1

Temat: wpłata wadium

Co powiecie na następującą sytuację. wadium zgodnie z ustawą należy wpłacić przelewem na wskazane konto i taki jest zapis w siwz. Co byście zrobili w przypadku jeśli wadium jest wniesione w gotówce w banku, gdzie zamawiający też ma konto, więc wadium wykazane jest na rachunku zamawiającego. Chyba nie pisze w ustawie że w takim przypadku możemy ofertę odrzucić. Jak się od tego zbezpieczyć?

2

Odp: wpłata wadium

To jest fajne pytanie. Ja myślę że Ustawodawcy chodziło przede wszystkim o to żeby pieniężne wadium  było na koncie Zamawiającego z chwilą upływu terminu na złożenie ofert -bo to wadium ma "zabezpieczać" ofertę. A  że na konto na ogół wpłaca się przelewem dopisano w ustawie "przelewem". Ja nie jestem prawnikiem i nie wiem czy opisana sytuacja narusza prawo - prawnicy o niektórych przepisach mówią , ze są to przepisy tzw. instruktażowe.
Ja bym tej oferty nie odrzuciła!

3

Miałem taki przypadek. Uznałem.

4

Niestety nie powinno uznawać się wadium, które zostało wpłacone gotówką, to nie jest forma dopuszczona przez ustawę, która w art. 45 ust. 7 jasno stanowi, jaką formę ma przyjąć forma pieniężna i jest nią jedynie przelew na rachunek bankowy zamawiającego

5

61N napisał/a:

Wadium zgodnie z ustawą należy wpłacić przelewem na wskazane konto i taki jest zapis w siwz. Co byście zrobili w przypadku jeśli wadium jest wniesione w gotówce w banku, gdzie zamawiający też ma konto

Z tego wynika, ze wadium wniesiono przelewem.
A skąd wiesz, ze wykonawca wpłacał gotówke?

6

Wiem że wykonawca wpłacił gotówkę, bo do oferty dołączył dowód wpłaty wadium w banku.

7

Więc do banku wpłacił w gotówce, ale Ty otrzymałes je przelewem na swoj rachunek bankowy - zgodnie z art. 45 ust. 7

8

jak już wcześniej pisałem wpłata gotówki na rachunek to nie przelew. Wpłata na rachunek to forma gotówkowa, zaś przelew to forma bezgotówkowa. Niezorientowanym (Piotrek) polecam lekturę Prawa bankowego w szczególności art. 63 zanim zaczną wprowadzać ludzi w błąd. Pozdrawiam.

9

Grzech napisał/a:

jak już wcześniej pisałem wpłata gotówki na rachunek to nie przelew.

mylisz sie, wpłata gotówki na cudzy rachunek miesci w sobie przelew.

Grzech napisał/a:

Wpłata na rachunek to forma gotówkowa, zaś przelew to forma bezgotówkowa.

Brawo! A teraz pomysl jak sie odbywa "wpłata gotówki na rachunek".
Jest wykonawca, ktory ma gotowke. Przychodzi do banku i wpłaca gotowke. Teraz to bank ma gotowke (a wykonawca wierzytelnosc wzgledem banku). Czy zamawiajacy cos na tym zyskał? Na razie nic. Zatem wykonawca przelewa swoja wierzytelnosc na zamawiajacego. Teraz to zamawiajacy ma wierzytelnosc wzgledem banku, ktora odnotowuje sie na jego rachunku. Nastąpił przelew.
Czyli wpłata gotowki na rachunek oznacza powstanie wierzytelnosci, a nastepnie jej przelew.

Grzech napisał/a:

Niezorientowanym (Piotrek) polecam lekturę Prawa bankowego w szczególności art. 63 zanim zaczną wprowadzać ludzi w błąd. Pozdrawiam.

Znam ta lekture. Dlatego nie wprowadzam nikogo w błąd. smile

10

No cóż, każdy wyraził swoje stanowisko, a ocena należy do uczestników forum.

11

To częsty problem i co gorsza nie ma żadnej wiążącej interpretacji tego przepisu. Z informacji, które zdobyłam wynika, że wadium musi być wpłacone przelewem - wtedy znane jest źródło pochodzenia pieniędzy. Ma to w praktyce zapobiegć "praniu brudnej forsy" smile. Przyznaję, że logicznie rozumując wpłata gotówkowa na poczcie czy w banku jest ągotówkową, a nie poleceniem przelewu. Ale to teoria - praktyka w rzeczywistości jest inna i większość zamawiających (w tym również ja) uznaję taką wpłatę. Pozdrawiam.

12

Wpłata wadium nastąpiła (gotówka czy przelew - nie ma znaczenia).
Oferta została zabezpioczona (skutecznie) wadium w terminie wymaganym przez Zamawiajacego.
Takie wadium musi zostać uznane.
Pozdrawiam.

13

DaVinci napisał/a:

gotówka czy przelew - nie ma znaczenia

Osobliwa teoria musze przyznać...

14

Marko napisał/a:
DaVinci napisał/a:

gotówka czy przelew - nie ma znaczenia

Osobliwa teoria musze przyznać...

Osobliwa, ale skuteczna i potwierdzona prawnie.
Pozdrawiam

;-)

15

DaVinci napisał/a:

potwierdzona prawnie

A to już z pewnością nie - chcesz powiedzieć, że ktoś mi wpłaci w kasie gotówke i tym samym wniósł skutecznie wadium?

16

Jeśli to kasa zamawiajacego to znaczy że wniósł wadium (wpłacił -wniósł wadium).

17

DaVinci napisał/a:

Jeśli to kasa zamawiajacego to znaczy że wniósł wadium (wpłacił -wniósł wadium).

A formy wniesienia wadium przewidziane ustawą są po to żeby sobie były ot tak i żeby można było je olać...
Wniesienie wadium w formie innej niż przewidziane ustawą jest równoznaczne z jego brakiem i skutkuje wylotem wykonawcy z postępowania z wielkim hukiem

18

Marko, sorki ale zadzwoń do pani Iwony B.B. , która szkoli na tym portalu i zapytaj o rozwiazanie tego kazusu.
Pozdrawiam.

19

Sorki DaVinci ale Pani Iwona B.B. nie jest mi znana, stąd też autorytetem dla mnie póki co nie jest - a jeśli szkoli na temat wadium tak jak piszesz (mam nadzieje że coś po prostu źle zrozumiałeś na szkoleniu) to nie bedzie nim tym bardziej. A jeśli rzeczywiście jest tak jak piszesz to niech szkoląca a tym bardziej Ty jako zamawiacz/wykonawca poczytaj orzecznictwo w tej kwestii bo możesz sie strasznie przejechać stosując to co piszesz.
Pozdrawiam

20

Marko nie unoś się.
Z taką sytuacją u siebie sie nie spotkałem.
A ten kazus jest ze szkolenia.
Pozdrawiam.

Ps. Pomyśl o świętach.

21

Nie wiem skąd te podejrzenia o irytacje wink
Nie zamierzam nikogo uszczęśliwiać na siłe. Prezentuje swoje stanowisko a każdy robi jak uważa smile
Ps. Dzieki za reklame szkolenia wink;);););)

22

Myśle, że kasa po prostu nie przyjmie takiej wpłaty i po kłopocie.

23

Jak zwykle masz rację.
wink

24

Aż sie roi od orzeczeń, w których kasa przyjeła - Wykonawca myślał że wniósł wadium a tu porażka...

25

U mnie, mam nadzieje, nie przyjmą tylko zadzwonia do mnie...