1

Temat: Czy to błądy w obliczeniu ceny?

Wykonawca złożył ofertę na rb, w kosztorysie podał prawidłowe pozycje kosztorysowe wraz z nakładami, jednak w kilku pozycjach nie ujął kosztu materiałów, a we wszystkich pozycjach nie ujął kosztu jednostkowego sprzętu. Według mnie są to błędy w obliczeniu ceny i ofertę winnam odrzucić na podst. 89.1.6. Czy mam rację?

2

Odp: Czy to błądy w obliczeniu ceny?

czy pozycje, które pominął wykonawca ujęłaś w przedmiarze?

3

Ujęte były w przedmiarze pozycje ogólne (podstawa wyceny KNR ...., opis pozycji, jednostka miary, nakład) bez wyszczególnienia materiałów. Wykonawca miał do dokonać wyceny na podstawie kosztorysu ofertowego sporządzonego metodą szczegółową tj. wypisać całą pozycję wraz z robocizną, materiałem i sprzętem przewidzianym zgodnie z podanym katalogiem do wykonania danej rb.

4

w tej sytuacji też bym ją odrzuciła z art.89.1.6
Ale jestem "świeża" w z.p. i mogę się mylić, chociaż tutaj sprawa wydaje się prosta smile

Co sądzą inni?

5

Dzięki. 
Inni jakoś się nie wypowiadają. Proszę o wypowiedzi!!!

6

Proszę o opinie, co z tym mam zrobić???

7

Moim (bardzo skromnym) zdaniem trza by było zapytać gostka, dlaczego te pozycje nie zostały wypełnione, bo byc może on to ujł w czyms innym. Ale nie dam sobie za to ręki obciąć.
Odrzucić...jeżeli już, to chyba raczej 89.1.2 Nie sporządził kosztorysu ofertowego tak, jak chciał zamawiacz. Ale też nie mam pewności.
Postaram sie poszperać gdzieś i znaleźć odpowiedź.

8

Ależ sporządził kosztorys, pominął sprzęt - tak jakby materiał sam mu przyszedł na budowę, wodę - tak jakby deszczówkę używał do robienia zaprawy i niektóre materiały, robociznę wyliczył w każdej pozycji.
Ale wszystko wypisał łącznie z nakładam tylko nie podał cen tj. tak jakby za darmo dostał wykładzinę podłogową, drzwi, okna. Dla mnie to błąd w obliczeniu ceny, bo wszystkie materiały wykazał lecz ich nie wycenił.

9

Rozumiem. Do odrzucenia na podst. 89.1.6

10

Dzięki bardzo!!!

11

rozumiem, że cena kosztorysowa i rozliczenie kosztorysem powykonawczym?,
Czy w SIWZ było dokładnie napisane jak ma wygląć kosztorys ofertowy czy tylko że ma to być kosztorys szczegółowy?

12

Oprócz SIWZ, gdzie było napisane kosztorys szczegółowy załącznikiem do SIWZ był przedmiar, dokumentacja projektowa i STWiOR więc raczej dogłębnie były roboty opisane, myślę, że jak odrzucę ofertę to albo się Wykonawca przyzna do błędu i będzie siedział cicho, albo będzie protestował i wtedy będę się martwić. Pozostali Wykonawcy nie mieli problemu i wycenili wszystkie materiały, robocizne i sprzęt.