1

Temat: art. 144 - obiżenie ceny

jak myślicie, czy zapisanie w siwz, że cena przedmiotu umowy może ulec obiżeniu jest w porządku? ( u mnie akurat dostawy sukcesywne ). Przeczytałam pogląd, że w związku z art. 140 ustawodawca zakazuje dokonywania zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstwie której dokonano wyboru wykonawcy. Czyli oniżenie ceny nie jest w porządku???????? Pomocy jestem głupia!!!!!!!! smile

2 (edytowany przez AnnaMaria 2009-08-12 09:49:05)

Odp: art. 144 - obiżenie ceny

art.144.1 umozliwia zmiany w umowie pod warunkiem, że zamawiający przewidział to w SIWZ
i w ogłoszeniu o zamówieniu

3

w siwz LUB w ogłoszeniu smile skoro siwz stanowi że mogą to w czym problem

4

Napisałam w siwz, napisałam w projekcie umowy, ale wiecie sami jak jest - człowiek się za dużo naczyta i potem nie jestem już niczego pewna...a mam możliwość obiżenia ceny, więc czemu nie skorzystać?

5

novak napisał/a:

Napisałam w siwz, napisałam w projekcie umowy, ale wiecie sami jak jest - człowiek się za dużo naczyta i potem nie jestem już niczego pewna...a mam możliwość obiżenia ceny, więc czemu nie skorzystać?

to ostatnie zdanie trochę mnie zaciekawiło! Ja zmieniam cenę w związku ze zmianą wielkości zamówienia, ale co to znaczy, że masz możliwość zmniejszyć cenę hmm ?

6

No powiedzmy, że Wykonawca ma w tym monemcie możliwość takiej promocji, udzielenia rabatu smile długo by tłumaczyć, różne rzeczy się zdarzają.

7

art.144 daje możliwość obniżenia ceny, ale wydaje mi się, że musi to być powiązane ze zmniejszeniem ilości/wielkości przedmiotu zamówienia i tym samym wynagrodzenia Wykonawcy. Musisz zrobić to dobrze. Rabat...hm?! Mądrzejsi ode mnie powinni się tutaj wypowiedzieć.

8

novak napisał/a:

... no właśnie smile czemu nie smile

9

nie, nie można manipulować ceną, co innego zapis że dopuszcza się zmniejszenie ilości, cena nie podlega negocjacjom

10

Jezeli przez manipulacje nalezy rozumiec skorzystnanie z mozliwosci obnizenia ceny - zgodnie zpostanowieniami umowy - to ja jestem manipulatorem ze HEJ smile

11

novak napisał/a:

jak myślicie, czy zapisanie w siwz, że cena przedmiotu umowy może ulec obiżeniu jest w porządku?

jesli tylko tyle zyczysz sobie w zapisie to ja mialabym pewne obiekcje czy za nizsza cene otrzymam tę sama jakosc i to staralabym sie uszczegolowic w tresci umowy.

12

Chcesz powiedzieć MIRAS że masz takieprzypadki że po przetargu Wykonawca obniża cenę?

13

co do jakości, nie mam najmniejszych wątpliwości, że będzie zachowana, będzie to dokłanie ten produkt, który miałam w ofercie, tyle, że po niższej cenie. Wydaje się to być logiczne - mogę mieć taniej, więc dlaczego się wzbraniać wink? przecież zmiana ceny w tą stronę, w żaden sposób nie wpływa np. ta kolejność ofert, po prostu jest jeszcze tańsza. Rozumiem MIRAS, że byś skorzystał? smile

14

danaug napisał/a:

Chcesz powiedzieć MIRAS że masz takieprzypadki że po przetargu Wykonawca obniża cenę?

Mam przypadki kiedy musi obnizyc - wynika to z tresci umowy (benzyna, olej napedowy).

15

novak napisał/a:

Rozumiem MIRAS, że byś skorzystał? smile

Oczywiscie.