Temat: materiały tylko z UE?
Czy prawidłowy jest zapis w SIWZ (właściwie w STWiORB): "materiały i urządzenia muszą pochodzić z krajów UE lub krajów otrzymujących fundusz pomocowy"????
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy prawidłowy jest zapis w SIWZ (właściwie w STWiORB): "materiały i urządzenia muszą pochodzić z krajów UE lub krajów otrzymujących fundusz pomocowy"????
a czemu chcesz to tak ograniczyć?
Tak określił projektant w STWiORB. Ja mam poważne wątpliwości co do poprawności takiego zapisu, zwłaszcza że swoją drogą są narzucone wymagania odnośnie atestów i certyfikatów zgodnie z obowiązującymi normami.
Jeżeli takie ograniczenie nie wynika z odrebnych przepisów/warunków (np. dofinansowanie z UE) to moim zdaniem zapis taki jest nieprawidłowy. Natomiast spotkałem postepowanie w którym zamawiajacy oceniał jako kryterium podobney warunek/zalecenie (dokładnie dotyczył premiowania rynku lokalnego).
wprowadzenie takiego warunku moim zdaniem, byłoby dopuszczalne tylko i wyłącznie z dobrym uzasadnieniem dlaczego te materiały i urządzenia są lepsze niż te z krajów innych niż z UE lub też potrzeby zastosowania właśnie takich a nie innych (co wynikałoby np. z tego o czym pisze responder w zdaniu 1), a trudno mi się tu takiego doszukać
Też mi się tak wydaje - jak rozumiem intencją projektanta było wyeliminowanie chińskiego chłamu... Popieram, ale jeśli przez taki zapis postępowanie może zostać oprotestowane, to wyrzucę.
a nie możesz wprowadzić jakichś parametrów dla tych materiałów??
nie znam się na budowlance ale może są jakieś normy, których "chiński chłam" nie spełnia??
Własnie mielismy problem jak wyeliminować chińską tandetę Według naszego doradcy niektóre chinskie wyroby maja juz "papiery" na dobre normy, bez zachowania jakości. Częściowo ten problem rozwiązalismy poprzez ządanie 5 lat gwarancji, ale i tak nie jesteśmy pewni czy to poskutkuje.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc