w którym było rozbite na kwotę netto, podatek Vat i kwotę brutto? Tak rozumiem!
Wezwałabym do złożenia wyjaśnienia 87.1 i potraktowałabym to jako 87.2.3 inne omyłki.... ( bo rozumiem, że brakujący dokument nie spowoduje isotnych zmian w treści  oferty)

Zrobiłabym dokładnie tak samo smile

17

Witam ponownie, przez weekend przespałem się ze spawą:)
męczy mnie jeszcze inna sprawa o której napisałem na początku, czy jednak nie podanie stawki vat nie jest traktowane jako błąd w obliczeniu ceny.

Aktualne opinie prawne w UZP:
Poprawianie omyłek na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 1 ? 3 ustawy Prawo zamówień publicznych w świetle orzecznictwa Krajowej Izby Odwoławczej z uwzględnieniem problematyki omyłek i błędów dotyczących podatku od towarów i usług (VAT).

3) Wyrok KIO z dnia 5 lutego 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 107/09; (?) w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, gdzie przedmiotem oceny i porównania złożonych ofert ? zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 ze zm.) w związku z art. 2 pkt 1 ustawy ? jest cena brutto, istotnym jest jednak ocena, czy wykonawca, biorąc pod uwagę obowiązujące przepisy prawa, w sposób właściwy dokonał obliczenia ceny ofertowej. Tak więc istotne jest również jaką stawkę podatku VAT wykonawca ujął w cenie ofertowej (cenie brutto). Podatek VAT ? stosownie do definicji ceny z przywołanego przepisu ustawy o cenach ? wchodzi bowiem w zakres tej ceny;

jakieś pomysły??

18

Cześć,
Sorry, że dopiero teraz odpisuję, ale mam dzisiaj ciężki dzień.
W Twoim wypadku zapytałabym W jaką zastosował stawkę VAT. Masz cenę brutto, wyjaśnienie W nie zmieni wartości oferty. Istotą ustawodawcy (tak myślę) nie jest odrzucanie ofert przez Z. Myslę, że każdy przypadek jest inny. Spotkałam sie z interpretacją arbitrów, że nie jest sprawą Z odrzucać oferty z uwagi na zastosowanie innego Vatu, bo jest to sprawa między W a Skarbówką, a z drugiej strony przyjmujący fakturę jest odpowiedzialny za prawidłowe jej wystawienie (dotyczy to też stawki VAT). Jutro postaram się zacytować Tobie ten wyrok a może jeszcze coś znajdę.
Wiem, żę jak Z w formularzu określi stawkę VAT a W. zastosuje inną - odrzuca się ofertę z art. 89.1.6. W Twoim przypadku musisz sam podjąć decyzję jal to potraktować. Oferta jest najtańsza, cena jest ceną brutto, W nie podłączył kartki (zdarza się). Nie odrzucałabym oferty. Ale to moje zdanie smile

19

tak ale ten formularz cenowy nie jestem w stanie sam uzupełnić bez tzw. uzgodnień z Wykonawcą, a tej opcji juz nie moge potraktować jako oczywista omyłkę nie mająca wpływu na treść oferty.
Chciałbym ta ofertę ratować, ale nie widzę wielkich nadziei dla niej...