26

Odp: i jeszcze raz o uzupełnieniu dokumentów

responder napisał/a:

KIO rozstrzygnie czy słusznie wykluczyłes/odrzuciłes , czy słusznie zatrzymałes to kompetencje sądu

To jest postępowanie powyżej progów unijnych.

27

Pisząc o jaskółce miałem na myśli Grzecha-a wraz z jego determinacją.
Wydaje mi się, że zatrzymywanie wadium za ponowne złożenie wadliwego dokumentu nie ma (jeszcze) zbyt dużego poparcia w orzecznictwie...z tego wynika moje ornitologiczne porównanie;)

pzdr

28

Ta kwestia nie ma żadnego porządnego rozstrzgnięcia. Chciałbym zobaczyć jakiś wyrok sądowy za takie "bezpodstawne wzbogacenie" aczkolwiek i to nie da pełnego obrazu bo KIO np orzekało, że w podunijnych na warunki odwoływać sie nie można. Prezes te orzeczenia zaskarżył, sąd skargi uwzględnił a KIO dalej swoje wink

29

Grzech napisał/a:
responder napisał/a:

KIO rozstrzygnie czy słusznie wykluczyłes/odrzuciłes , czy słusznie zatrzymałes to kompetencje sądu

Próg nie ma nic do rzeczy, KIO orzeka że zatrzymanie nie jest czynnością zmierzającą do zakończenia postępowania i odsyła do sądu powszechnego.

30 (edytowany przez Grzech 2009-08-07 10:28:09)

Marko napisał/a:
Grzech napisał/a:
responder napisał/a:

Próg nie ma nic do rzeczy, KIO orzeka że zatrzymanie nie jest czynnością zmierzającą do zakończenia postępowania i odsyła do sądu powszechnego.

Ale firma została także wykluczona z powodu niedostarczenia dokumentów, więc KIO przy okazji rozstrzygnięcia dotyczącego wykluczenia pośrednio orzeknie o zatrzymaniu wadium. A wyrok Kio ze stycznia o zasadności zatrzymania wadium???

31

Styczniowy to rodzynek Grzechu. Tam w gruncie rzeczy poszło o nieprawidłowe wezwania a przy okazji kijanki sie wychyliły i powiedziały co myślą. Następni już orzekali tak jak piszę. A było tego kilka ładnych sztuk (orzeczeń)

32

Grzech napisał/a:

Właśnie zatrzymałem 160 000 zł pewnie będzie odwołanie - protest już jest. Jak będzie rozstrzygnięcie KIO to podzielę się informacjami.

hmmm....kijanki ostnio orzekają ze złozenie dokumentu nawet jak nie spełnia warunku nie daje podstawy zamawiajacemu do zatrzymania wadium wink
KIO 488/09 i 590/09

33

Madziulek czy można prosić o przesłanie wyroku 590/09? Nie mogę go nigdzie znaleźć.

34

Proszę ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2009/0590-09.pdf

35

Pięknie dziekuję!

36

Okropnie proszę smile

37

To okropnie to chyba z racji poniedziałku?

38

Tak smile

39 (edytowany przez AnnaMaria 2009-08-10 10:01:46)

jacek0707 napisał/a:

Tak smile

Zerknij na temat niżej. Może coś mi podpowiesz. Dzięki smile
Chodzi o temat: VAT w ofertach

40

madziulek napisał/a:
Grzech napisał/a:

Właśnie zatrzymałem 160 000 zł pewnie będzie odwołanie - protest już jest. Jak będzie rozstrzygnięcie KIO to podzielę się informacjami.

hmmm....kijanki ostnio orzekają ze złozenie dokumentu nawet jak nie spełnia warunku nie daje podstawy zamawiajacemu do zatrzymania wadium wink
KIO 488/09 i 590/09

...a potem orzekają jak w KIO 599/09 i zabawa zaczyna się od początku:)
Marko się ucieszy...;)

pzdr

41

Ikant napisał/a:

Marko się ucieszy...;)

Miodzio big_smile

42

Ty się tak nie ciesz hyhy
na razie jest 1 do 4, a może i więcej tongue